Setkání Íčkařů na sv. Hostýně
FOTO: autorka

Setkání Íčkařů na sv. Hostýně

24. 1. 2022

Jak už bylo zmíněno na hlavním chatu, plánuje se setkání ve dnech 11. - 13. května 2022. Setkání by se mělo konat v našem Zlínském kraji a v regionu podhostýnském.

Hlavní organizátorkou by byla a prakticky už je Majka Měchurová, já jí jen ráda pomůžu, sama organizační typ moc nejsem.

Zatím je domluvený jeden nocleh přímo na sv. Hostýně, v poutním domě č.3. Zde je k dispozici celkem 82 lůžek v jedno, dvou a třílůžkových pokojích. Ceny za ubytování, co jsem zjistila na netu, jsou tyto: Jednolůžkový: 1-2 noci 450 Kč, 3 a více nocí 400 Kč. Dvou-třílůžkové: 1-2 noci 400 Kč, 3 a více nocí 350 Kč. K ceně je nutno připočítat poplatek obci, který činí 10 Kč/osoba/noc. Pro ubytované je k dispozici parkoviště v blízkosti poutních domů. Informace pro ty, kteří by jeli autem: Povolení k výjezdu na Svatý Hostýn je nutno vyžádat v dostatečném předstihu při objednávání noclehu a při vlastním výjezdu ho pak mít vyplněné s sebou. Tyhle informace naleznete pak v odkazu, který na konci článku bude přiložený. Stravování zatím vyřešené není, to by se řešilo později. 

Během pobytu bychom navštívili určitě město Holešov, kde je spousta památek, jako je zámek a jeho nádherná podzámecká zahrada, 2 kostely, židovský hřbitov a také by se navštívilo město Kroměříž. I zde ja spousta zajímavostí. Nejznámější je zámek a jeho zahrada a Květná zahrada.

Co se týká sv. Hostýna, tak je to nejznámější moravské poutní místo. Nachází se v nadmořské výšce 736 m.n.m. Je to národní kulturní památka, která za ni byla prohlášena v r. 2018. Bazilika nese jméno Nanebevzetí Panny Marie. Určitě bychom nevynechali křížovou cestu  Dušana Jurkoviče s mozaikami Jano Köhlera, rozhlednu a pohled na větrnou elektrárnu, která slouží hlavně pro potřeby tohoto poutního místa. Říká se, že všechny cesty vedou do Říma, zde v podhostýnském kraji vedou všechny cesty na Hostýn. Turisticky je to velmi zajímavý kraj, nebot je tu spousta možností si někam vyšlápnout.

Na závěr Vás všechny s Majkou prosíme, abyste všechny své připomínky, nápady a náměty směřovali k tomuto článku. Naším přáním je, aby se Vám setkání líbilo, měli jste na co vzpomínat a abychom se všichni pobavili a zapomněli na své každodenní starosti

Pokud by někdo chtěl zjistit více, tak vkládám odkaz přímo na stránky sv.Hostýna https://www.hostyn.cz/home.htm. Základní informace jsem čerpala z https://cs.wikipedia.org/wiki/Host%C3%BDn 

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Aničko a Maruško, vzhledem k tomu, že se termín setkání posunul, prosila bych objednat nocleh od 10.5. do 13.5. to jsou 3 noci. Děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Majko mám potvrzenou objednávku noclehu v hotelu Tacl na 10. 5. Doufám, že stihnu návštěvu synagogy a prohlédnu si Holešov. 11.5. ve středu se pak setkáme u Mlsné kočky. To si budu pamatovat, protože mám mlsného kocoura.
Marie Měchurová
Jarmilo, dobře tam vaří, ale je to u hlavní cesty, snad budeš mít okno na druhou stranu. Bude se Ti určitě líbit synagoga, Němci ji přehlédli, vypálili jenom jednu větší. Možná bude v zámku večer nějaký koncert, budou probíhat zrovna kulturní dny města.
Blanka Lazarová
Prosím přidat červenou fajfku - 2 noci 11.- 13. 5
Vlasta Ledlová
Prosím o tuto změnu: 2 noci, 11.-13.5. Děkuji.
Anna Potůčková
Do mé galerie Hostýnské setkání byl vložen nový přepracovaný seznam, prosím o kontrolu, zda vše souhlasí. Zatím Limilka N. na něm není, nemám od ní potvrzenou zatím účast a ani případné dny, od kdy by tam s námi byla.
Jarmila Komberec Jakubcová
Majko na setkání se moc těším, nebýt portálu i60 asi bych nikdy část Moravy okolo Hostýna nepoznala. Nikdy jsem v této části naší země nebyla. S íčkem jsem už poznala různé kouty naší vlasti.Hotel v Holešově jsem si našla na internetu. Vypadá docela slušně.
Marie Měchurová
Jarmilo J., můžeš nás čekat v kavárně Mlsná kočka, která je na náměstí hned vedle Knihy. Tam se všichni setkáme, dáme kafíčko. Je tam hezké WC.
Marie Měchurová
Tak děvčata ještě jednou. Hlavní setkání je od středy 11.5. do pátku 13.5. Zatím je nás 34. Objednám 8 jednolůžkových pokojů a 13 dvoulůžkových. Dáme i nějakou rezervu. Rozdělíme si je na místě, každý už ví, s kým chce spát. Kdo si chce pobyt prodloužit o jeden den, tak to je možné od úterý10.5., to tam bude i Anička P. Vypadá to, že všechny přijedete stejným vlakem od Hulína. Na nádraží bude čekat auto, které Vám odveze zavazadla na náměstí do Knihy, kde si je necháme. Na domlouvání přesného programu je ještě čas, to dáme včas vědět.
Anna Potůčková
Lidmilko určitě kamarádku vzít můžeš a asi by bylo nejlépe se přihlásit do pátečního rána, protož v pátek má Majka nahlásit předběžný počet zájemců. Hlavní setkání je ve dnech 11.-13. května

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.