Česklý lev se ohlédne
za uplynulými 20 lety

Česklý lev se ohlédne
za uplynulými 20 lety

23. 1. 2013

Jaký bude letošní hlavní večer Českých lvů? Částečně rekapitulační a vzpomínkový, s ohlédnutím za událostmi, které se v tuzemském filmovém světě staly od roku 1993. Proběhne 2. března ve Velkém sále pražské Lucerny, křišťálové sošky lvů se budou předávat podvacáté a za přítomnosti televizních kamer ho bude moderovat, už podruhé, Jan Budař. Tedy herec, který už sám získal čtyři cenné křišťálové trofeje.

Pro radost i pro peníze

„Nominační večer o měsíc dříve, v sobotu 2. února, přiblíží osobnosti, které film dělaly od srdce. Poohlédneme se za bilancí dvaceti let v jednotlivých kategoriích,“ řekl výkonný ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachler. Tímto večerem provedou diváky v pražském kině Lucerna Simona Babčáková a Jakub Žáček. „Moderování mě baví a těším se, že se opět setkám se Simonou Babčákovou. Jsme sehraná dvojice – ona pregnantně formuluje, zatímco já s ní většinou souhlasím. Já to dělám srdcem, zatímco ona pro peníze,“ řekl novinářům Žáček. „Je to zkrátka vyrovnané, myslím si, že si každý z diváků může vybrat toho, s nímž celý večer půjde,“ dodala Babčáková.

Odtajněné nominace

Podle Vachlera v prvním kole hlasovala necelá polovina ze zhruba 220 členů ČFTA, druhého kola se zúčastnilo na 70 procent akademiků. Vybírali ze tří desítek hraných celovečerních filmů, z toho z devíti debutů. Stejný počet debutů byl i v kategorii celovečerních dokumentů, která čítá patnáct snímků.

Mezi prvními odtajněnými nominacemi jsou například v kategorii Zahraniční film snímky Atlas mraků, Hugo a jeho velký objev, Le Havre, Nedotknutelní a Rozchod Nadera a Simin. Na Cenu filmových kritiků a teoretiků mají naději Čtyři slunce, Odpad město smrt, Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, Polski Film a Ve stínu. Z dokumentů pak Dva nula, Láska v hrobě, Soukromý vesmír, Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid a Věra 68.

A co konkurence?

Konkurenční Cena české filmové kritiky své nominované už odtajnila začátkem ledna. Nejúspěšnějšími tituly roku 2012 se v prvním kole hlasování staly filmy Ve stínu (režie David Ondříček) a Čtyři slunce (režie Bohdan Sláma) – získaly shodně po osmi nominacích. Pětkrát byla nominována komedie Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, kterou natočil režisér Jan Prušinovský. Tyto tři snímky se utkají o vítězství v kategorii Nejlepší film. Laureáti třetího ročníku budou vyhlášeni 26. ledna v pražském Divadle Archa. Průvodkyní večera bude v přímém přenosu na programu ČT2 Aňa Geislerová.

Český lev film
Autor: editor editor
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%