Vánoce mého mládí
Ilustrační foto: Pixabay

Vánoce mého mládí

24. 12. 2022

Vzpomínka na vánoce 1985.

„Tak co, sousedko, už máš upečené cukroví?“

„Mám, ale jen šest druhů a na svátky musí být napečeno dvanáct druhů cukroví.“

„Já zase nestíhám umýt okna, vyprat záclony, vyklepat koberce a zítra jedeme do města kupovat dárky.“

Maminky se v šatně ve školce předhánějí, co vše je potřeba zařídit, aby svátky proběhly, jak se patří.

„Neboj se Jurášku, říkám synovi, my takhle blbnout nebudeme, stromeček a dárky zařídí Ježíšek, vosí hnízda si uděláme sami, to že nebudou umytá okna, Ježíškovi určitě vadit nebude a my si užijeme sáňkování.“

Na Štědrý večer sedí u vánočního stromečku u rozbalených dárků i Juráškova prababička, ruce složené do klína. Dívám se na ni, na co asi vzpomíná? Na svoje dětství, které prožila s kupou sourozenců ještě za Rakouska-Uherska? Nebo vzpomíná na svého syna, který tak mladý tragicky zemřel díky pracovní nedbalosti jiných při srážce vlaků?

Najednou se z koberce zvedá malá ručička s novým autíčkem od Ježíška a dává autíčko prababičce do rukou: “Tumáš babi, pohraj si také chviličku.“

Vánoce pořád vidím stejně, jako před mnoha lety, vůbec nepropadám vánoční hysterii co nakoupit, uklidit, napéct, ale jako setkání s lidmi, které mám ráda.

Soutěž: Vánoce mého mládí vzpomínky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Moc krásná vzpomínka.
Soňa Prachfeldová
Vánoce, jsou svátky lásky a naši milí, co už nejsou mezi námi, k nám vstupují ve vzpomínkách. Není nic krásnějšího, než malé děti, kterým září očka jako hvězdy.
Daniela Řeřichová
Tento příběh je psaný srdcem a literárně velmi zdatný. Kolik citu, děje a myšlenek se vešlo do několika vět...I pro mne jsou Vánoce především o setkávání a lidské sounáležitosti. Přeji Vám láskyplný a zdravý rok 2023.
Anna Potůčková
Hezký článek a s posledním odstavcem zcela souhlasím. Když bych já měla vzpomínat na Vánoce 1985, tak u stromečku už s námi byla 7denní dcera Anička a byly to ty nejkrásnější Vánoce, nebot byla prvorozená. Z porodnice jsem jela domů 23. prosince, takže vánoční úklid provedl manžel a tchýně navařila i napekla i pro nás.
Dana Puchalská
Moc milý článek.
Jan Zelenka
Poklidné, hezké.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%