Fotoreportáž: Vydařený den
Všechny fotografie: Anna Čípová

Fotoreportáž: Vydařený den

16. 11. 2024

Vzpomínáte, jak jsme 7. listopadu recitovali „Rudou barvou dneska září sedmička v mém kalendáři“? Naštěstí ty doby jsou dávno pryč a žádné oslavy VŘSR se nekonají.

Můj letošní sedmý listopadový den se vydařil. Nasávala jsem kouzlo podzimní krajiny na trase mezi Pustevnami a Radhoštěm. Více poví fotografie.

Vždy, když jsem na Radhošti, si vybavím příhodu z roku 2000. Naši mládežníci (v té době vysokoškoláci) vyslovili prosbu, zda můžeme být ve dnech 23. -  25. června mimo domov. Chtěli pozvat dvanáct kamarádů a ukázat jim, jak se slaví na Valašsku letní slunovrat. Prosba byla vyslyšena. Rozhodli jsme se, že první noc budeme spát pod širákem na Radhošti a brzy ráno sledovat východ slunce.

Než budu pokračovat ve vyprávění, vysvětlím, jak oslavy probíhají. Po celá staletí se staví na valašských kopcích vatry, u kterých se shromažďují lidé. Když se nad Radhoštěm objeví ohnivá záře, rozhoří se i ostatní vatry a začne zábava. Oslavu slunovratu pořádá každý rok i rožnovský skanzen.

V blízkosti lesa pod kaplí sv. Cyrila a Metoděje jsme si „ustlali“ a pozorovali hořící vatru. Netrvalo dlouho a začalo slabě pršet. Kam se přemístíme? Měli jsme štěstí a úkryt objevili. V té době probíhala obnova zvonice a vstupní prostor kaple nebyl uzavřen. Byli jsme v suchu, ale spát se nedalo. Boční stěny kaple nebyly ještě pokryty šindelem, ale pouze fólií, která vyluzovala díky větru a dešti až strašidelné zvuky. Úkryt hledali i dva mladí kluci. Nevěděli o nás a my vyslechli jejich rozhovor:

„Spal bys tu?“

„Ani náhodou, strachy bych se po……“

Zadržovali jsme smích. Kdyby kluci zjistili, že tam nejsou sami, možná by se skutečně po…..

Naše přání nebyla splněna. Pod širákem jsme nespali a východ slunce se nekonal. Co dodat. Snad jen konstatování: „To nevymyslíš, to musíš zažít.“

Beskydy cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Aničko, jako vždy skvělé********
Martina Růžičková
Aničko, pěkná příhoda a nááádherné fotky! I v listopadu je na Radhošti krásně. :-)
Marta Nosková
Aničko, krásné fotky jsme si prohlédli s Otou několikrát a vzpomínali :-) :-) ... Děkujeme !
Libuše Heulerová
Milá Aničko, zajímavé vyprávění doplněné užasnými foto...díky!
Dana Kolářová
Vydařená fotoreportáž.
Vladislava Dejmková
Aničko, to byl opravdu vydařený výlet a ještě jsi ho zpestřila veselou vzpomínkou. Já mám se 7. říjnem spojenou jinou příhodu, která se stala před 44 lety. Večer jsem dostala porodní bolesti, ale odmítala jsem jet do porodnice, protože jsem nechtěla rodit na VŘSR. Do půlnoci jsem pochodovala kolem nemocnice a vydržela jsem to. Syn se narodil až následující den.
Elena Valeriánová
Aničko, děkuji a ještě jednou děkuji. První poděkování je za veselou příhodu a já se po dlouhé době od srdce zasmála, druhé poděkování je za krásné fotky, které mi připomněly náš nedělní výlet. Já jsem byla na Pustevnách a na Radhošti podruhé v životě a vzpomínali jsme s Honzou na výlet s íčkem. Vzpomínala jsem, jak strašně jsme zmokli a já jsem dva dny po návratu měla nastoupit do FN na operaci, samozřejmě jsme se nesměla nachladit. A Ty jsi mě zachránila a dala jsi mi na převlečení svůj rolák, který jsi prozřetelně měla v batohu. Tyto vzpomínky na přátele z íčka mám navždy uloženy v sobě.
Marie Ženatová
Milá Aničko* díky moc za fantastické vyprávění a úžasné fotografie* z míst i mě velmi dobře známých
Jan Zelenka
Hezký výlet i fotky.
Marie Seitlová
Měla jsi opravdu vydařený den, úžasné fotky jsou z místa mě dobře známého. Děkuji ti.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.