Zbývající pesto, co s tebou?
FOTO: autorka

Zbývající pesto, co s tebou?

12. 1. 2022

Jakmile se na našem trhu objevilo pesto - studená zelená omáčka s bazalkou, jako milovníci těstovin jsme ji hned museli mít! Recepty hovořily unisono - pesto promíchejte s uvařenými špagetami a posypejte nastrouhaným parmezánem. A protože jsme nechtěli být troškaři, zakoupili jsme hned větší sklenici. Jídlo nám chutnalo, zbývající obsah sklenice jsme uskladnili v lednici a při každém otevření dveří jsem si sama pro sebe řekla: to je sice pěkné, že tě, pesto, máme hodně, ale jíst s tebou špagety několikrát v týdnu se mi nechce. Po nějakém čase, kdy jsem na sklenici jen hleděla a obsah nepoužila, se na povrchu této omáčky začala objevovat plíseň, a tak všechno šlo do odpadků.

Od té doby jsme kupovali malé skleničky nebo si vyrobili pesto vlastní. Teď jsme byli obdarováni větším obsahem; použili jsme na špagety, a s pohledem na zelenou dobrotu začali přemýšlet, co se zbytkem. Tedy, on to nebyl zbytek, pochutnat by si mohlo ještě několik osob. Zapojili jsme fantazii, začali experimentovat, i za cenu faktu, že možná nic nového neobjevíme. Tady jsou naše nápady:

Rajčatová polévka (ta obzvlášť) nebo zeleninová krémová polévka  (s převažujícím obsahem mrkve) - hotovou polévku na talíři dochutit půl lžičkou pesta.

Pečená zelenina - různé druhy zeleniny (mrkev, celer, papriky různých barev, cuketa, lilek, brambory, květák,...) nakrájet na kousky, promíchat s olivovým olejem, solí, pepřem, sušenou bazalkou a péci při 220°C do křupava. Ještě horké promíchat s pestem. Je to výborná příloha ke grilovanému masu.

Slaný závin  - rozválené listové těsto potřít pestem, přidat pikantní salám, vymačkané kyselé zelí, nakrájená sušená rajčata v oleji, nastrouhaný 45% sýr, zabalit, potřít rozšlehaným vejcem, upéci.

Pikantní špalíčky - rozválené listové těsto potřít paprikovou pastou (např. harisou), pestem, přidat plátky šunky, plátky tučného sýra, okořenit dle chuti. Pevně zabalit podél, nakrájet na cca 1,5 cm kousky, položit na plech dále od sebe, potřít rozšlehaným vejcem, upéci. NEBO do pesta zamíchat prolisovaný česnek. 

Noky se sušenými rajčaty - uvařené noky orestovat na rozpáleném olivovém oleji, odstavit z ohně, vmíchat pesto a nakrájená sušená rajčata v oleji. Posypat nastrouhaným parmezánem.

Jednohubky - plátky rohlíku potřít máslem, pestem, doplnit plátky čabajky nebo jiné pikantní klobásy, přidat kyselou okurku a sterilovanou kapii. Nebo kombinovat jinak, ale vždy s přidáním něčeho s výraznou chutí.

Tvarohová pomazánka  - změklé máslo dobře promíchat se solí, přidat tvaroh, lžičku pesta (může být i červené), na drobno nakrájenou jarní cibulku.

Ještě několik poznámek: různé pomazánky jsme namazali na slané sušenky a kvůli barvě doplnili kontrastní barvou: se zeleným pestem - sterilovanou kapií, čerstvou kapií, rajčaty čerstvými i sušenými; s červeným pestem - zelenými paprikami, nakládanými kozími rohy, různými saláty,... Postupně jsme vyzkoušeli, kolik pesta do kterého pokrmu máme dát, aby nám jídlo chutnalo. A jsme rádi za každou další radu, co se zbytkem této chutné omáčky.. 

 

 

 

recepty
Autor: Jana Vargová
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
Jeste nedoslo ke schvaleni dalsim stravnikem abych ho koupila nebo pripravila sama, heslo zni,, nejsem Ital,, a tim je recene vsechno dalsi diskuze se nepripousti.
Marcela Pivcová
Děkuji za pár výborných nápadů, zrovna před několika dny jsem si v "Lidlu" všimla tohoto výborného prostředku na ochucení jídla. Bohužel s povzdechem, že by se mi to zase zkazilo. Teď vyzkouším hlavně náplně do listového těsta.
ivana kosťunová
Chápu - já jsem to také ani nezkoušela.
Jana Vargová
Paní Kosťunová, fotit jídlo si netroufnu. Není to jednoduché a výsledky fotamatéra jsou většinou nepěkné. Nicméně díky za poznámku.
Vladislava Dejmková
Je to opravdu dobrá inspirace. Já zas podobně požívám hummus. Také se hodí na přidání do pomazánek, salátů i do některých polévek.
ivana kosťunová
Jsou to všechno dobré nápady - možná nějaké foto by bylo faj.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.