Všechny fotografie: Dana Straková
Proč tady vlastně jsme? O tom, jak se žije důchodcům na samotě v Sudetech
15. 1. 2024Nečekejte nějakou hlubokomyslnou úvahu o smyslu života. K tomu, abych si tuhle otázku položila, mě přimělo něco úplně jiného. Myslím tím, proč jsme opustili, jak kdysi kdosi řekl, "krásný třípokojový byt" v Praze - Podolí a rozhodli se žít tady.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
15.1.2024 16:44
Ano, Dano, venkov má svůj půvab, ale jen pro toho, kdo ho dokáže vnímat. Právě tak někdo jiný obdivuje a miluje Prahu pro její starobylou architekturu a celkový magický vzhled. Každému, co jeho jest. Dřív mě to neskutečně táhlo do Prahy, a teď nastal opak.
Jitka Caklová
15.1.2024 16:01
Buďme tvůrci svého života v souladu s Matkou Zemí a chraňme ji, ne pro pohodlí, ale pro budoucnost dětí našich dětí, jejich dětí ............. https://www.youtube.com/watch?v=KUqk9RGxTYA
Jana Kollinová
15.1.2024 12:26
Líbí se mi forma sdílení pocitů, které ve Vás ukotvila místa, která jste si vybrali zjevně srdcem, jako místa po další etapu života. Dospěli jste k potřebě trvalého návratu k přírodě po čtyřiceti letech krátkodobých pobytů, dříve lufťáci, dnes usedlíci. Čas nelze zastavit, zakonzervovat vesnici v podobě jako z Ladových obrázků. Dnešní lufťáci mají svoji představu života na venkově a nic s tím nenaděláme. Stejné pocity jsem prožívala, když vnuk, kterému jsem darovala domek po rodičích, začal rekonstruovat podle svých představ a později pobyt mimo město vyměnil za prvorepublikovou republiku v památkově chráněné části lázeňského města. Dlouho měl obavy, jak prodej domku přijmu, ale když mi řekl důvody, pochopila jsem. Dostupnost pouze autem, v zimě po neudržované cestě, malá pravnučka neměla žádné kamarádky, vozit chlapce do školy nebo různých kroužků při práci na směny bylo komplikované, často musel zaskočit někdo z příbuzenstva a mnoho dalších nevýhod místa, které podle mě bylo ideální, avšak spíše pro důchodce. Možná bude ve zralém věku znovu lufťák. Přejme mladým plnění jejich představ o vlastním životě a věřme, že pouto k přírodě, zděděné po předcích, jim nedovolí zničit budoucnost jejich dětí.
Soňa Prachfeldová
15.1.2024 09:45
Moc se mi líbí váš popis života na malé vesnici. Je to tak. Dříve vesnice žila jiným stylem, skromnějším, dělaly se brigády. Dnes s jinými majiteli, už vše vypadá jinak, nehledě na to, že tato doba zrušila hospůdky, malé krámky, majitelé to neutáhli a lidé jezdí do supermarketů. A noví majitelé chtějí vše jinak, což na jednu stranu chápu, na druhou, přece by měli vědět, kam se stěhují a podle toho se rozhodnout. Tipuji Dano, že jste někde na Mostecku.
František Matoušek
15.1.2024 09:33
Také jsem měl v minulosti takové touhy. Později jsme si to rozmysleli. Už jsme příliš zhýčkaní. Obchod nedaleko, doktora rovněž, teplá voda, dálkové topení atd.,atd. . Holt , tak snad až v příštím životě.
Blanka Lazarová
15.1.2024 09:26
Souhlasím. Jen nevím, zda bych tam dokázala v dnešní době žít trvale. To asi ne. Ale chalupaření alá život v přírodě se mi líbí. Jen musí být člověk při síle a pokud možno zdravý a ne sám ve vysokém věku. Tak trochu závidím lidem, kterým to jde a jsou spokojeni s tím, jak to je. ?
Květuše Pinkasová
15.1.2024 08:56
Praha a Sudety nádhera ♥ V pracovním poměru s dětmi ne a na stáří už trvale také ne. Jste jedničky ♥
Jiří Dostal
15.1.2024 07:41
:-) "Jako by andělů chór/ tam z půlnoční strany hor/ píseň divnou začal hrát,/ vím, proč vítr teď přestal vát./ Good bye, Joe./ Šest bílejch koní mě veze tmou... /" Ať žije Leicastyl focením pamětí :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA