Proč tady vlastně jsme? O tom, jak se žije důchodcům na samotě v Sudetech
Všechny fotografie: Dana Straková

Proč tady vlastně jsme? O tom, jak se žije důchodcům na samotě v Sudetech

15. 1. 2024

Nečekejte nějakou hlubokomyslnou úvahu o smyslu života. K tomu, abych si tuhle otázku položila, mě přimělo něco úplně jiného. Myslím tím, proč jsme opustili, jak kdysi kdosi řekl, "krásný třípokojový byt" v Praze - Podolí a rozhodli se žít tady.

Můj příběh vesnice životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 41 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Tam by se mi líbilo...Ale nechtěla bych tam zůstat sama...
Eva Krausová
Dano, krásně napsané. Takový život tam u vás by se mi líbil. Jenže bez auta by to na samotě nešlo. Poznámek J. Dostala si nevšímejte, nestojí za pozornost. Dnešním mladým nezávidím jejich přístup k životu, ač jsou naštěstí i vyjímky. Já jsem aspoň ráda, že to nemám daleko do lesa a i do hor si mohu se svým čtyřnohým parťákem vyjet autobusem na Klíny nebo vlakem na Moldavu. Bez přírody, tedy ticha a klidu si život neumím představit. Přeji Vám užívejte krásu života ve zdraví a v souznění s přírodou.
Dana Straková
Děkuji všem a přeji, aby každý den, který na nás čeká stál za to, ať už je to v Praze, nějakém jiném městě, vesnici nebo samotě. Mějte se hezky
Hana Polednová
Dano, hezký i trochu smutný pohled na život na vesnici. Obdivuji tě, že si tento život volila v pozdějším věku. Hrozně ráda jezdím na chalupu, ale jen v období od jara do podzimu, v zimě bych tam byla nešťastná. Kamarádky tam žijí od narození a když s nimi často telefonuji, jsou dny, kdy nepotkají na ulici několik dní ani živáčka. Nejsou pojízdné, tak se ani nikam nedostanou, jen sedí doma a topí. Jediná výhoda je, že mají ve vesnici rodinu, tak je o ně postaráno.
Lenka Kočandrlová
Tak my si žijeme už 9 let v osadě,kde nás je asi tak 25 trvalých obyvatel. Máme k busu a obchůdku 2 km. Není tu nic,ani asfalt,zde nám silnice končí a dále jen hlína. Já jsem tu zvyklá už od r. 1970,byla to naše chalupa,kde jsme bývali o víkendech,svátcích,prázdninách. Zrovna dnes napadlo asi 10 cm sněhu - a stále padá - jsme tu zavátí,nikde živáčka,jen toulavé kočičky si chodí pro žrádlo a teplé mléko. Ovšem bez auta se tu člověk nechytá, do města to máme 13 km, autobusy už jezdí jen ve všední den,asi 5x denně. V naší větší vsi není ani hospoda, ani školka,škola,doktor, naštěstí je tu knihovna,tak aspoň něco. Já mám ten klid ráda,že nemusím s nikým mluvit,ale chápu,že to každý nemá.
Jitka Caklová
Dodatek k 10:18: Pohodlnost, které vznešeně říkáme pokrok, je cesta do záhuby.
Jiří Dostal
:-) Do kritiky mají mé poznámky daleko a invektivami jsou snad jen pro toho, kdo tápe ve významu slova. Především jsem se zastal redakce, které nijak nenadbíhám, a docela taktně naznačil na nelad a zmatek :-) Připomínám si pohoršení královského rádce Atakdále slovem tajtrlík: Zaprvé nevím, co to je, a zadruhé mě to uráží! :-)
Jitka Caklová
Komentáře pana Dostala, tedy v mém případě, jsem vnímala jako invektivu, či kritiku, dokud jsem nepochopila, že každý člověk je jedinečný a vychází z vlastních prožitků. pokud rozdílné názory vnímám jako invektivu, nebo dokonce kritiku, pak vím, že je něco špatně u mě. Jsem z vesnice, kadibudku jsme měli na konci hospodářských budov a do školy jsme chodili pěšky 2 kilometry za každého počasí. Také jsem si zvykla na pohodlí s WC na chodbě a když vnímám život svojí sedmileté vnučky, co všechno jsem v jejich letech musela zastat (pracovně), tak si jen říkám: "Pohodlností si jako lidstvo "pod sebou podřezáváme větev".
Jarmila Komberec Jakubcová
Kdybych dostala na své články tolik invektiv od pana Dostala, asi bych už na íčko nenapsala ni písmenko. Nechápu proč to děláte a co vám na tom baví. Zkuste si napsat také něco zajímavého a jen nekritizujte.
Dana Straková
Že Vás to pane Jiří baví... Mě teda ne a je mi to od Vás docela nepříjemné. Vy si svoje výplody nazývejte jak chcete a ty moje radši nečtěte, jo?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody