Babiččiny pusinky
Ilustrační foto: Pexels

Babiččiny pusinky

22. 12. 2023

Moje babička byla vynikající kuchařka. A taky pekařka a cukrářka. Z jakéhokoliv pokrmu, od čočkové polévky přes koprovou omáčku po jablka v županu vytvořila báseň, kde každá sloka, každý rým byl v dokonalém rytmu a harmonii. Vždy před Vánoci vzpomínáme nejvíc na její pusinky.

Babička ovdověla, když jí nebylo ani čtyřicet. Můj děda, o kterém jsem slyšel jen z vyprávění (mimo jiné byl prý vynikající houslista, pianista, ale hlavně dobrý člověk), zahynul čtyři roky po druhé světové válce, když jako přední manažer podniku Vítkovice letěl služebně z Ostravy do Prahy a letadlo ztroskotalo.

Vdova se dvěma dětmi (mým tátou a tetou) žila velmi skromným životem. Musela. Byly časy, kdy neúplné rodině nestačily peníze na základní potraviny, na ošacení (dětem sama šila kalhoty, sukně, košile i halenky), a tak občas museli vypomoci příbuzní. Vlastně si teď uvědomuji, že skromnost a nutnost ušetřit každou korunu přenesla i na své potomky. Náš táta neustále zhasínal za námi světlo v pokojících, tlumil topení, zavíral okna, zastavoval vodu ve vaně...

Babička denně běhala po Ostravě a v jednom krámku koupila levnější máslo, v jiném zlevněný cukr, v dalším mléko či mouku. Od tetičky dostala jablka, od jiných příbuzných mrkev, snítku petržele, ořechy... Vařila levná, ale chutná jídla. Pamatuji si na její vývary z kostí, cibulovou polévku, okurkovou omáčku, vynikající knedlíky se zelím, chlupaté knedlíky, kynuté jahodové knedlíky, bramborové placky, brambory ve slupce s brynzou, ale také na čerstvě upečený chléb, rohlíčky, štrúdly, vánočky a také pusinky.

Ty její pusinky, to bylo doslova pomazlení. Hmoty z bílků utřených s cukrem a nastrouhanými ořechy ve vodní lázni pokládala na teňoučké oplatky. Když jste si její pusinku vložili do úst, nejprve se na jazyku rozplynula oplatka, a pak se na patře postupně rozkládala sladká vlašskooříšková hmota.

Už někokrát jsem si před vánočními svátky říkal, že také zkusím babiččiny pusinky vyrobit. Což o to, recepty na ušlehání bílků s cukrem a ořechy lze najít lehce, ovšem nikdy jsem nesehnal ty oplatky. Podle tety je babička kupovala v krámku s "křesťanskými" potřebami, kde prodávali kříže a křížky nejrůznějších velikostí, svíce a svíčky a také hostie. A to byly ty oplatky. Pátral jsem tedy po hostiích a zjistil, že jediným výrobcem v Česku je společnost Unita patřící Diecézní charitě ostravsko-opavské v Bílé Vodě v Jeseníkách. Jejich hostie ale nejsou tak teňoučké jako ty, které kupovala babička. Ale hlavně, určitě bych je neuměl upéct tak dobře.

A tak pusinky od babičky zůstanou navždy jen ve vzpomínkách. Ty sladké z cukru, i ty skutečné.

rodina Vánoce vzpomínky
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Mít hodnot babičku je určitě prima. Já jsem to, bohužel, nepoznala. O to víc si užívám být babičkou.
Soňa Prachfeldová
Láskyplné vzpomínání. Moje Ona uměla z mála vytvořit takové pochoutky a maso upečené ve starých železných kamnech, to se rozplývalo. Bylo jen v neděli. Naše babičky.
Eva Mužíková
Dojemné vzpomínání. Ty čtyři * byl překlep.
Hana Rypáčková
Hezká vzpomínka. Moje babička krajkářka po svatbě "nepracovala", nepekla pusinky, ale dělala často nudle. Tak si ji nejvíc pamatuji a nudle taky dělám. I ve Štědrý den mi zbyde z vajíčka jen málo, udělám malou placku, nesmím ji zapomenout včas nakrájet.Tak jsem je dnes ukládala už usušené do sklenice. Copak si asi budou pamatovat vnoučata o nás?
Danuše Onderková
Honzo, pěkná vzpomínka, já měla sice jednu babičku a měla jsem ji moc ráda, ale chodili jsme k ní jenom na návštěvu. Čas se na ni podepsal a tak na nějaké prázdniny u babičky nebyly možné. Ale snad si jednou moje vnoučata na mne s pusinkami také vzpomenou. I když určitě nejsou jako od tvé babičky, tak ty moje mají také moc rádi a slupnou je dřív než se naděješ. Kdo zaváhá nemá nic :-)
Marie Ženatová
Díky moc za nádhernou vzpomínku na babičku*. I já na tu svoji moc ráda vzpomínám ♥
Hana Práglová
Honzo, jako bych viděla svou babičku. Snad nejrozumnější a nejvhodnější žena na světě. Bydlela jsem s ní v jednom domě s dědečkem a maminkou. Nechodila do práce a umělá i s málo peněz udělat hodně radosti, dobrot..Moc si ji vážím. Děkuji za příspěvek.
Jana Šenbergerová
Honzo, tvá hezká vzpomínka na babičku mi připomněla tu moji. Pekla nejlepší žemlovku a tvarohové buchty. Takové se mně nikdy nepovedou.
Hana Polednová
Honzo, moc milá vzpomínka na babičku a její pusinky do pusy a určitě i na tvář. Měla jsem též báječnou babičku a vzpomínám.
Miloslava Richterová
Krásné, milé :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%