Ilustrační foto: Pixabay
Pátým pádem voláme
4. 7. 2021Tak jsme se to učili ve škole. Nemusíme zrovna volat. Prostě oslovujeme. Pro oslovení má čeština 5. pád. S koncovkami. Čeština spisovná. Nikoli čeština hovorová.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Šimková
5.7.2021 17:58
Tak jenom abych si to pro sebe ukončila. Já vám přece přeji jazykový koutek a několikrát jsem zdůraznila, že paní Věra češtinu ovládá a určitě mi to vůbec nevadí. Co mi vadí jsem už řekl a za tím si stojím. Děkuji.
Věra Ježková
5.7.2021 17:36
Tak už jsem překročila padesátku. Děkuji. :-) Honzo, s nápadem jazykového koutku se na mě už před časem obrátila Ivanka. Okamžitě jsem ho zavrhla. Ale pokud by to redakce uvítala, jistě bych pár nápadů měla. Nikdy jsem neměla potřebu někoho poučovat. Proto jsem se po ukončení pedagogické fakulty také nestala učitelkou. Zde jsem nikoho neupozornila ani na jediné špatné písmeno. Jak si možná vzpomeneš, pouze před časem redakci, když jsem si všimla uniklé chyby. Na to, abychom se zlepšovali v jazyce, jsme už staří. (Jak kdo, abych neurazila. Já jsem např. vzdala další samostudium angličtiny.) Nevím ale, proč někomu vadí, že umím správně češtinu a baví mě lingvistika.
Vlasta Ledlová
5.7.2021 17:11
Paní Ježková, děkuji za váš jazykový koutek. Jsem vždycky ráda, když se s námi o své vědomosti a znalosti podělí někdo, kdo je v dané oblasti odborník a věci rozumí. Váš článek v žádném případě nepovažuji za povyšování.
Libuše Křapová
5.7.2021 14:48
Hanko Š., co ti na tom článku tak moc vadí? Nic ve zlém, ale nebereš to moc osobně? Věra přece nikoho a ani tebe na chyby neupozorňuje. Ber to s nadhledem :-) Chyby děláme všichni, o těch svých jsem zde už psala. Já bych za takový jazykový koutek byla ráda, ty ho přece číst nemusíš :-)
VANDA Blaškovič
5.7.2021 14:22
Jazykový koutek by byl určitě fajn. Dělaly jsme přijímačky s vnučkou na gympl, Cermat, obě jsme uspěly...:) chytáky jsou moc zajímavé.
VANDA Blaškovič
5.7.2021 14:11
Abych řekla pravdu, divila jsem se, že paní Věra neupozornila pana Zelenku, na jeho chyby v oslovování, již dříve. U spisovatele by se taková chyba stát opravdu neměla. To je můj názor a není to nic proti Vám, Jene. Máme přece společné to naše milované Chorvatsko... Zdravím!
Věra Lišková
5.7.2021 12:58
Možná je to tím, že více spisovně se mluví v Praze, kdežto u nás se říká "mluv tak jak ti zobák narostl" , máme svoje jižní nářečí. A zvyk je znát. Pokud bude okénko češtiny zajímavé, jako tento článek, ráda se něco nového dozvím. Něco jsem zapomněla a na tak dobrého učitele jsme neměli štěstí.
Hana Šimková
5.7.2021 12:29
Pane Zelenko já věřím, že je Věrka dobrý jazykovědec a korektorka. Myslíte, že tady na íčku korektorku potřebujeme ? To se budeme všichni bát, že nám bude hledat chyby? Nemyslím si, že budeme všichni něco vydávat .Pro Vás je to si nutnost a Věrka je navíc Vaše přítelkyně. A ještě bych chtěla Věrce vzkázat, že můj tatínek se jmenoval Ježek a nikdy nikdo, ani ústně, ani písemně mu neříkal pane Ježku, ale vždy pane Ježek. Jak asi říkali tatínkovi jejímu? Na jazykový koutek chodit nebudu, ale to je jenom moje věc. Nic proti němu nemám a ani nic mít nemohu.
Jan Zelenka
5.7.2021 11:48
Jen malou poznámku. Nevím, proč bych se neměl na stará kolena ještě vzdělávat. Když se podívám na svoje starší vydané knihy, dnes vidím plno chyb, které jsem přehlédl. Můj postoj k jazyku se dost změnil od doby, kdy jsem poznal Věrku. Jako jazykovědec a korektorka je skvělá a tak i já se musím trochu více snažit nedělat chyby. Vždycky jsem se snažil něco dělat, něco poznávat. A nejedná se jen o jazykovou stránku. Píši a studuji historické společnosti a rád bych ještě nějaký čas svými glosami reagoval na současnou realitu. Kdo bude chtít, případný jazykový koutek využije, kdo ne, bude se věnovat tomu, co se mu líbí. Íčko nic nikomu nediriguje, ale má snahu svou šíří oslovit co nejvíce uživatelů.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA