Autobus z Bystřice pod Hostýnem nás vyvezl nahoru po deváté hodině. Nejprve jsem ale musela splnit misi, a to předat dárek od naší "íčkařky" a kamarádky Majky S. z Bohumína. Majitel původní chaty, která vyhořela v lednu 2022, byl vášnivý sběratel sportovních vlaječek, a výčep a celá restaurace jimi byla do posledního místečka vyzdobena. Při požáru chata i vlajky lehly popelem. Ihned se rozběhla finanční sbírka na její obnovu, a lidé z celého okolí nosili i vlaječky. Letos na jaře, na setkání v Srbsku, jsme byli požádáni o předání asi 25 ks cenných kousků, které zůstaly Majce po jejím manželovi. Pan kuchař, a možná i sám majitel, byl moc rád a dostala bych i dobrou štamprličku, ale musela jsem přidat do kroku a dohonit skupinu nadržených turistů, kteří vyrazili opačným směrem.
Vlaječky určitě krásně zapadnou do interiéru.
Na pochod se s námi vydal i pejsek Harry. Jeho neuvěřitelný výkon si zaslouží pochvalu - ušlapal s námi celých 13 km.
V Hostýnských horách se nám kůrovec docela vyřádil a změnil úplně ráz krajiny. Třeba pietní místo U třech kamenů bývalo obklopeno hustými lesy. Nedaleko odtud zahynula ve vánici v únoru 1947 mladá lyžařka z Kroměřlže, na její památku zde stojí pomník.
Už nám docela vyhládlo, nastal čas na malé občerstvení.
Co máš dnes dobrého ?
Po ušlapání pár kilometrů jsme se dostali na velkou pláň nad obcí Rusavou - na Klapinov, kde stojí dřevěná socha valašského Portáše.
Už vidíme na obzoru kopuli sv. Hostýna.
Ještě nás čekala jedna zastávka na zajímavém místě Skalném. Scházejí se tam místní horolezci, kteří se zde učí základům lezení. Potom jsme si taky trošku zalozili, pořídili fotografiie a zastavili jsme se na pietním místě, které připomíná horolezce, kteří za tuto vášen zaplatili životem na našich i cizích horách.
J
Pak už jsem žízniví vyrazili svižným krokem směr sv. Hostýn.
Docela ráda bych viděla toho zamilovaného, který dá 290 Kč za malované srdíčko. I když práce to dá jistě hodně.
Ještě nás čeká cesta dolů do Bystřice pod Hostýnem na vlakové nádraží.
Harry se nám trošku zamiloval.
Ve Vagónu je plno, jdeme dál.
V jedné zahrádce v Bystřici pod Hostýnem.
Jsme skoro doma. Výlet to byl vydařený, těšíme se na další.