V sobotu 7. září dopoledne jsem se vypravila na Dožínky na Letné, největší farmářský trh v Praze. Konaly se již pátým rokem. Akci pořádalo Ministerstvo zemědělství ČR ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem. Webové stránky slibovaly zajímavý program. Statková zvířata, zemědělské stroje, folklorní tradice, kapely, různé aktivity pro děti aj. Na dožínkách jsem byla už předloni, a proto jsem měla představu, co můžu čekávat.
U vstupu do areálu hrála cimbálovka. Na Letenské pláni mě jako první zaujal prostor vyhrazený dětem, kde si mohly vyzkoušet některé zemědělské práce – jezdit s traktůrkem, shrabovat a nakládat seno aj.
Děti si se zaujetím prohlížely ovečky, kozy a kůzlata, krávy, koně, králíky, slepice, kuřátka, husy, housata, kachny, káčata. Měly možnost si některá pohladit.
Dospělé pobavil náruživý kozlík.
Všeobecné oblibě se těšil černý oslík, o něco dál dva poníci. Zaujal i občas vedle oslíka stojící pštros.
Líbila se mi ukázka nahánění ovcí na kolbišti.
Na hlavním pódiu vyhrával Folklorní soubor Hadářek z Červeného Kostelce.
Na prostranství pod pódiem předváděli chlapci a dívky pěkné folklorní tance.
Při sledování jejich vystoupení na chvíli upoutal moji pozornost jeden z mých oblíbených pejsků – malý knírač.
Před odchodem jsem si vytočila na kole štěstí Potravinářské komory ČR zeleninový tatarák od nejmenované firmy. Byl dobrý.