Dříve to bylo lepší. Nebo ne? Proč malujeme minulost na růžovo
Ilustrační foto: Ingimage

Dříve to bylo lepší. Nebo ne? Proč malujeme minulost na růžovo

25. 1. 2022

Dvě třetiny obyvatel vyspělých evropských zemí jsou přesvědčeny, že dříve bylo na světě lépe. Že jídlo bylo lepší, zábava kvalitnější, móda hezčí, lidé slušnější. Otázkou je, zda tomu tak skutečně bylo nebo jde o projev tendence hodnotit minulost mírněji a shovívavěji, než současnost.

To, že lidé časem určitou dobu vidí jako lepší, než jak ji vnímali, když v ní žili, je přirozené a časté. Typický příklad? Mnozí starší muži, kteří vzpomínají na roky strávené na povinné vojenské službě, zpravidla dávají k dobru veselé historky a mluví o pevných přátelstvích, která tam vznikla. Ovšem, když na té vojně byli, mnozí z nich byli zoufalí, naštvaní a netěšili se na nic jiného, než ty promarněné dva roky života uplynou. Ovšem nyní se z jejich vyprávějí zdá, že nich lepšího než vojna v životě mladého muže neexistovalo. Podobné je to i v jiných souvislostech. Často slyšíme, že písničky bývaly melodičtější a dalo se na ně tančit, na rozdíl od dnešního nudného tuc tuc tuc.

Že chléb býval voňavější a déle vydržel.

Že móda byla hezčí, ženy vypadaly jako ženy.

A máslo se lépe roztíralo, to je jasná věc.

Na téma, zda si lidé myslí, že dříve býval svět lepší, proběhl rozsáhlý průzkum mezi obyvateli velkých evropských zemí a ukázalo se, že dvě třetiny z nich tvrdí, že byl. Nejvíce se nad minulostí rozněžňují Italové, jich tvrdí, že dříve bylo lépe, sedmasedmdesát procent.

Podobný průzkum před časem proběhl i v Česku, byl zaměřený na srovnání současnosti a doby před listopadem 1989. Třicet osm procent lidí starších čtyřiceti let uvedlo, že ano, že za socialismu bylo lépe. V průzkumu organizovaném společností Post Bellum a NMS Market Research, lidé nejčastěji zmiňovali, že podle nich bylo lépe, protože byly sociální jistoty, pracovní povinnost a dokonce prý lidé byli slušnější.

Těžko říct, podle čeho se dá posuzovat takzvaná slušnost, ale jisté je, že podobné věty jsou slyšet často: to by si dříve nikdo nedovolil, to by se stát nemohlo, lidé byli přátelštější, slušnější, drželi při sobě.

„Nostalgie je poměrně častý jev a bývá známkou vysoké míry nejistoty ve společnosti,“ uvedla Isabel Hoffmannová, která se podílela na průzkumu v evropských zemích.

Její slova potvrzuje skutečnost, že lidé velmi často nostalgicky vzpomínají na určité potraviny, které jedli v dětství, v mládí. A padají věty: za komunismu bylo jídlo kvalitnější, byly normy, nikdo si nedovolil tolik klamat zákazníky. Jako by lidé zapomněli, jak řezníci nechávali kvalitní maso jen svých známým a na pultech býval často jen nechutný salám. Jenže nyní jsou často nejistí a zmatení ze spousty rozdílných a poplašných zpráv, které se na ně valí z internetu, takže mají pocit, že většina potravin je nekvalitních, ba přímo nebezpečných.

 Když přijde řeč na toto téma, přátelé, kamarádi a rodinní příslušníci jsou schopni se ukrutně pohádat, protože zatímco někdo vidí minulost růžově, někdo o stejné době tvrdí, že byla hnusná.

Typickým příkladem tématu vyvolávajícího takové neshody je jídlo. Otázku, zda se za doby mládí dnešních šedesátníků, tedy za socialismu, jedlo lépe, často dostává historik Martin Franc, který se zabývá dějinami každodennosti, tedy i vším, co se týká jídla.

„Na tuto otázku je složitá odpověď a je v ní spousta ale. Každopádně se dá říct, že nyní jsou ve stravování mnohem větší rozdíly a zatímco někdo se otevřel světu a přijímá nové podněty, někdo se zakonzervoval, stravuje se co nejlevněji a tudíž mohl nabýt dojmu, že kvalita těch nejlevnějších produktů šla dolů oproti těm, které byly dostupné před rokem 1989,“ uvedl s tím, že pokud jde o nejlevnější obyčejné uzeniny, ty skutečně bývaly kvalitnější.

Faktem také je, že v potravinách bývalo méně chemických látek, než nyní. Naopak kvalita masa se podle odborníků zvýšila. Takže, v podstatě jde o to, co kdo preferuje. Člověk zvyklý dávat si k večeři levné párky a obyčejný nejlevnější chléb, může tvrdit, že dříve byly tyto potraviny takzvaně lepší a možná má pravdu. Možná ne a jen mu v dětství či mládí prostě lépe chutnalo, nepřemýšlel tak nad tím co jí, nebyl pod vlivem zpráv o tom, že levné uzeniny nejsou kvalitní. Jenže těžko si o tom může povídat třeba s dámou, která trávila hodiny ve frotnách, aby se sehnala jídlo aspoň trochu kvalitní a zajímavé a nyní si užívá obrovské nabídky v obchodech, vybírá si kvalitu, cestuje, má zkušenosti s jídlem z jiných zemí.

Někoho dovedou řeči o tom, že život býval lepší, naštvat. Někdo se naopak v takových rozhovorech vyžívá a vzpomínání na takzvané staré dobré časy mu dělá dobře na duši. Existují teorie, že lidé, kteří si malují minulost na růžovo, si tím vlastně ulehčují život. Například psycholog Marios Biskas, který se tímto tématem zabývá, tvrdí: „Správně stimulovaná nostalgie může zlepšit náladu a dodat životu pocit smysluplnosti. Je to křehký mechanismus, který však při správné dávkování může dodat pozitivní pohled na budoucnost.“

Takže, vzpomínky na minulost by neměly být důvodem k hádkám, i když je těžké vstřebat skutečnost, že každý na ni vzpomíná trošku jinak.

historie vzpomínky životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Proč bych si ONO nedobré z dětství a mládí, které jsem prožívala, nenamalovala na růžovo? Díky TOMU, že jsem to dokázala, nemám nepřátele, nemám důvod lamentovat nad tím, že jsem stará, nebo, že se někdo nechová podle mých představ. Jsem spokojená s tím, co jsem měla mám a tím vytvářím budoucnost, včetně vztahů. Všechno kolem sebe mám takové, jaké si vytvořím ve své hlavě, aniž bych kohokoliv umravňovala ♥
Věra Ježková
Nevím, proč bych se měla s někým hádat, jestli něco dřív bylo, nebo nebylo lepší. Každý máme jiné vzpomínky, každý měl a má rád něco jiného. Ovšem pokud si někdy s někým zavzpomínám, většinou se shodneme.
Miloslava Richterová
Etikety jako dnes jsem opravdu nečetla. Když se vyklepal a umlel mák, voněl a neobsahoval rýži, když se vytočit med, nebyl směsí medu ze zemí EU i jiných, z vysypaneho pytle domácích brambor se nikdy půlka nemusela vyhodit, zvláštní sklípek byl na ovoce a zeleninu, o domácím zvířectvu nám nikdo cizi nerozhodoval, díky svým pracovitým rodičům ( a bylo běžné, že pracovaly I děti, příbuzní a sousedé si vypomáhali) patřím mezi spokojené a jsem za to vděčná.
Soňa Prachfeldová
Člověk nebude nikdy spokojen s tím co měl, má a chce víc a víc. Na jednu stranu je to dobré, na druhou ta ustavičná honba za něčím je až škodlivá pro něho samého. Je to hlavně ovlivněno tím, jak mohl a jak může člověk prožívat svůj život. Dětství, mladi, dospělost, stáří. V každém období jiný rozum, jiné chutě, jiné prožívání.
Olga Škopánová
Paní Richterová za socialismu jste nejedla zdravěji, protože jste se ani nedozvěděla co která potravina obsahuje, mám na mysli barviva, rezidua pesticidů, ochucovadla. Dneska to máte všechno přehledně vypsané na etiketě včetně alergenů.
Marie Pudichová
Záleží na tom, jaké má kdo priority. Máme to, o čem se nám ani nezdálo, ale také jsme se museli mnohého vzdát. Za to první být vděčný, to druhé přijmout. Jiná možnost není. Co ale postrádám, jsou vztahy, které dříve byly rozhodně vřelejší. To by se změnit dalo, kdyby se chtělo ♥
Margita Melegova
Muzu si polozit otazku co zivot vzal a co dal, predevsim vzal mladi se vsim vsudy a co dal vsechno co jsem nechtela vcetne zdravotnich problemu, v mladi mel kazdy problem reseni a ve stari je sice clovek moudrejsi teda mel by byt, nad vsim premyslim jestli je spravne to nebo ono rozhodnuti i to je duvod proc drive bylo lip.
Eva Kopecká
Že jsou staré časy hezčí se nám zdá patrně proto, že už jsou pryč a že se nemůžou vrátit....
Miloslava Richterová
Pro OS - nelamentuji, ale nemohu číst nepravdy; zkaženou paprikou jsem chtěla upozornit na nekvalitní potraviny, které kupujeme. Otázku jídla z mého dětství mi nemusí zodpovídat historik, ani si minulost nemaluji na růžovo, jídelníček si prostě pamatuji, ano, jedli jsme zdravěji. Nedávno jsem koupila maso, stálo tam: chov někde, porážka jinde, zpracování ještě dál, projelo tři státy, než k nám docestovalo; nemůže být kvalitnější, jak je výše dle odborníků uvedeno, než bývalo z českého vepřína nebo z domácí zabijačky.
Jitka Caklová
Souhlasím s paní Rotikovou i s panem Mikušou. S nikým do sporu také nechodím. My jsme, na rozdíl od jiných pole měli, přesto naše strava se z 99% skládala z brambor a mouky, neboť rodičům čtyř dětí, soukromě hospodařícím rolníkům, bylo "vrchností" dovoleno, jednou týdně v neděli na přilepšenou zabít vynesenou starou slepici. Vše ostatní, co jsme vypěstovali, padlo na oltář vlasti za mrzký peníz v podobě kontingentu, kdy za nesplnění hrozil kriminál. Ano, také se mám dnes dobře, jak jsem se nikdy neměla, přesto s odstupem času na staré časy, ať byly jaké byly, ráda vzpomínám, neboť mi daly do života víc, než si kdo umí představit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.