Moje aktivní léto: Carpe diem s překvapením rok „poté“,  aneb, všechno zlé je pro něco dobré.
FOTO: Jitka Caklová

Moje aktivní léto: Carpe diem s překvapením rok „poté“, aneb, všechno zlé je pro něco dobré.

28. 9. 2021

Celé to bylo o tom, jak jsem napsala v článku „Už zase „skáču přes kaluže“, díky vesmírným zákonům, kterými se řídí příroda“. V té době jsem ještě z daleka netušila, kolik „ovoce mi dovolí sklidit“ následující rok.

V srpnu loňského roku jsem se nacházela v tak závažné situaci, kdy ani lékaři nevěřili, že jedenasedmdesátiletá žena může něco tak šíleného přežít. A měla jsem velké štěstí, že jsem nevěděla o skutečnosti, v jak závažné situaci jsem se podle lékařů nacházela. Nerada chodím v tomto smyslu „s kůží na trh“, tudíž ani nikdo z íčka o tom nevěděl, nemohl mi držet palce, ani pěsti, popřát mi zdraví, štěstí, a přesto jsem se z nejhoršího dostala.

Ano, už je to rok, co mi byla ukončena léčba širokospektrálními antibiotiky a veškerá lékařská péče v této záležitosti, krom následných tří kontrol, se stala minulostí. Od této doby jsem věděla, že vše je už jen a jen na mně. Nahrávku WimHof dýchání s Terezou Kramerovou mám staženou do starého mobilu a pomocí sluchátek si občas během dýchání kontroluji časovou osu. Dýchám pravidelně každé ráno na čtyři kola, po jednotlivých kolech se zádržemi dechu na 2 – 3 – 4 – 5 minut. Po roce tohoto dýchání, po posledním kole třiceti hlubokých nádechů a lehkých výdechů, bez problému vydržím v zádrži dechu 10 minut. Vydržela bych i déle, ale nechci nic pokoušet.

Tento uplynulý rok mi potvrdil, že vše, co ke mně má přijít, to přijde v pravý čas, když to potřebuji. Není to náhoda, jsou to vesmírná znamení, která mi ukazují správný směr a jedním z nich bylo právě upozornění na výše, a ve zmíněném článku, popsané dýchání.

Nic není náhoda. I podle Rumena Sazdova „Náhoda neexistuje. Náhoda je křížový bod dvou nutností.“ A je na každé Duši, pro kterou nutnost se v daný moment rozhodne. Ta moje se v křížovém bodu rzhodla tak, jak se rozhodla a proto dnes mohu psát tento článek. 

Před tímto onemocněním jsem se snad 20 let nebyla koupat ve své milované Jizeře. Stále bylo důležitější, krom péče o běžný denní chod domácnosti, posekat zahradu, vyplet záhony, vyčistit jezírko, ostříhat živý plot, ošetřovat vinnou révu, zpracovat ovoce, které se na zahradě urodilo, umýt okna, vyprat, vyžehlit a pověsit záclony (a že máme oken) atd. a stále dokola.

Za poslední rok, až do dnešního dne, tomu bylo jinak, neboť se mi díky této zkušenosti radikálně změnil žebříček hodnot a do popředí se dostaly ty, které jsem v minulosti silně zanedbávala. Celé léto jsem se jezdila koupat do Jizery a na koloběžce podnikala kratší, občas i delší výlety. O běžný chod domácnosti jsem pečovala a pečuji stále, i trávník jsem pravidelně sekala, živý plot ostříhala, o vinnou révu pečovala i něco málo ovoce zpracovala. Ale okrasná zahrada už není tak vyšperkovaná, jako před dvaceti, třiceti lety, i jezírko s rybičkami a lekníny si žije svým životem i bez mojí péče. Záhony, kde dříve byly květiny a zelenina, jsem nechala ležet ladem, a okna a záclony? Zkuste si tipnout! I kdyby se objevili kritici, převážně ženského rodu, tak jsem si jistá, že, umýt okna, vyprat, vyžehlit a pověsit záclony, nikdo z nich nepřijde. Takže jsem v klidu. :-)

Dnes v neděli, kdy píši tento článek, jsem se probudila do krásného rána a už minimálně po páté řekla, „Tak dnes se pojedu vykoupat do Jizery, letos naposled.“ Cesta k Jizeře kudy jezdím, vede kolem staletých dubů, pod které mě maminka jako maličkou, spolu s dvěma bratříčky, o rok a o tři roky staršími, ukládala, aby mohla s tatínkem pracovat přes cestu na vedlejším poli, kde dnes vede dálnice, a pokračuji dál jasanovou alejí. Jizera (voda 13°C) pod korunami stromů (vzduch 17°C) byla nádherná, náležitě jsem si koupání užila a v tuto chvíli nevím, jestli to bylo doopravdy letos naposled. Jedno ale vím jistě, že díru do ledu, abych se mohla vykoupat, určitě dělat nebudu. :-)

A ptáte se, jaké že překvapení? I když jsem to tak trochu podle pocitů čekala, tak přesto pro mě při kontrole 17.žáří bylo překvapením, že „běh na dlouhou trať“, vedoucí k uzdravení nebyl až zas tak dlouhý, jak mi bylo předpovězeno, neboť vyšetření ukázala, že moje plíce jsou zdravé a "bez předpovězených trvalých následků".

S vírou v nekonečnost a otevřenost Vesmíru,

s vírou v sebe sama,

s láskou k sobě i ke svému okolí,

užívám si života každým okamžikem,

každým dnem, plnými doušky.

♥♥♥

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
... :-) :-) a vo tom to je, každý za svý na svý a tak je to i se zdravím :-)
Hana Řezáčová
Paní Caklová, 12:16 - jistě to každému jedno je :-) Moje záclony, vaše záclony - prkotiny, hlavně ať jsme zdraví ...
Jitka Caklová
Paní Řezáčová 28.9.2021 10:23 Každá máme svůj život. A jen tak mezi námi - já jsem záclony nezrušila, zatím dobře slouží jako mimikri pro ještě stále neumytá okna a KAŽDÉMU to může být jedno :-)
Jitka Caklová
... a jak jsem napsala v článku, svoje zdraví mám ve své mysli, bez ohledu na to jestli mi ho někdo přeje, drží palce, nebo pěsti a když se dostanu do srabu, tak také vím, že je to jen moje zásluha a ne každého.
Jitka Caklová
Právě proto, že mám svůj život, nepíši o každém, ale napsala jsem pouze svůj příběh, svoji zkušenost, která je nepřenositelná.
Hana Řezáčová
Každý z nás žije svůj život ... V mládí se samozřejmě, pokud byly děti, žily tak trochu i životy jejich, žil se i život pracovní atd. ... V našem věku je mnohé jednodušší, máme méně starostí, máme zkušenosti, různá životní poznání, prožili jsme dobré i někdy hodně zlého a pokud jsme to všechno přestáli, tak je to jak píše paní Soňa - je třeba vážit si svých dnů a těšit se z nich ... Došli jsme s prožitými radostmi a hlavně strastmi k poznání, že "když nejde o život, jde o h ...." :-) Jsme prostě na stará kolena moudřejší :-)
Martina Růžičková
Přeji zdraví a spoustu příjemně a podle vlastních představ využitých dní. :-)
Jitka Caklová
"Implementace je proces uskutečňování teoreticky stanovené myšlenky nebo projektu za účelem jejího dalšího použití. Implementaci předchází analýza zadání, plánování postupu a očekávaných výsledků. Nesoulad mezi předpokladem a skutečností může být způsoben chybou implementace nebo CHYBOU samotné metody.", tolik citace. Dnes už vím, kde se stala chyba. Dokud jsem žila ve starých vzorcích, tedy lépe řečeno v iluzích tipu, že "každý člověk ...................bla bla bla.",které mi byly implenovány během života, nežila jsem svůj život. Až po setkání se svojí Duší, z 30. na 31. srpna jsem pochopila, že ještě není pozdě a začala žít SVŮJ život, ten opravdový, přestože vím, že ne každému se mé poznání líbí. Ale i o tom je život :-)
Soňa Prachfeldová
Každý člověk a zejména ve starším věku se chce těšit z tělesného a duševního zdraví. Když onemocní a uzdraví se, pak teprve si váží svých dnů a může se z nich těšit. Nikdo nevíme na jak dlouho. Jsme tu jen chvíli. Ať slouží zdraví Jitko. Jizera je krásná řeka.
Hana Lancová
Nadpisu z mého posledního článku jsi dala zcela nový obsah. Paráda! Zdraví je velmi důležíté a člověk musí myslet i na sebe. Povinnosti neutečou. "o)))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%