Proti agresi a dezinformacím
Ilustrační foto: Pixabay

Proti agresi a dezinformacím

24. 2. 2022

Ranní zpravodajství mě šokovalo. Nevěřil jsem, že se to opravdu stane, že ruský prezident Putin vydá rozkaz k vojenské invazi na Ukrajině.

V pražském Radotíně, kde bydlíme, pracuje na různých stavbách několik part Ukrajinců. Dva dělníci z Ukrajiny před půldruhým rokem pomáhali i u nás, když jsme se pustili do rekonstrukce sklepních prostor. S jedním z nich, s Denisem, jsme se docela skamarádili. Vyprávěl mi o své rodině a třech dětech. Když říkal, že se domů dostane jednou za čtyři až pět měsíců a vidí, jak jeho děti zase vyrostly, jak jej vítají a říkají, táto, už tady zůstaň, měl v očích slzy. A já pak taky. Dnes ráno jsem si na Denise vzpomněl. Co asi bude dělat? Bude z dálky sledovat, jak se situace na Ukrajině vyvíjí a bát se o životy svých dětí, ženy, rodičů? Nebo se sbalí a odjede bojovat za svou vlast?

Válka (i když oficiálně o válku nejde) je zrůdná a není od nás tak daleko. A s jídlem roste chuť. Nevíme, co se v hlavě toho šílence Putina ještě zrodí. Rusko je jadernou velmocí a představa, že by mohlo jaderné zbraně použít, je děsivá.

Ruská propaganda se snaží dlouhodobě zasívat v demokratických evropských zemích zlobu a nenávist. Cílenými dezinformacemi se snaží podkopat demokracii a vnášet do společnosti chaos a nespokojenost. A to se dezinformátorům daří i v Česku. I já jsem častým příjemcem mailových zpráv plných lží, nesmyslů a hloupostí. Dokážu se jim bránit, ale mnoho lidí jim podlehne.

Svět se stal nebezpečným i díky internetu a sociálním sítím, na kterých se dezinformace rychle šíří. Každý z nás by si měl uvědomit, odkud nepodložené zprávy přicházejí, z jakého zdroje. Sociální sítě či mailové zprávy nemají dostatečnou ochranu proti dezinformacím.

A měli bychom si na ně dát pozor i na tomto našem portálu. Budeme pečlivěji sledovat veškeré komentáře a diskuze na chatech a u článků tak, aby se na našem portálu neobjevovaly informace lživé, či nepodložené. Nechceme být šiřiteli nebezpečných dezinformací. I z toho důvodu jsme zpřísnili pravidla pro ty, kteří na chatu a u článků diskutují a kometují dění pod falešnými profily, neúplnými jmény či přezdívkami. (Pravidla pro vstup do chatů a komentářů najdete na tomto místě). Nebráníme diskuzím, nebereme nikomu jeho názor, ten však musí být vyjádřen pod vlastním jménem.

Měli bychom být všichni schopni přemýšlet vlastní hlavou a zamyslet se nad tím, kdo nám co říká. A mít i sebereflexi a odvahu uznat svůj chybný názor. Třeba tak, jak to dnes učinil i prezident Miloš Zeman, který ruskou agresi ostře odsoudil.

Berme, prosím, všichni, současnou situaci vážně. Nejen tu mezinárodní. Nenechme si vnucovat nebezpečné názory, dnes vidíme, kam až to může dojít.

dezinformace
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(4.7 b. / 43 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Paní Porcalová, to nevěříte vlastním očím? Myslíte, že si Ukrajinci těmi raketami rozbíjejí domy, vraždí vojáky, kteří brání svou vlast, ženy a děti sami? Že to naše media zkreslují? Putin už toho slíbil, je to agresor, na tom nic nezměníme.
Jana Porcalová
Podle určení webu jsme už tady všichni dost staří na to, abychom si sami určili, kde je pravda, kterou nám kdo servíruje. Slouží k tomu různé pohledy na věc, o které nás svými zásahy šmahem cenzura připraví, i když zrovna nemusí jít o sprostotu a surovost. Naše média informují jednostranně a velmi často falešně. Vzpomínám na spolucestujícího ve vlaku, ukrajinského mladíka, dali jsme se do hovoru, ukazoval mi fota svých malých synů, i přes svůj handicap cukrovky (píchá si injekce) dělá u nás na stavbách, aby rodina přežila. Co asi teď prožívá. Soucítím s těmi obyčejnými lidmi, ale také vím, kdo jim tu bídu způsobuje. Máte pravdu, pane Mikuša, s těmi válkami to není opravdu tak jednoznačné. Ten ruský vpád jsem nečekala, ale snažím se pochopit ty důvody. Putin slíbil, že na jaderné zbraně nedojde, jen aby nepoužil kufřík Biden.
Jitka Caklová
10:09 Tady někdo schvaluje válku? Myslíte si, že mocní, kteří na celém světě války rozpoutávají, se "někoho" ptají, zda to schvaluje, nebo neschvaluje. V Rusku nežiji, tak nevím, jaký je Putin prezident a jak se o "svůj" lid stará. Našim médiím nevěřím, proto jim nevěnuji žádnou pozornost. A i kdybych věnovala, čemu bych tím prospěla, komu by to pomohlo?
Irena Mertová
S článkem souhlasím. A vůbec nechápu, jak někdo může schvalovat válku... :-(
Eva Buchtelová
Na dnešek jsem pořádně nespala,skoro celou jsem poslouchala rozhlas.Je mi to moc líto co stalo a co se děje.Kdo ví jak dlouho to bude trvat,Putin není člověk se zdravým rozumem.Jemu na lidech,myslím občanech svého státu a okolních zemích nezáleží.Trpí Napoleonovým syndromem,asi se mu chce vyrovnat.Mám strach.
Jitka Caklová
Každý sám za sebe má možnost se rozhodnout čemu a komu věřit. https://www.youtube.com/watch?v=ICnhNzzm5tY
Elena Valeriánová
Válka na Ukrajině se musí dotknout každého z nás, může přerůst ve zničující katastrofu. Je mi líto obyčejných lidí na obou stranách. Podmínky registrace vítám, i když vím, že ti, co budou chtít jednat nečestně si cestičku najdou, bohužel. Jen si myslím, že v článku chybí přesné datum konce "hájení".
Hana Polednová
Honzo, děkuji za článek. S tím vším souhlasím a nemám slov. Silně mě to zasáhlo a nevím, jak se s tím vyrovnám. A pod všeobecné podmínky s registrací se ráda podepisuji a tato pravidla jsem uvítala.
Anna Potůčková
Po přečtení článku se všemi větami souhlasím a děkuji za ně! S lidmi z Ukrajiny jsem pracovala u jednoho stroje a myslím na ně a jsem s nimi. Bojím se o budoucnost našich dětí, vnoučat a proč nepřiznat, že také o svoji, i když už pár křížků na krku máme.
Marie Měchurová
Nemůžu se z nové situace vzpamatovat. Na Ukrajině jsem strávila dva týdny báječné dovolené, je ni z toho moc smutno. Pan prezident měl emotivní projev, já mu ale už nevěřím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.