Pátým pádem voláme
Ilustrační foto: Pixabay

Pátým pádem voláme

4. 7. 2021

Tak jsme se to učili ve škole. Nemusíme zrovna volat. Prostě oslovujeme. Pro oslovení má čeština 5. pád. S koncovkami. Čeština spisovná. Nikoli čeština hovorová.

Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Hezký článek, Věro. A vybavuje se mi již česká klasika: "Vy nás ale zásobujete, pane Karfík"... Používala jsem léta ten "nesprávný" tvar, je to lidové a dost obvyklé, u nás na dílně se jinak nemluvilo. Pak v další práci mne to můj skvělý šéf doktor K. zase odnaučil. Pan Jiří má dobré komentáře :-)
Hana Šimková
Pane Jiří, napište nějaký článek. Jistě by byl přínosem . Vaše vysoká gramatika by se jistě mezi námi vyjímala.
Jiří Dostal
:-) :-) Nic proti mluvě podle jazykové normy, ale snad je vhodné připomenout, že oslovení kontaminací vokativu a nominativu typu "Pane Dostal" představuje úzus obecného jazyka založeného na eliptickém jazykovém povědomí, tedy např. "Pane (jménem) Dostal", dále je z minulosti známá nelibá konotace s oslovením "Soudruhu Dostale", kde úřednost mnohým zněla až odpudivě. Navíc je formálně nesprávné mísení pátého a prvního pádu velikým NIC proti prznění českého jazyka v profesionální práci různých psavců, kteří tápou v gramatice, stylistice, syntaxi a v obecném citu pro jazyk. :-) :-)
Hana Řezáčová
Připomenutí správného oslovení jistě neuškodí, to nesprávné je hodně zažité, taky mám tu tendenci to říkat a psát blbě - dost se ke správnému tvaru nutím. Čeština má mnohá úskalí. Co mně osobně dost vadí, tak: stály tam auta, nedodržovány pravidla, krásná města byly zbořena ... Neumím tento problém středního rodu správně pojmenovat, nejsem "pančelka" JČ (škoda, líbilo by se mi to) , ale děsně mně to rve uši :-)
Dana Puchalská
Je to tak. Už ani nepočítám,jak na mně kdosi volal.. :-) :-)
Hana Šimková
No a už se trochu panu Václavovi nedivím. Nevím sice jestli jsi byla ta červená tužka, ale možná, že ano.
Hana Šimková
Já jsem původně myslela, že budeš, podle obrázku, povídat o historii tohoto krásného kousku . A ty takovou ťafku. Skoro se bojím pokračovat ve svém psaní, protože už mi v mém věku čeština trochu uniká.
Hana Šimková
Věruško tak si nám to nandala, Až se stydím. Mně tady u nás ve Volyni říkají paní Šimků.
Jana Vargová
Paní Ježková, díky za připomenutí ignorace 5. pádu. Kdybyste se jmenovala Věra Ježek, oslovila bych Vás: paní Věro Ježku?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

20%