Moje životní křižovatka - Jak jsem se stala starostkou
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Moje životní křižovatka - Jak jsem se stala starostkou

19. 11. 2024

Můj život plynul normálně jako spoustě jiných lidí. Přivdala jsem se na vesnici, koupili jsme si malý baráček od tehdejšího MNV. Bez sociálního zázemí, opravdu starý, ale se zahradou. Ten jsme dávali postupně dohromady, tehdejší platy byly velmi malé a muselo se počítat s každou položkou. Mezitím se nám narodily děti, mateřská byla krátká, peněžitá podpora byla jen na půl roku. A zase do práce, abych nepřišla o své místo. Nebyla to lehká doba.

A jak šel čas a blížilo se uvolňování komunistického režimu, dostali jsme novou naději, Sametovou revoluci. I u nás v obci jsme založili Občanské fórum. A první svobodné komunální volby se u nás uskutečnily 8. a 9.6.1990. K urnám přišlo 97% našich občanů. A já jsem se stala starostkou. A měla jsem obavy, jak to zvládnu. Začínalo to vlastně od nuly. V minulém období vše řídil ONV v čele s komunistickými předsedy, tajemníky a dalšími funkcionáři. Přidělovaly se peníze pro obce, rozhodovali prostě ve všem za obce v okrese. A najednou chaos. Vše, včetně zchátralých obecních bytů, nám bylo předáno. Tak se muselo začít makat a postupně se dávalo skoro vše do pořádku. Vlastně to se děje permanentně, protože na vše nebudou nikdy stačit peníze.

Za čtyři roky tu byly další volby a za další čtyři roky další a další. Čas neuvěřitelně rychle ubíhal a najednou jsem měla pět volebních období za sebou. Jsem velmi hrdá na to, že jsme vždy kandidovali jako Sdružení nezávislých kandidátů, vždy jsem od občanů získala nejvíce hlasů, a tak jsem to táhla dál. Jenže po těch 20 letech jsem se cítila unavená a potřebovala jsem si odpočinout. I když jsem i v 6.volbách zvítězila, už jsem to nechtěla táhnout dál jako starostka. Není to procházka růžovým sadem, to mi věřte.

Jenže za rok,jsem si odpočinula, založila Klub seniorů a jedeme dál a je nám spolu dobře. Vždyť smysl života je v tom, abychom ten dar života nepromarnili, abychom žili, jak nejlépe umíme, aby se nikdo necítil sám a věděl, že mu druzí pomohou, pokud to bude zapotřebí.

Tak to byla moje největší životní křižovatka a směr, kterým jsem se vydala, byl správný. Byla to moje dobrá životní jízda!

Moje krédo vyjadřuje citát mořeplavce Thora Heyerdahla:

Nemůžeme utéci od sebe samých,
nemáme se kam vrátit,
nemáme jinou možnost než pomáhat jeden druhému,
stavět životaschopnou civilizaci,
v harmonii s tím životním prostředím, které nám ještě zbývá...   ♥

Můj příběh Podzimní soutěž 2024 životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Soni, máš na to určitě spoustu vzpomínek, určitě nebyly všechny jen krásné, ale život nám taky občas ukáže druhou stranu. Teď jsi prababička nebo praprababička tak si to užívej. Přeji hodně štěstí tobě i tvým blízkým.
Jan Zelenka
Soňo, měla jsi a ještě máš úžasně naplněný život. Jsi fajn! Máš i můj obdiv.
Zdenka Soukupová
Soňo, máš můj obdiv... ☺☺☺
Irena Mertová
Soňo, netušila jsem, že jsi to táhla tak dlouho... Ale přesně takoví lidé, jako jsi ty, by měli na těch místech být... :-)
Daniela Řeřichová
Soňo, máš můj obdiv. Zažila jsi jako starostka tu nejhektičtější dobu, kdy vlastně nikdo nevěděl, jak se co dělá v demokracii, v liberálním prostředí a svobodně. Poznala jsem několik starostů v obcích a malých městech, ti opravdu svou práci dělali celým srdcem, díky vztahu k místu, znalosti problémů i sousedů. Moc jim fandím dodneška, stejně jako ostatním lidem, kteří dělají něco pro druhé. Máš být na co hrdá a tvoje rodina také. Tuto životní křižovatku – a že jich v životě je – jsi zvládla na výbornou. :-)
Dana Kolářová
Soni, "klobouk dolů". ♥
Alena Tollarová
Soňo, máš být na co hrdá a já Tě obdivuji. Už bych se taky konečně měla k vám přijet podívat :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.