Moje aktivní léto - Výlet na zámek Žirovnice
Foto: autorka

Moje aktivní léto - Výlet na zámek Žirovnice

18. 8. 2021

Tento zámek je zde asi od 13 století  za kostelem sv.Jiljí. Pan Václav Vendelík zde zakoupil tvrz a byl povýšen na říšského pána a byl mu přidělen erb s jednorožcem v modrém poli, který v dnešní době je znakem města. Vystřídalo se zde několik pánů a v roce 1644-45 ho obsadila švédská vojska, ale po několika letech byla vojska poražena a mužští dědicové zemřeli. Jedna z dcer posledního majitele zámek podědila a při svatbě jeden ze Šternberků dostal zámek jako věno své ženy. Tak se stal zámek na dlouhá léta (víc jak 200) majetkem Šternberků .Poslední majitel o zámek nejevil zájem a v r.1910 ho prodal městu .Vystřídalo se zde mnoho úřadů, kanceláří, skladovacích prostor a v neposlední řadě i byty. A tak se stalo, že zřejmě z nepozornosti v r.1964 nastal požár a většina zámku vyhořela. Po dlouhých vyjednáváních a jednáních bylo rozhodnuto o záchraně a v r.1972 začalo město za pomoci financí státu s rekonstrukcí.

V gotické části barokně upraveného zámku se dochovaly pozdně gotické fresky, představující vrchol české nástěnné malby konce 15. století. Je to unikátní a svým rozsahem největší fresková výzdoba v Čechách. Prošli jsme si zámek, tentokrát bez průvodce. Je otevřen veřejnosti .Probíhá zde Výstava květin Vysočiny. Obdivovali jsme pěkně sladěné aranže v komnatách a nádherné fresky z patnáctého století .

Zámek je krásně upraven, patří k němu špýchar a pivovar, kde jsou expozice a probíhají různé výstavy. O tom zase příště.

info jsem čerpala ze stránek žirovnického zámku.

Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Moc hezká návštěva. Mečíky znám z výstav v obci Neznašov u Týna nad Vltavou. Tam je místní organizace pořádá každý druhý rok. Kdysi jsem o tom zde psala. Květy jsou nádherné a výstava je zdarma.
Marie Novotná
Zámek byl otevřený pro veřejnost,byla tam výstava květin v celém zámku.
Naděžda Špásová
Hezké fotky, tam se smělo uvnitř fotit? Některé zámky to zakazují.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

18%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%