Cílem je zpřístupnění informací, rozvíjení vzdělanosti a podpora šíření svobodné tvorby projektů Nadace Wikipedia na území České republiky.
Ještě před rokem by mně nenapadlo, že bych mohla psát informace do encyklopedie Wikipedie. Moje kamarádka, se kterou jsem byla na prvním setkání íčkařů v Havlíčkově Brodě, mi o této možnosti pověděla, a tak jsme se společně přihlásily do kurzu. Protože, abychom mohly s enyklopedií pracovat, musíme znát a umět vkládat obrázky a texty.
Kurz "Senioři píší Wikipedii" pořádá Knihovna města Plzně a jedná se o šest dvouhodinových lekcí. Z osmi účastníků kurzu byl pouze jeden muž a ostatní ženy. V úvodních lekcích nás lektor seznámil o činnosti Wikipedie a možnosti vkládání svých vlastních autorských příspěvků či fotografií. Každý z účastníků dostal svůj domácí úkol, aby doplnil či našel ve svém okolí něco, čím by chtěl obohatit encyklopedii o nové údaje.
Vybrala jsem si doplnění informací o historických budovách Peklo, která jsou spjaty s dějinami dělnického hnutí v Plzni. Budovy Pekla tvoříly dvě budovy, ale ve Wikipedii byla zmíněna jen jedna. Budovy jsem si nafotila, protože vkládat se může pouze autorské foto a přidám k tomu důležité informace o historii. Úvodní foto ukazuje celý komplex budov "Peklo".
"Je škoda, když mají senioři pocit, že o jejich zkušenosti a znalosti nikdo nestojí a přitom by mohli velmi užitečně přispět ke vzdělávání mladé generace. Z vlastní zkušenosti vím, že práce na Wikipedii přináší radost i uspokojení," uvedl k rpojektu ,prof.Jan Sokol zakladatel a patron vzdělávacího programu Senioři píší Wikipedii.