Zdravá strava dokáže dělat zázraky!
Ilustrační foto: Pixabay

Zdravá strava dokáže dělat zázraky!

13. 1. 2022

Většinu svého života jsem se stravoval špatně. Moje matka byla kavárenský typ a do manželství vstoupila "vařením nepolíbená." Na mé protesty odpovídala nekompromisně ve stylu: "žer pacholku!" Ve školních jídelnách to též nebyla žádná velká sláva, a tak jediná moje babička nás vnoučata o prázdninách rozmazlovala svojí rozmanitou kuchyní.

Moje manželka mě dostala na kuře s bramborem a zelím! Předešlé známosti na můj žaludek vůbec nemyslely, což je ve věku 16 - 20 let vcelku pochopitelné. Po svatbě jsem měl sice pravidelnou, ale hodně tučnou kuchyni. Žena totiž kráčela ve šlépějích své matky, která olejem, máslem nebo šlehačkou nešetřila. Záhy jsem začal mít problémy se žlučníkem a situace se rapidně zhoršovala mým nástupem na "Lůžkové vozy." Ne ve všech destinacích bylo možné zajít si na oběd. Třeba v Bulharsku jsem dostal takovou salmonelu, se kterou si lékaři v Praze nedovedli dlouhou dobu poradit. Dobré to bylo na Slovensku, v Maďarsku a nejlepší pak na trajektu z Německa do Švédska. Tam jsme totiž měli nárok na personální oběd s bohatým salátovým pultem za pouhých 5,- EUR. V Německu, Rakousku, Francii a Itálii jsme se odbyli ve fastfoodu, protože by nám jinak z diet moc nezbylo.

20 let noční práce "na kolejích" si vybralo na mém zdraví krutou daň. Nekvalitní a krátký denní spánek, práce pod vysokým napětím, nestálé drncání a tvrdý alkohol, kterým jsme si museli obalit nervy před hranicemi Rumunska, Ukrajiny a Běloruska, to vše se projevilo na vysokém tlaku, zvýšeném cholesteloru i na špatném trávení. Lékařka, která prováděla předoperační vyšetření před vyjmutím žlučníku se mnou udělala krátký test a moje dožití odhadla na max. 62 let. Problém byl v tom, že mně tehdy bylo 50 a nástupu do starobního důchodu bych se vůbec nedožil. Šel jsem tedy do předčasného důchodu už po šedesátce.

Teprve po pěti letech a dvou dalších komplikovaných operacích břicha jsem pochopil, že musí nastat v mém životě radikální změna. Začal jsem chodit na obědy do jídelen, kde preferovali středomořskou kuchyni, omezil jsem na minimum tvrdý alkohol a vyřešil po dlouhé době hledání ztracený spánek. Z uzenin si dávám pouze občas šunku od kosti, snídám ovesné vločky s jogurtem a k večeři mám jen 2 krajíčky žitného chleba s pomazánkou. Vařím si od loňského dubna sám, cca 3x do týdne doma zejména mořské ryby na olivovém oleji, těstoviny s houbami, kuřecí stehna s bramborem a podobná zdravá jídla, včetne hutných zeleninových polévek. 1x týdně zajdu k Turkům na kebab nebo k Číňance na dietní kachničku po sečuánsku. Rapidně jsem zmenšil porce, protože mám mnohem menší výdej energie, než když jsem byl mladší. Alkoholu a kávy jsem se nevzdal, ale omezil jsem ho na rozumnou míru. Buď 2 plzně nebo 4 dcl. červ. vína za den je včetně 2 - 3 šálků kávy pro mě léčivá medicína. Čas od času před spaním spolknu kostičku cukru, počkám cca 10 min., než se na ní slezou cizopasníci v mém žaludku a pak je nemilosrdně zničím pomocí panáka mé oblíbené Metaxy. Místo dováženého ovoce v zimě preferuji zelné saláty s různými příchutěmi a kompoty.

Rozhodně nechci tímto nudným příspěvkem nikoho naštvat, ani popudit. Jediné o co mi jde, je sdělit všem zájemcům, že výsledky změny mého špatného životního stylu se dostavily v takové míře, jakou bych nečekal ani v nejlepších snech ! Místo tlaku 160/110 mám teď stabilně 120/80, cholesterol jsem " srazil " z 8,9 pod 5, zmizelo špatné a bolestivé trávení a ve žlučovodech se mně už netvoří žádné kamínky. Laboratorní vyšetření prokázalo ,že všechny ukazatele jsou v normě. Prvních náznaků zlepšení jsem přitom  začal pociťovat už po 3 - 5-ti měsících a po roce jsem byl naprosto zbavený všech zmiňovaných potíží.

Potvrdilo se v plnném rozsahu, že nikdy není pozdě začít se změnou špatného životního stylu. Nejlepší na tom je pak skutečnost, že mně vůbec neschází červené maso, uzeniny, ostatní tuky a bílé pečivo. Pod dojmem zlepšování mého stavu jsem v novém životním stylu našel zalíbení a určitou posedlost. Daří se mně udržovat si co nejvíce dobrou náladu a určitý nadhled nad problémy téo doby.

Ještě jednou zdůrazňuji,že tento můj příspěvek je určen hlavně lidem, kteří denně trpí různými chorobami a hledají cesty, jak si svůj zdravotní stav vylepšit. Ostatní ať se nezlobí a dál si užívají svého pevného zdraví!

 

 

Můj příběh Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
První krok je zamyslet se nad svým životem. U mne to bylo podobné. Roky přibývaly a já měla vysoký cholesterol, pak i tlak. Lékař poradil dietu a zdravou stravu. Dnes už jsem v normě a děkuji sama sobě, že jsem to zvládla.
Soňa Prachfeldová
Zdravá strava dělá určitě divy. A sláva tomu, kdo vydrží. Také se to lépe dodržuje, když je člověk sám a má na to více času. A je tovelký stimul, když se zdraví zlepší. Tak vydržať.
Vladimír Kokoška
Blahopřeji, taky jsem se dal před řadou let na tuto cestu. Příští týden mám 73. Já jsem včas všechny operace odmítl a dnes si blahořečím. Jsem zdráv a žádné prášky neužívám. Takže začínám pokukovat po 100. Všem doporučuji.
Jana Šenbergerová
Neznám moc mužů ochotných k takové docela radikální změně. Myslím, že jste zvolil moudrou cestu. Lépe skoro pozdě než nikdy. Užijte si mnoho spokojených let.
Zuzana Pivcová
Přečetla jsem si Vaše rady ochotně a něco od Vás převezmu.Díky.
Alena Švancarová
Martine :-) :-)
Václav Soukup
Děkuji všem za účast v diskuzi. Zapomněl jsem zdůraznit, že po po všech jídlech držím poměrně dlouhou siestu a snažím se každý den kromě víkendů někam " vypadnout " a co nejvíce chodit.
Martin Vrba
Nikdy není pozdě začít s hubnutím. To se pozná, když se projdete po hřbitovech, některé hroby jsou propadlé. :)
Libuše Křapová
Schvaluji vše, nejvíce mne ale potěšilo, kolik z nás si nenechá vzít tu sladkou tečku po obědě.
Zdenka Soukupová
Asi platí jako i v jiných oblastech : všeho s mírou. Taky se snažím nejíst moc tučná jídla a uzeniny. Ale občas si i tohle dopřeju. A něco malého sladkého ke kávě po obědě zkrátka musí být. Přeju všem zdravý životní styl a jak píše Jindra, hlavně vydržet! ☺

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.