Římem v poklusu  - Jenom přejít ulici – jak snadné!
Foto: archiv Jana Zelenky

Římem v poklusu - Jenom přejít ulici – jak snadné!

17. 8. 2023

Na jednom cestovatelském serveru jsem kdysi četl, že v Římě je dopravní špička od samého rána až do pozdní noci a přejít ve dne jakoukoli z hlavních římských ulic je silný adrenalinový zážitek. Na to jsem si vzpomněl, když jsem jednoho květnového dne se ženou potřeboval přejít velmi živou římskou ulicí, zcela zaplněnou auty a motorkami v obou směrech. A semafor nikde. Přesto jsem pln naděje vykročil a vnořil se do davu aut.

„Ježíšmarjá, vždyť tě zajedou, co blbneš?“ ozvala se moje žena hodně nahlas. Ozvalo se hlasité troubení a jeden muž na skútru na mne cosi křičel. Neumím italsky, ale slušné to asi nebylo.

Přežil jsem tuto svou odvážnou exhibici, a podnítil tím i svou ženu, aby se pokusila o totéž. Opět mohutné troubení, ale auta kupodivu zastavila a Eva mohla velmi zrychlenou chůzí šťastně přejít na druhou stranu ulice. Ten článek nelhal. Bylo to skutečně skoro o život.

Na tuto příhodu jsem si vzpomněl o čtyři roky později, když jsem se ženou a ještě dvěma přáteli vystoupil před půlnocí z  taxíku na parkovišti, hned vedle široké, šestiproudé káhirské ulice Al Qa´ed Street, přímo v centru desetimilionového města. Dostali jsme totiž bláznivý nápad prohlédnout si velkou káhirskou atrakci, slavný a ohromný bazar Khan el-Khalili v noci.

Když jsme, v  pokročilé již káhirské noci, vystoupili z taxíku, zjistili jsme, že ten proslavený bazar je na druhé straně ulice. V tom okamžiku jsem si uvědomil, že pisatel onoho římského varování zřejmě nikdy v životě nebyl v Káhiře. Mezi námi a bazarem byla totiž široká ulice, po níž se bez jakékoli možné mezery valila v nepřetržitém proudu auta v obou směrech. Vůbec se nedalo zjistit, kolik je tu vlastně jízdních pruhů. Auta byla těsně u sebe a využívala každé volné místo.

Chvíli jsme bezradně stáli a sledovali provoz. Po chvíli se jeden domorodec z naší strany bez váhání ponořil do toho neustále plynoucího proudu aut. A po něm další. Dokonce i žena s malým dítětem v kočárku. Auta před nimi zpomalila a těch pár se za neustálého troubení řidičů úspěšně dostalo na druhou stranu. Podívali jsme se všichni na sebe, já jsem pro jistotu vzal ženu za ruku a s obavami jsme se také pustili do toho šíleného proudu aut.

Jestliže byl přechod římské ulice adrenalinovým zážitkem, tak toto bylo doslova boj o holý život. Přežili jsme to. Auta troubila, kličkovala mezi námi a nakonec vše dobře dopadlo.

To jsem však od  Věčného města odbočil hodně daleko. Vraťme se nyní do jarního Říma. Je počátek května roku 2007.

Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(4.7 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
V zahraničí už jsem nebyla roky a asi to tak zůstane. Ani mi to moc nevadí, velkoměsta nemusím.
Martina Růžičková
Čte se to dobře, ale skutečnost musela být hodně drsná. Ale zážitky z památek určitě tyto problémy vynahradily.
Jan Zelenka
V Římě jsme byli týden s přáteli. Objednal jsem velmi pěkné a levné ubytování poblíž Kolossea. Měl jsem zpracovaný itinerář a dělal jsem i průvodce. Něco z naší cesty ještě dám. Celé to vyšlo v mé knize Středomořský kaleidoskop pod názvem 7 římských dnů.
Marie Měchurová
Je dobře, že máme jako senioři, na co vzpomínat. Při cestování bylo zážitků, a někdy nám šlo doslova i o život. Navštívili jsme několik evropských metropolí, Řím nás nějak minul. Italové jsou takový lehkomyslný a pohodový národ. Dokážu si tu situaci docela představit. Hezké čtení.
Věra Ježková
Jendo, taky jsem absolvovala Řím v poklusu. V rámci poznávacího zájezdu, na němž jsem byla s mámou. Při přecházení ulic skupina nikdy nepřešla najednou, to prostě nešlo. Průvodkyni jsme sotva stačily. Ale i tak jsem si ty dva dny hezky užila.
Zuzana Pivcová
Vzpomínám, jak nám náš albánský delegát Altin, žijící léta v Praze, říkal, že kdo stěžuje na dopravu v Praze, měl by absolvovat autoškolu a jezdit v Tiraně, že proti tomu je to v Praze idyla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%