Všechny fotografie: Vladislava Dejmková
Digitální abeceda: elektronické jízdenky
11. 4. 2023Občas musím jet vlakem. Moje nejfrekventovanější trasa je z Hradce Králové do Prahy a zpět. Tímto směrem jezdím za dětmi a vnoučaty, všichni se totiž usadili až za Prahou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Dana Kolářová
11.4.2023 10:57
Paní Dejmková, díky za přínosný článek. Kdo zná, číst nemusí, kdo nezná, rád se poučí.
Marie Měchurová
11.4.2023 10:52
Vlak je náš nejčastější dopravní prostředek. Nákup elektronických jízdenek už jsme se naučili a IDOS nás ještě nezklamal. Doporučuji. Vlaďko, dobrý nápad na tento článek. Je dobré obsat si kód, protože minule se ve vlaku ztratilo v mobilu spojení, a průvodčímu to stačilo.
Blanka Lazarová
11.4.2023 09:25
Vlaďko, to je velmi poučný článek a je vidět, že spoustu z nás už těchto výhod využíváme. Jen to chce vyzkoušet a nebát se toho. Já mám zkušenost ještě i s Regiojetem. Mám jejich kartičku i aplikaci. Výhodou je, že jízdu můžu zrušit ještě 15 min. před odjezdem. A ještě je dobré, že v té aplikaci si nahraju třeba 500 Kč a platím to z tohoto účtu. A když ruším jízdu, hned mi převedou peníze zpět a já to dál neřeším. Je to vše okamžitě. A RJ má každý vagon jiný a já si zvolím přesně i místo, třeba po směru , uzavřené kupé, otevřené,.... a i občerstvení, káva, časopisy. U dražších jízdenek se přijde zeptat, co si objednám, u nejlevnějších si objednám přes aplikaci a on to jen donese.
Hana Rypáčková
11.4.2023 08:55
Taky Idos používám i na autobus. Je to podobné, můžete si to několikrát vyzkoušet a prostě jen nezaplatíte. Taky na kombinovanou dopravu, ale některé spoje místenkové nejsou, a taky na všechny nelze jízdenku koupit. Divím se, ale už některé obchody chtějí taky jen platbu hotově. A v různých krajích to mají různě.. Na to je Jízdenka lepší. Jízdenku netisknu, mám data, ale raději si jízdenku vyfotím, v autobusu chtějí jen opsaný kód.
Danuše Onderková
11.4.2023 08:54
Já už takhle nakupuji asi 5 let, vím, že se průvodčí dost divila, jak to z mobilem zvládám v mém věku. Nakonec si přisedla a zbytek cesty jsme se bavily, protože vlak byl skoro prázdný.
Dana Hošková
11.4.2023 08:53
Běžně si kupuji jízdenky přes internet. Už se mi ale také u ČD stalo, že chyběl vagón, do kterého jsem měla místenku či bylo zamknuté kupé. U konkurenčních dopravců k tomu nedochází.
Jana Vargová
11.4.2023 08:44
Bez elektronické jízdenky s místenkou si už cestu vlakem, autobusem, letadlem neumím představit. V klidu objednám, a pokud někdo na mém místě sedí, s klidem požádám, aby si přesedl. Tak jako paní Křapová, také jsem se setkala s negativní reakcí.
Libuše Křapová
11.4.2023 08:37
Vlaďko, dobrý nápad sem dát návod. Vypadá to složitě, ale opravdu je to docela jednoduché, jen to musí člověk zkusit. Kupuji také jízdenky na Idosu. Nikam je ale nestahuji, já je totiž pak nedokázala najít :-) Takže před jízdou ještě doma si otevřu mail, na který mi přišly, a ten ukazuji průvodčí. Stačí prstem po něm přejet, aby se zvětšil obraz a ona si mohla přiložit čtečku na QR kód. S tou místenkou jsi mne pobavila. Také jsem jednou jela vlakem, já s místenkou, přes uličku si sedly tři starší dámy a byly velice rozhořčené. Musely si přesednout z jiných, rezervovaných sedadel. Zlobily se, že to za jejich mládí nebylo, že starší měly na sedadla nárok a mladí stáli, jak si to vůbec oni (zřejmě nějací studenti) mohli dovolit atd atd. Nevydržela jsem a doporučila jim, ať si místenku příště koupí také, že to není tak drahé a přes internet dokonce zdarma. Bylo jim líto peněz, a to bylo seniorské ještě jen 25 %.
Alena Velková
11.4.2023 08:08
Pěkně vysvětleno...běžně elektronicky nakupuju letenky a jízdenky na autobus a vlak s místenkou do 2. třídy, ale ještě jsem nepřišla na to, jak koupit elektronicky jízdenku s místenkou na vlak do 1. třídy, vždy musím na nádraží.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA