Jak okamžik nepozornosti dovede změnit život
Ilustrační foto: Pexels

Jak okamžik nepozornosti dovede změnit život

11. 12. 2022

Dovolte, abych se představila. Za rok a půl mi bude 90 let. Bydlím sama ve 4. poschodí činžovního domu. Mám pronajatou zahradu v zahrádkářské kolonii a pěstování ovoce a zeleniny je můj velký koníček.

Kromě něho však jsem stále činná v Sokole, kde vedu oddíl jógy pro seniory a zdravotně postižené. A asi se moje cvičení děvčatům, jak cvičenkám říkám, líbí, protože mě v roce 2020 nominovaly do soutěže "Senior(ka) roku" a já se stala opravdu Seniorkou roku. Samozřejmě také chodím na cvičení paměti a další akce, které  pořádá např. ELPIDA. No, a tak v poslední den listopadu letošního roku spěchám zase na nějakou akci. Přicházím k tramvajové zastávce a vidím, že tramvaj zrovna přijíždí.

Nenapadne mně nic lepšího než se za ní rozběhnout. A to se mi stalo osudným. Nevím, jestli jsem šlápla na kolej nebo jen špatně došlápla, ale najednou mou pravou nohou projela prudká bolest, až se mi podlomila kolena. Samozřejmě tramvaj ujela a já se dalšími tramvajemi dopravila do Ústřední vojenské nemocnice, kde mi zjistili podvrtnutí kotníku. Kotník zabandážovali, mně přikázali, že nesmím chodit a pak sanitkou odvezli domů.

A tak teď místo příprav na Vánoce jen polosedím se zdviženou pravou nohou a říkám si: "Proč jsem se neřídila latinským heslem festina lente  - pospíchej pomalu?

Ještě, že mám plnou ledničku, tak hlady nezhynu, a předdůchodové děti, které se o mne postarají o svátcích. Jak jsem teď ráda, že jsem se naučila  ovládat mobil a tablet a díky tomu mohu udržovat kontakt se světem.

Můj příběh Vánoce
Hodnocení:
(4.8 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Já třeba maratóny v 70 letech neběhám, jak tu poznamenal M. V., to bylo už dávno (naposledy loni půlmaratón, a to je jen polovina, že ano). Musí se to ale dělat celoživotně nebo aspoň dlouho, to platí i o Evě. Těžko by začla cvičit v sokole až teď. Dívám se, co mi kdysi napsaly seniorky, kterým je víc než 80 let. Tak aspoň pět jejich odpovědí: Hraji loutkové divadlo. Vedu skupinu Tetky mažoretky a tvořím pro ně skladby. Třikrát v týdnu vedu zdravotní cvičení pro starší ženy. Organizování kulturních akcí v obci, aktivní činnost v divadelním spolku, pravidelně dělám v MŠ Mikuláše. Předčítání seniorům v nemocnici a dětem v mat. školce. Takže takových aktivních lidí v tomto věku (cca 75-90) je hodně. A bude stále víc...
Oldřich Čepelka
Přeji aby se vám co nejdříve obnovila možnost pohybu, protože jak víme, kdo se nehýbe, ten má zásadní existenční nevýhodu - svalstvo ochabuje, hrozí zápal plic atd. Ale vy naštěstí se zas postavíte na nohy, protože jste nejen optimisticky vyladěná, ale taky fyzicky na to máte tím, že stále cvičíte. A dokonce "cvičíte" i mentálně, což je stejně důležité jako tělocvik. někdy napište pokračování, jisět bduete mít o čem.
Martin Vrba
Ještě, že alespoň podvrknutý kotník. Jeden tady běhá maratony po 70, druhá předcvičuje jógu a cvičí sokolům v 9O, a nehledí vůbec na nás ostatní, co už chodíme od 5O, jakoby bychom měli v těle všechny kosti přelámané. Jak pak vypadáme před světem? :) Paní Evo, tak si užijte ty svátky v sedě, v tom je taky kouzlo - jde to i v leže, když si dopředu nanosíte ke gauči dost cukroví. :) :) :)
Marie Ženatová
Milá paní Evičko jste skutečně obdivuhodná ve svých aktivitách. Ze srdce vám přeji brzké uzdravení a následující čas zase plně zaplněný pestrou činností*
Lenka Kuchařová
Sice mi není 90 roků,ale minimálně od svých sedmdestáti zásadně nedobíhám žádné hromadné dopravní prostředky hlavně proto,že mnozí řidiči dobíhajícím seniorům s velkou chutí zlomyslně ujíždějí před nosem.Přeji brzké uzdravení a vánoční pohodu .
Hana Polednová
Paní Evo, obdivuji Vás, co všechno ve Vašem věku zvládáte. Přeji Vám, ať je brzy zase nožka v pořádku a Vy se můžete rozběhnout za Vašimi aktivitami.
Alena Velková
Držím palce, ať jste brzy fit a zase proháníte děvčata na józe.
Jana Jurečková
Milá paní Evo, moje maminka má také 90 let. Asi před dvěma měsíci zapomněla na svůj věk a rozběhla se uklidit cibuli z parapetu okna. Spadla a naštípla si obratel. Musela nosit korzet a dnes už je v pořádku, ale dostala výstrahu, že nesmí spadnout. Vám držím moc palce, ať se dáte dohromady a uzdravíte se. Moc Vám to přeji.
Danka Rotyková
Přeji Vám , Evo, brzké uzdravení.
Zuzana Pivcová
Stát se to může v každém věku, ale jste určitě odolná vůči různým trablům a bude zase dobře.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%