Málokdo z nás má oblíbené mouchy, ale muchovník si snad oblíbí každý, kdo jeho lahodné plody ochutná. I když i tady se mohou chutě lišit, někdo ho má za lahodný, šťavnatý, sladký. Jiný o něm tvrdí, že je suchý a mdlý. Zřejmě také hraje roli jeho odrůda.
Máme na zahradě dva keře muchovníku, jeden je už pěkně vzrostlý, a protože své větvičky hnal až pánubohu do oken, museli jsme ho přistřihnout. Ten druhý teprve dává tušit, co od něj můžeme v příštích letech očekávat. Plody má neskutečně velké, i když jich bylo v tomto prvním roce jen pár.
Muchovník je rod až s dvaceti různými druhy, nejvíce jich roste v USA a Kanadě. Má rád teplé oblasti a u nás divoce v přírodě neroste. V Evropě je původní muchovník oválný, který dorůstá až do výšky dvou metrů. Keře muchovníku rostou dobře na slunných stanovištích, ale vyhovuje jim i polostín. Na jaře je keř obsypán sladce vonícími bílými květy, které na začátku července dozrávají do lahodných plodů tvarem i barvou podobných borůvkám. Proto se mu snad i říká indiánské borůvky.
Plody muchovníku mají místo v lidovém léčitelství, obsahují velké množství vitamínu C, B2, barviva (anthokyany, kterým se přisuzuje účinnost proti rakovinnému bujení) a zdraví prospěšné minerály. Plody celkově podporují odolnost organismu, působí preventivně proti žaludečním chorobám a při onkologických onemocněních je možné plody muchovníku podávat jako podpůrný doplněk stravy. Při žaludečních a střevních potížích může být podáván čaj ze sušených listů. (zdroj: wikipedie)
Pokaždé, když mé kroky vedou kolem našeho keře muchovníku, zobnu si, ne jednu kuličku, ale hned celou hrst. Plody se mohou zavařovat jako kompot, vařit z něj jednodruhové džemy a nebo jej přidávat k jinému ovoci. Úspěšně ho zamrazuji a koláče v zimním období chutnají výtečně. Ale nejraději ho mám v čerstvém stavu, utrhnout a šup do pusy.
Na podzim vám muchovník svými červenými listy oživí a zkrášlí zahradu. Chorobami tyto keře nijak zvlášť netrpí.
Tak co, máte na zahradě muchovník?