Loučení s létem
Všechny fotografie: Miroslava Richterová

Loučení s létem

19. 9. 2022

Velké hejno špačků zakroužilo nad polem, objevilo se další a špačci létali sem tam. Ptáci se počínají sdružovat a připravovat k podzimnímu odletu.

Dříve jsme pozorovali prolet vlaštovek a jiřiček, sedaly na dráty před domem. O tuto radost posledního pozdravení na konci prázdnin jsme ale letos přišli, dráty se podle nového způsobu zavedly pod zem.

I naše zahrádka se v tomto čase proměnila. Vykvetly astry a ocúny, chryzantémy připravují poupata. Podzimní jablka dostávají červenou barvu, rajčata naopak červenají čím dál pomaleji. Museli jsme jim ostříhat hodně listů a vypadají z dálky na tyčkách jako červeno zelené školní počítadlo, nakonec, i to je znakem podzimu. Okurky jsme otrhali poslední, stejně tak i cukety. V hustém, zeleném porostu žlutě zasvítily dýně, začervenaly se podzimní ředkvičky a hezky narostla červená řepa. Při úklidu letních záhonů často sebereme zapomenutý brambor, rozebíráme kompost a ryjeme. Z letošního krásného léta se rychle stalo léto babí. Ráno bývá mlha, prší, odpoledne svítí sluníčko.

Letos bylo pěkné léto, dost teplé i přiměřeně deštivé na to, aby dalo bohatou úrodu a aby se všichni milovníci tepla dosyta ohřáli. Byl příjemný ten čas, kdy sluníčko hřálo již od rána, okna byla otevřená celý den, často i v noci, a dlouho jsme nemuseli oblékat nic víc než plavky. Celé dlouhé dny jsme trávili na zahrádce.

Vstávala jsem hodně brzy. Prošla zahrádku, natrhala, co uzrálo a náš stoleček Prostři se pokaždé naplnila úrodou potřebnou pro příslušný den. Následovala práce v zatím lehce osluněných místech, později spíš v polostínu nebo navečer. Odpočinek s pozdní snídaní, čerstvým meduňko mátovým čajem a prvním letošním medem uprostřed rozkvetlé zahrádky byl kouzelný, stejně jako další chvíle posezení během dne nebo za teplých letních večerů.

Práce bylo dost, neboť úrodu, o kterou se zahrádkáři tolik snaží, bylo potřeba sklidit a zpracovat. Jako každý rok jsem zavařila hodně ovoce a zeleniny, jen letos jsem měla nového pomocníka, moderní, výkonnou sušičku ovoce, kterou jsem vyhrála v jarní literární soutěži na i60. Sušila jsem švestky a rajčata, obojího byla přehršle. Ještě se chystám sušit jablka a hrušky, houby pokud budou. U nás na horách musí být na houby ten správný rok, aby se případně nasušilo i na roky dopředu.

Redakci touto cestou ještě jednou děkuji za výhru, ale i za všechny náměty k soutěžení, kterým si život zpestřujeme, už jen tím, že se zapojíme, že to zkusíme, že se vzájemně pobavíme.

Dívám se z okna do zahrádky. Keř slunečnic se ohýbá a naklání dolů ztěžklé květy. Už brzy je ptáčci, co nás navštěvují, vyzobou. Okno je ještě plné kvetoucích muškátů, ale i ty brzy uschovám a místo nich nastoupí vřesy a podzimní výzdoba. Už teď nám doma zdobí okno vydlabaná dýně naplněná podzimními květy.

Přeji nám všem podzim krásný, barevný a hřejivý, klidný a plný radosti ze života i z přírody.

Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Letošní zahrádka se vám odvděčila krásnou úrodou.
Alena Tollarová
Též Vám přeji pohodový podzim :)
Dana Puchalská
Krásná úroda,jen co je pravda.
Vladislava Dejmková
Hezkou úrodu vám pŕeji, i když vím, co práce to dá ji efektivně zpracovat. Sama už sklízím jen sem tam něco, pěstování jsem značně omezila.
Naděžda Špásová
Dobře napsané, my máme zahradu v pronájmu, úrodu jsme taky nějakou mívali, ale s věkem nás to přešlo a teď tam necháváme jen kytky. Vaše úroda nemá chybu.
Věra Ježková
Píšete hezky. Přeji vám pohodový podzim.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%