Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Kdyby vás ještě ze Silvestra bolela hlava, máme zajímavý tip. Naši předkové potraviny nevyhazovali – a ze všeho nejméně chleba, který považovali za Boží dar. Snaha využít i ten, který ztvrdl, byla velká a rozhodně nemuselo jít o pokrmy nedobré. Naopak, proti mnoha dnešním „umělotinám“ by asi vyhrály. Jedním z příkladů může být i obyčejná selská chlebová polévka, která není jen levná, ale i vydatná a dobrá.
Suché chlebové kůrky nakrájíme na menší kousky a s jemně usekanou zelenou petrželí a cibulí je osmažíme v horkém sádle. Přilijeme půldruhého litru vody, přidáme sůl a papriku a povaříme. Vejce rozšleháme a pomalu za stálého míchání vlijeme do vařící polévky.
Za málo peněz tak získáme pokrm s příjemnou kořeněnou a masovou chutí, který rychle zažene hlad.
Ingredience
300 g suchých chlebových kůrek
100 g sádla
3 vejce
150 g cibule
špetka papriky
30 g zelené petržele
20 g soli