Výlet do historie
Všechny fotografie: Dana Straková

Výlet do historie

19. 11. 2024

Poslední červnovou neděli mě po obědě u kávy napadlo, že by nemuselo být špatné svézt se tím starým autobusem, co jezdí přes léto z Úštěka do Zubrnic a odtamtud historickým vláčkem do Ústí nad Labem a zpátky. Tak jo, dopila jsem kávu, skočila jsem do auta a odjela do Úštěka. Autobus mi jel ve dvě, vlak ze Zubrnic ve tři, takže jsem si tam stačila dojít ještě do hospody koupit zmrzlinu a v Ústí na Střekově jsem pak půl hodiny seděla na lavičce a čekala, než mi to jelo zpátky.

Ale musím přiznat, že jsem z toho neměla úplně dobrý pocit, já se totiž normálně bála... V tom autobuse tolik ne, řidič ve stylovém retro oblečení s placatou kšiltovkou na hlavě byl veselý chlapík. Trousil vtipné hlášky, cestou zdravil troubením chodce a ti mu nadšeně mávali. Ale v motoráčku,  co se mu říká Hurvínek, to bylo horší, tam už jsem strach zažila, vážně jo. V tom horku, co bylo, měly oba vagónky motoráčku všechna okna otevřená a já měla pocit, že vlastně ani nesedím ve vlaku, ale spíš na drezíně. 

Ale vezmu to po pořádku. V autobuse z Úštěka jsme jeli čtyři. Jeden pán s dítětem, já a za mnou nastoupil ještě jeden starší pán. No a ten mě překvapil, že i v tomhle historickém autobuse chtěl seniorský lístek!  Ani nevím za kolik, asi za polovinu jízdného, tedy za sedmnáct korun... Já jela za plné jízdné, připadlo mi že je to i tak, s ohledem na to, co asi provoz této retro linky stojí, docela nízké. Prý jezdí podle stejného tarifu, jako ostatní autobusy v kraji. Ve vlaku jsem si chtěla koupit zpáteční jízdenku, ale pan průvodčí mi řekl, že mi tam i zpátky stačí ta jedna jízdenka, co mi prodá, že je časová a platí 90 minut. V Zubrnicích na nádraží jsem ještě před odjezdem stihla utratit dvacku za granule kozičkám, co tam byly v ohrádce a prohlédnout si nádraží a modelovou železnici. Tu zrovna pustil tatínek tomu dítěti, co spolu se mnou přijeli z Úštěka, takže to jsem měla zadarmo a celý nedělní výlet mě tedy vyšel na pouhých cca 150,- korun. Ale netěšilo mě to moc, vážně jsem se bála, aby se cestou něco nestalo, obzvlášť po tom, co ten náš malý, rozhrkaný motoráček najel dole v Malém Březně na elektrifikovanou trať a já si uvědomila, jakou rychlostí po ní ty elektrické vlaky jezdí...

A jelikož jsem byla jediná, kdo se potom vláčkem z Ústí do Zubrnic vracel, zeptal se mě na nádraží při vystupování pan strojvedoucí, jak se mi to líbilo. Asi očekával nějakou chválu, ale já lhát neumím a tak jsem se přiznala k tomu, že jsem se po cestě bála a on se zasmál a řekl mi na to: "Taková velká holka a bojí se, to jsem ještě neslyšel, vždyť ani děti se s náma nebojí." No jasně, bodejť by se bály, ty si totiž vůbec neuvědomují, co by se mohlo stát...

No uznejte, jestli byste se taky nebáli. Ve vlaku z Ústí jel jenom pan strojvedoucí, průvodčí a já. Pan strojvedoucí si na Střekově po půlhodinové přestávce v motoráčku sundal ovládací páky z jedné strany a přemístil se s nimi na druhou stranu, tedy na tu, na kterou jsme teď jeli, ale nějak se mu to moc nezdálo a tak ovladače opět vyndal a přemístil se s nimi znovu dozadu. Dopředu posadil průvodčího s vysílačkou a ten mu celou dobu, co jsme jeli po té elektrifikované části trati hlásil, co je na návěstidle a jestli tedy může jet normálně dál ... Po odbočení na historickou část trati si to ovládání zase přemístil dopředu. Vláček supěl do kopce, docela dost kouřil a mně z toho nebylo vůbec dobře, takže věřte nevěřte, že ač bez vyznání, v duchu jsem se celou cestu modlila, abychom v pořádku dojeli...

V Zubrnicích na nádraží seděly u občerstvení dvě moje kolegyně ze skanzenu, Bohunka s mužem a vnoučatama a Šárka s manželem Viktorem. Prý se taky svezli autobusem do Úštěka a zpátky. No záviděla jsem jim, oni to už měli za sebou a byli doma, ale já měla před sebou ještě cestu autobusem do Úštěka, kde na mě čekalo auto.

Jela jsem v celém autobuse opět sama, v Lovečkovicích měl ještě autobus 20 minut přestávku u železničního muzea a v šest jsem konečně vystoupila v Úštěku. S ohromnou úlevou jsem skočila do svého auta a jela domů.

Takže když to shrnu, nedělní odpoledne jsem strávila na výletě. Bylo to "dobrý", ale víckrát už to absolvovat nemusím. A že bych to zrovna někomu měla chuť doporučit, tak to asi taky ne. Jinak ale uznávám, že to, že já jsem "posera" je přece jen a  jen můj problém a můj názor proto vůbec, stejně jak by řekla Máňa ve filmu "Kulový blesk" není "směroplatný", že?

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Dano, děkuji za hezký příběh. Já cestuji raději vlakem než autobusem, je to podle mne pohodlnější.
Jana Šenbergerová
Dáno, to jste mě pobavila! Většinu života jsem jezdila autobusy a vlaky. Získala jsem pocit, že vlak je bezpečnější než cestování po silnicích, kde je mnohem větší pravděpodobnost setkání se s nebezpečným řidičem. Autobusem i přesto jezdím ráda, v autě mi chybí nadhled. Vám přeji hodně šťastných cest i návratů, čímkoli pojedete.
Naděžda Špásová
Dano, hezky jste to povyprávěla, berte to tak, že si to zapamatujete a určitě ráda na to budete vzpomínat, navíc to bylo hezkou krajinou. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.