To nikdy nepochopím
Ilustrační foto: Pixabay

To nikdy nepochopím

18. 11. 2024

Je toho hodně, o čem říkám "to nikdy nepochopím". Jazyky, technologie, moje zapomnětlivost... Ale snad nejčastěji tahle slova pronáším v souvislosti s chováním nás, lidí.

Třeba, jedu lesem. Před ním i za ním jsou vesnice. A uprostřed lesa u silnice leží několik pytlů s odpadky. Představuji si člověka, jedoucího autem, jak zastavuje a vyhazuje hned vedle krajnice svůj odpad. Jak vypadá a hlavně, proč to dělá? Vždyť už v každé trochu větší vesnici jsou kontejnery na odpad. A on jede autem.

Že by si lidi pletli les se sběrným dvorem? Někteří určitě. Proto už pár let chodím na houby nejen s košíkem, ale i s igelitkou. Do košíku houby, do tašky odpad. Po jiných "milovnících lesa".    

Další, co mě nadzvedává, a co mi hlava fakt nebere, jsou vyhozená zvířata. Koťata nebo štěňata v pytlích, krabicích, lesích a nebo jen tak, u silnice. Ale i dospělé psy a kočky jsem zaznamenala. Taky se pro někoho stali odpadem.

Ale nejhůř na mě působí zprávy o mučení a zabíjení lidí. Lidmi. Mám dojem, že je to čím dál horší. Co vede člověka k tomu, aby mučil, znásilňoval, drancoval a zabíjel? Víra? Nenávist? Pocit nadřazenosti? Přináší mu to radost?

Ne, tohle opravdu nedokážu pochopit. Létáme do vesmíru, ale jinak? Vždyť jsme se od středověku, no, možná od pravěku, v chování nikam neposunuli. Akorát zbraně vyrábíme dokonalejší. A nejsmutnější je, že lidstvo, dá se říct, je nepoučitelné. Pořád podléhá "nepravým prorokům" a volí si špatné vůdce.

Podzimní soutěž 2024 životní postoj
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Máme takovou společnost, jakou jsme si, jako lidstvo za víc jak 2000 let vytvořili. Kdo tvrdí, že se na tom nepodílel, žije v iluzi. Zamyslel se někdo, kdo se mnou nesouhlasí, kam asi kukavozy denně odvážejí tuny našich odpadků (včetně plastů), kterými s dobrým úmyslem, že neznečišťujeme přírodu, plníme popelnice? Zlo od dobra je neoddělitelné, je tu od stvoření světa a jedno bez druhého bychom nepoznali. Je třeba šířit dobré zprávy a zaplať Stvořiteli (Pánu Bohu) za lidi, kteří věří, že od roku 2012 je společnost na vzestupu ♥♥♥
Daniela Řeřichová
Ludmilo, podepisuji se pod každé vaše slovo. Také mě jímá smutek z chování některých lidí. Ale zároveň vnímám a oceňuji konání těch, kteří se s tímto stavem nesmiřují a dělají náš svět lepší. Naštěstí je jich hodně a za to díky. :-)
Jana Šenbergerová
Jsem na tom úplně stejně. Nedávno jsem se dočetla, že nás neandrtálec tak úplně neopustil, což je na druhou stranu dobře, protože díky němu lidstvo přežilo. Tak jen doufám, že tu výhodu využijeme rozumně.
Věra Lišková
Někdo se posunul více, jiný bohužel méně a v někom dříme ještě pračlověk.
Jan Zelenka
Lído, smutná pravda. Naše společnost je na úpadku, bohužel. Asi se mnou nebudou souhlasit ti dnešní pozitivní, kteří se upřeně dívají pozitivní budoucnosti vstříc.
Naděžda Špásová
Ludmilo, souhlasím s vámi. Mám to podobně, taky mi vadí odpadky v lese, nebo u cest. Na odložená zvířátka jsem naštěstí nenarazila a to jak to teď vypadá ve světě mi taky vadí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.