František z jiného úhlu
Ilustrační foto: Pixabay

František z jiného úhlu

15. 3. 2022

Už zase váhám, jak uchopit téma, kterému bych ráda dala úsměvnou pointu, přestože dění kolem nás příliš důvodů k úsměvu nedává. Ale jak říká Paulo Coelho – psát znamená vidět jasněji. A to znamená taky snést případnou kritiku toho, co pisatel pustí do světa…

Možná i proto jsem se rozhodla své poslední dojmy zařadit do rubriky cestování.

Na poslední dovolené u moře jsme byli s manželem v září 2019. Další dva roky jsme nechtěli cestovat do zahraničí kvůli covidu. Nebo spíš kvůli všem restrikcím a komplikacím, které s ním souvisely. Našli jsme si plnohodnotnou náhradu poznáváním dosud nepoznaných krás rodné hroudy. Krátkodobé cestování s vlastní postelí, to jest v karavanu, o kterém jsem už psala, vneslo do našeho seniorského soužití novou dimenzi. Leč poněkud omezenou časem. Jezdíme totiž jen od dubna do června, přes prázdniny pauzírujem doma u bazénu a pak zase až v září a říjnu. Teď už se omezení týká i prostoru. Ne, že bychom letos plánovali vyrazit bydlíkem na Ukrajinu, ale datem 24. února se změnily téměř všechny plány. Ta blízkost války je po osmdesáti letech naprosto frustrující, neuvěřitelná a nepochopitelná…

Už třetí týden moji každodenní snahu myslet pozitivně a radovat se z obyčejných věcí paralyzuje večerní zpravodajství. Navzdory hlasům, které tvrdí, že nic není tak jak to v televizi vypadá, mě vždycky dostanou děti. Jejich přání vrátit se domů, stesk po tátovi, dojemná loučení, ale na druhé straně i neskutečná pomoc našich lidí. Taky jsem svým malým dílkem přispěla, ale připadá mi, že všechny ty ukrajinské mámy a babičky jsou mnohem statečnější než bych v jejich situaci byla já…

Shodou okolností máme od soboty 26.února jednu Ukrajinku v rodině. Nikdo netušil, že dlouho plánovaná svatba proběhne za tak pohnutých okolností. Ona to kupodivu bere celkem klidně a věcně. Se svolením novomanžela a tchýně ubytovala v domě tři své krajanky, které se snaží pomáhat, jak to jde, a všichni čekají, co bude dál.

Přes den, kdy neposlouchám zprávy a provozuji nějakou bohulibou činnost, se mi jakž takž daří naplňovat přísloví o kalhotech, které není třeba sundávat, když brod je ještě daleko, i když ne zas tak moc. Proto jsem vedle koloběhu domácích prací, péče o manžela a pro mě nejcennějšího času stráveného s vnoučkem, přijala pozvání kamarádky Ivanky, abych ji navštívila během jejího pooperačního pobytu ve Františkových Lázních. Manželovi se to moc nezamlouvalo, není divu. Za dobu naší nedávné izolace a karantény po prodělaném omikronu si na mě (hlavně na můj servis!) ještě více zvykl… Ale jelikož se Ivanka dobrovolně pasovala do role mojí „fanynky“ a neustále mě někde propaguje, napadlo ji, abych udělala vystoupení pro lázeňské hosty. A tak opět došlo na mé celoživotní krédo: spojit příjemné s užitečným.

Spojila jsem se tedy s báječnou manažerkou hotelu Monti Spa, která besedu s autorským čtením u příležitosti MDŽ uvítala, a tím pádem jsem svůj výlet do Františkových Lázní mohla povýšit na cestu víceméně služební. Bingo!

Pečlivě jsem vybrala vhodné texty, které jsem si kvůli početné německé klientele přeložila do němčiny, a přestože jich na besedu v hotelové kavárně dorazilo jen několik, rozhodně se necítili odstrčeni. Dokonce jim paní manažerka německé texty ochotně naskenovala… Debata s českými klientkami se samozřejmě z humorných vzpomínek na Dámský klub Frekvence 1 a podnikové oslavy s rudými karafiáty brzy stočila k tématu Ukrajiny. Tomu se zabránit nedalo. Ostatně, ani tak preferovaný lázeňský dům, jakým hotel Monti Spa ve Františkových Lázních bezesporu je, neodmítl nabídnout ubytování několika mladým ukrajinským maminkám s malými dětmi…

Stihla jsem s Ivankou i návštěvu Chebu a skvostný kulinářský zážitek ve slavném Špalíčku na náměstí. A samozřejmě i v kavárně na hlavní františkolázeňské promenádě, kde bylo naše posezení korunováno ještě dalším zážitkem. Rodinka od vedlejšího stolu nás překvapila prosbou, jestli by si nás maminka mohla vyfotit na mobil. A rozhodně to nebylo proto, že by mě znala z kalendáře receptů, jak se mylně domnívala moje kamarádka. Naopak! Paní si chtěla pořídit důkaz, jak jsou dámy v letech aktuálně sladěny do ukrajinských barev.

Byl to veskrze příjemný, smysluplný a určitě i prospěšný výlet. Slunečné počasí, vzorné služby, milý personál, vynikající kuchyně a v den D ráno u snídaně nikoli rudý karafiát, ale něžná růžička pro každou dámu osobně přímo od šéfa hotelu.

Taky jsem konečně měla příležitost projít si v klidu lázeňské parky a najít hlavní pramen s legendárním Františkem.

Jenže když jsem si s ním chtěla udělat selfíčko, slunce svítilo úplně opačným směrem, než jsem potřebovala. Nevím sice, jestli je zrovna ta sluncem ozářená část Františkova těla obrácena k Východu, myslím k tomu Východu dál na východ od Ukrajiny...nicméně jsem to riskla. Čistě symbolicky.

Z odvrácené strany se s Františkem asi málokdo vyfotil…

Hezké vztahy v běhu času doma i na cestách vám přeje

cestování Glosa Hany Švejnohové lázně
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
A tom to je Hanko. Využívat krásné časy, ba i chvilky tady a teď. Nejsme tu na věky.
Hana Švejnohová
Milá Soňo, to jste mě potěšila! Naše "Frekvenční kuchařka" už je dávnou minulostí, jsou to vlastně naše recepty z kalendářů, které jsme vydávaly neuvěřitelných 21 let po sobě... Máte pravdu, Milenka Vostřáková zemřela před 11ti lety. Letos by oslavila své 88.narozeniny (je téměř na den stejně stará jako moje maminka), a bohužel ani Stáňa Lekešová už není mezi námi, to byla nečekaná tragédie na Vánoce 2019, tuším... Z bývalého Dámského klubu se občas vídám jen s Majkou Tomsovou, ale ta zase není v té kuchařce. O ostatních kolegyních nic nevím, čas nás rozdělil... Ale bylo to krásné období, ke kterému se ve vzpomínkách vracím velmi často... i ve Františkových Lázních jsme vzpomínaly. Děkuji Vám za připomenutí...
Soňa Prachfeldová
Paní Hanko teď mám na klíně Kuchařka F1, dívám se na Vaši fotku a pořád máte pěšinku na stejné straně, jen vlasy delší. Dámský klub Viola Ottová, Milena Vostřáková, Stan.Lekešová, Daniela Pavlíková, Jaroslava Panýrková, Hanka Švejnohová. Vídáte se s nimi ? Tuším , že paní Milena už není mezi námi. Půvabné FL navštěvuji každoročně, v květnu doufám bude zahájení lázeňské sezóny po dlouhé pauze.
Alena Švancarová
Frantovy ..mám rád,je tam moc hezky a tak mě Vaše povídání potěšilo.Už se tam letos opět těším.Hlavně zdraví.
Zdenka Soukupová
I z toho jiného úhlu je fotka hezká. A neobvyklá. Moc hezký článek.
Daniela Řeřichová
FL jsou pro mne nevlídnější ze západočeského lázeňského trojúhelníku, vracíme se každoročně.
Blanka Lazarová
Pěkný výlet i článek. Je třeba si dělat i jen drobné radosti při těch velkých starostech.
Dana Procházková
Františkovy Lázně jsou srdeční záležitostí celé naší rodiny. Jezdíme tam z daleka, ale často. Děkuji za krásný článek.
Jana Šenbergerová
A tak to má být. Za všech okolností se má žít. Jinak to ani nejde. Záleží jen na tom, jaká náplň se do něho vejde. Vy jste si vybrala hezky. A sluší vám to i s tou "odvrácenou stranou" Františkových Lázní. Díky za to, že jste nás ke svým zážitkům "přizvala".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%