Pátým pádem voláme
Ilustrační foto: Pixabay

Pátým pádem voláme

4. 7. 2021

Tak jsme se to učili ve škole. Nemusíme zrovna volat. Prostě oslovujeme. Pro oslovení má čeština 5. pád. S koncovkami. Čeština spisovná. Nikoli čeština hovorová.

Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Věrko, i mě to vadí, češtinu mám vrytou hodně hluboko pod kůží, když někoho oslovuji, tak se snažím o spisovnost.
Jiří Dostal
:-) Jo, a pokud jde paní Ježkové o původ nesprávného oslovení, jde o čirý germanismus, např. "Herr Dostal", ostatně kalků a všelijakých opisných vazeb ("budeme vidět" namísto "uvidíme") máme v češtině nepočítaně, rád jsem si článek znovu přečetl. :-)
Anna Potůčková
Upřímně pro mě daleko důležitější než sklonování je to, co z nás vychází vůči druhému člověku. Písemku už psát nebudu, studovat také nepůjdu a se svou češtinou si vystačím do své smrti. Snaha je vyjadřovat se bez chyby. A snaha se cení....alespon doufám.
Soňa Prachfeldová
Oslovuji v pátém pádu běžné, lidově se více jmenuje v prvním, to mi nevadí, vadí komolení našeho jazyka spoustou cizích výrazů .
Irena Mertová
Věro, zdá se, že nejohnivěji se na íčku diskutuje o politice a gramatice :-) :-).
Libuše Křapová
Věrko, také běžně pátý pád v oslovení používám. Jsem ráda, že jsi tenhle článek napsala - a trochu mne udivily některé reakce. Vždyť nikoho nenapadáš, nenapomínáš, jen upozorňuješ. Tak proč v některých komentářích ta nechuť k tématu? Já si o sobě myslím, že češtinu docela ovládám, a přesto pak obvykle ve svých textech dohledám tolik chyb, až mi jde z toho hlava kolem.
Jitka Hašková
Věro, díky za tento článek.
Jiří Dostal
:-) :-) Nic si z toho všeho nedělejte, paní Šimková, ve slově "nevede" se stejně velké V nepíše, jedině snad byste tušila mé druhé jméno Vojtěch, to už by bylo zajímavější, protože jde o svátky jednoho dne,... ale já už to opravdu vzdávám. :-) :-)
Hana Šimková
No vidíte, dokonce jsem napsala malé v
Hana Šimková
Pane JIří já s vámi přece žádnou válku nevedu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%