Zámek Hradec nad  Moravicí
Foto: autorka

Zámek Hradec nad Moravicí

30. 10. 2021

20. října 2021 byl hezký den - babího léta. Lákalo nás to s manželem na výlet do Hradce nad Moravicí. Vyjeli jsme odpoledne a při dojezdu jsme měli na procházku asi dvě hodiny do setmění. Využila jsem je na fotografování v areálu zámeckého parku a před zámkem.

Zámek Hradec nad Moravicí je zámecký komplex ve městě Hradec nad Moravicí v okrese Opava. Areál zámku se nachází v jižní části města na protáhlém ostrohu, nad soutokem řeky Moravice a potoka Hradečná. První zmínky o Hradci a jeho hradisku pocházejí z poloviny 11. století. Po požáru v polovině 13. století započal s velkou výstavbou nového gotického hradu král Přemysl Otakar II. Gotický hrad byl přestavěn na renesanční, posléze na barokní zámek. Empírovou přestavbou získal svůj charakteristický výraz.             

Do komplexu památkových budov s rozsáhlým parkem dnes patří Bílý zámek, za ním se tyčí tzv. Bílá věž a do areálu se vstupuje branou, která je součástí novogotického Červeného zámku. Více zde: https://www.zamek-hradec.cz/cs.

Od roku 2001 je národní kulturní památkou. Je ve vlastnictví státu a je přistupný veřejnosti.

Pobývali v něm skladatelé L. van Beethoven a F. Liszt i jeho dcera Cosima Wagnerová, houslový virtuos N. Paganini nebo malíř J. Mánes, přátelské vztahy udržovali Lichnovští s W. A. Mozartem, A. von Humboldtem, R. M. Rilkem, M. Twainem, P. Picassem i O. Kokoschkou.
Zdroj: https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/historie-hradec-nad-moravici30092017.html

Na zámku v Hradci nad Moravicí se každoročně od roku 1960 koná festival vážné hudby Beethovenův Hradec.

Další informace jsou zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hradec_nad_Moravic%C3%AD_(z%C3%A1mek)

Vybrala jsem fotografie zajímavých objektů, míst a výhledů po obou stranách parku a seřadila jsem je do videa.

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Hradec nad Moravicí jsem navštívila před lety, a to v měsíci červnu, takže vzpomínky na něj mám spojeny s květy a vůní jasmínů. Díky Vašemu hezky zpracovanému videu jsem mohla tento nádherný zámecký areál spatřit také v barvách podzimu.
Blanka Lazarová
Je tolik krásných míst a já nevím ani o jejich existenci, natož, abych tam byla. Ach jo. Do všech míst se asi nedostanu. Co už, tak aspoň do některých. Moc pěkné zpracování. *****
Jana Šenbergerová
Už je to dávno, co jsem tam byla. Ráda jsem se tam podívala prostřednictvím vašeho videa. Dík.
Marie Novotná
Tak tohle vidím poprvé a je to moc hezké.Prezentace je nádherná.
Naděžda Špásová
Zajímavá prezentace, tam to neznám a asi nepoznám. Vypadá to tam moc hezky. :-)
Daniela Řeřichová
Moc hezké, děkuji. Byli jsme kdysi dávno, myslím, že se mnohé změnilo k lepšímu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

18%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%