Životní kotrmelec
Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Životní kotrmelec

15. 11. 2024

Řízením osudu jsem se ocitla v této životní etapě ve Frýdku-Místku. Plně jsem pochopila rčení: Starý strom nepřesazuj. Jenže Osud nám přichystal situaci, na kterou člověka nic nepřipraví.

Snažíme se danou situaci zvládnout, jak nejlépe to jde. A mně připadá, že můj život je takový vleklý kotrmelec. Odrazila jsem se a pomalu letím vzduchem a čekám, kdy a jak dopadnu. Zda na paty a nebo na ... nos.

Chybí nám sociální kontakty, obyčejné třeba i náhodné setkání s přáteli, s lidmi z naší vesnice, pozdrav, úsměv, pár slov…

Na procházky chodíme po sídlišti nebo k řece Morávce, skoro denně přidám nějakou novou ulici a rozšiřuji tak okruh kolem „našeho“ domu. A pak tu jsou krátké výlety, které nám zpestří dny. Vychutnáváme si obyčejné toulky krásnou podzimní krajinou.

Výlet číslo jedna

Šance

Podzimní příroda je nejkrásnější v odrazu ve vodní hladině. Kde se mihotají lístky v teplých barvách od žluté, přes červenou až po skořicovou. Přijíždíme na vodní nádrž Šance, do očí nám svítí prudké podzimní slunce a vodní odrazy se nekonají.

Šance je údolní vodní nádrž na horním toku řeky Ostravice, která vzniká soutokem Černé a Bílé Ostravice u obce Staré Hamry. Je to zásobárna pitné vody a není určena k rekreačním aktivitám. Při budování nádrže byla centrální část obce Staré Hamry zatopena.

Staré Hamry

„Na Starých Hamrech pět vzlykalo sirot
nejstarší Maryčka Magdonova…“

Kdo z nás by neznal Bezručovu báseň "Maryčka Magdonova" ze sbírky Slezské písně. Příběh básně mě vždy dojímal a některé verše si pamatuji dodnes.

V kopcích Moravskoslezských Beskyd se rozkládá obec Staré Hamry, kde dnes trvale žije asi 550 obyvatel roztroušeně v osadách, na malém hřbitově je spousta litinových křížů, které byly vyrobeny na přelomu 19. a 20. století a  v každém z nich se ukrývá lidský příběh. Na hřbitově jich můžeme najít asi 65 a také pomník Maryčky Magdonové, která shlíží na vodní hladinu. Nedaleko hřbitova stojí kostel sv. Jindřicha.

Výlet číslo dva

Chata Prašivá

V CHKO Beskydy v nadmořské výšce 706 metrů najdete turistickou chatu Prašivá. Na cestu vzhůru nastupujeme v obci Vyšní Lhoty. Cesta prudce stoupá do kopce a tak se občas musíme zastavit a vydýchat se. Nejsme sami, cyklisté kolo tlačí a o jednoho souputníka mám docela strach pro rudou barvu jeho obličeje. Trasa je dlouhá asi 4 km, odměnou je pro nás otevřená restaurace na chatě, dobré pivo a teplá gulášovka. Jen výhledy do údolí pokulhávají.

Výlet číslo tři

Pustevny - Radhošť

Ve Frýdku-Místku je už třetí den parádní inverze, to z našich Jeseníků neznám. V neděli vyjíždíme směr Pustevny. Už cestou, kdy stoupáme vzhůru do kopců, se z mraků vyloupne sluníčko a modrá obloha.

Beskydy jsou zalité sluncem, jen dole se převaluje mlha a z ní vystupují kopce a kopečky jako ostrůvky z moře. Výhledy jsou kouzelné a romantické. Fotím a nejsem sama, nikdo neodolá. Poutníci vytahují mobilní telefony a já svůj kilový Nikon.

První zastávka je u sochy pohanského boha Slovanů Radegasta, boha slunce, hojnosti a úrody.

Je tady spousta lidí a ... psů. Jsme národ psích páníčků. Náš Rex je zvyklý běhat v přírodě sem tam (na vodítku), tady však má omezený prostor k pohybu.

Ale jsme na čerstvém vzduchu, pod modrou oblohou, je teplo a bezvětří. Den jako malovaný.

Naším cílem je vrchol Radhoště s kaplí Cyrila a Metoděje, který je s výškou 1129 m n. m. sedmou nejvyšší horou Moravskoslezských Beskyd.

Cestou zpět fotím a hlavně dýchám z plných plic. Kvapem se žene slunko k obzoru a na parkoviště sbíháme již za tmy. A to je teprve pět hodin odpoledne.

Podzimní den je sice kratší, ale ten dnešní byl naplněný krásným smysluplným zážitkem a hlavně pohybem.

města a obce Můj příběh Podzimní soutěž 2024 příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Elenko, napsala jsi to moc hezky; fotky jsou pěkné. Přeji vám vše dobré. :-) (Maryčka Magdonova se mi ve škole tak líbila, že jsem se ji naučila nazpaměť. Ještě teď ji umím skoro celou.)
Marie Seitlová
Eleno, kotrmelec to byl pořádný, ale naštěstí máte kde být a věřím v návrat domů, do vašich Mikulovic. Ale je fajn, že fotíš a poznáváte nová místa a i ta jsou krásná. Děkuji za pěkný článek s úžasnýma fotkama. Pozdravuji Honzu.
Jitka Hašková
Eleno, máta to hodně těžké. nedovedu si představit, že bych se do takové situace dostala. Máte úžasné děti, také je fajn, že můžete na tak krásné výlety, které jsi bezvadně nafotila. Přeji Tobě a Honzovi a Rexovi, abyste se do Mikulovic vrátili, i když to asi bude trvat dlouho. všechno dobré.
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko moc mi tvůj článek s fotkami potěšil. Opět mapuješ svět okolo nás. Mot ti přeji aby jsi se opět vrátila do Mikulovic a už tě potkávalo jen to dobré. Tak ať tě provází jen to dobré a přeji hodně zdraví.
Anna Potůčková
Eleno moc hezký článek díky němuž jsem se vrátila do doby svého mládí, Tehdy jsem byla jak na Starých Hamrech, tak na přehradě Šance. Pomník Maryčky Magdonové jsem tam tehdy také viděla. Byla jsem tam tehdy s jedním klukem, který u nás měl babičku a on sám pocházel z Havířova. Jinak moc držím pěsti, aby jsi se do Mikulovic vrátila co nejdříve. A díky za krásné fotky u tohoto článku.
Jana Šenbergerová
Mám velkou radost, že se vracíš ke své oblíbené činnosti - objevování a zachycování světa kolem nás. A to kolem nás je všude, kde právě jsme, a to bez ohledu na to, je-li to naše volba. My jsme moc rádi, že máte kde být a je o vás postaráno. Občas už zas projedeme Mikulovicemi. Tentokrát to kolem vašeho domu vypadalo mnohem líp než kolem továrny vedle. Vůbec nepochybuji, že si s tímto kotrmelcem poradíte. Držíme vám pěsti, ať jste brzy zpátky.
Libuše Heulerová
Eleno, zase bude dobře...věř! Krásné mlhovky! Díky!
Hana Čadová
Eleno, určitě bude líp a brzy se vrátíte do svého bydliště a domu. Moje švagrová a 3 její děti v r. 2002 při povodních v Praze se už do svého bytu nikdy nevrátila.
Alena Tollarová
Životní kotrmelec to tedy je. Bohužel příroda nám nepřináší jen chvíle pohody, ale dovede i pořádně potrápit. Během chvíle přijde vniveč všechno, co se léta tvořilo. A nezbývá než se semknout a začít znovu od začátku. Máte teď možnost poznat život, jaký jste doposud neznali. Já vím, že si ve městě nikdy nezvyknete, ale je tu naděje, že se vrátíte do svého. Než to bude možné, poznávej nová místa, Mám radost, že na fotografiích z výletů vidím i Honzu, Rexíka a další Tvoje nejmilejší. Bude zase dobře :)
Blanka Lazarová
Eleno, myslím na vás a jsem ráda, že děláte výlety, fotíš, sdílíš se svojí rodinou. Doufám, stejně jako vy, že ta nelehká situace brzy skončí a vy se vrátíte tam, kde to máme všichni nejraději, tj. domů. Pozdrav letí i Rexovi. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.