Jak jsem hledala vánoce
Ilustrační foto: Pixabay

Jak jsem hledala vánoce

24. 12. 2024

Jedna z výhod vyššího věku je to, že přestáváte být hlavním organizátorem vánočních svátků. Nesháníte na poslední chvíli ten největší stromek. Nelámete si hlavu nad tím, co chtěl k vánocům Honzíček a co Adámek, pokud dopisy Ježíškovi objevíte až druhého ledna, založené mezi účetní uzávěrkou.

Neděsíte se, že Hanička svými pubertálními výroky zase rozzlobí o svátcích tchýni. Nemusíte se obávat, že vaše domácí cukroví nebude dost chutnat. Nepotřebujete řešit, jak všechny přátele a příbuzné nakrmit, napojit a „zadárkovat“. A hlavně, jak vytvořit tu pravou sváteční atmosféru, která je už všude. Jen na naše dveře nechce zaklepat.

U svátečního stolu je teď méně obsazených židlí. Děti mají své životy, rodiče odešli, i těch kamarádů ubylo. V bytě je někdy až příliš velké ticho. Najednou máte čas. Nic vám nebrání jít „nasávat“ vánoční atmosféru do vyzdobených ulic.

Tak i já jsem se letos rozhodla jít hledat vánoce. Jenomže, kde se schovávají? Sedí u dřevěných stánků vánočních trhů, s kelímkem svařáku v ruce? Vozí se na osvětleném vyhlídkovém kole nad městem? Prohlížejí si zboží v nákupním centru? Stojí nad větvičkami zlatého jmelí, které se prodává na rohu? Loví kapra z kádě? Strkají se s naplněným vozíkem v řadě u pokladny supermarketu?

Kam se ukrývají? Do starých i nových pohádek v televizi? Naslouchají slavnostnímu koncertu? Nebo mají raději domácí zpívání koled? Líbí se jim umělý led na náměstí, kde křičí děti? Jsou v kostele u jesliček? Nebo na hřbitově, kam jdu zapálit svíčku těm, co už s námi nejsou?

Jsou tedy vánoce ztracené? Ne, jen se proměňují stejně jako my. Pod naším vánočním stromečkem přibyl velký balíček vzpomínek, na odžité svátky v minulosti. Některé chvilky jsou v něm veselé, jiné smutné. Uspěchané vánoce, i ty klidné. Výjimečné okamžiky i obyčejné chvíle.

Na dně balíčku jsou upomínky nejhezčí. Na doby, kdy temné ulice ozařoval pouze napadaný sníh. Stromeček rozsvícený doma, až o štědrém večeru, tak byl malým zázrakem. A pod ním? Jen pár dárků, ale kolik radosti dokázaly vyvolat. Sukně ušitá obětavou maminkou, doma pletená šála a knížka. Nejkrásnější jsou vzpomínky na vánoce dětství.

Přeji pokojné svátky. Ať nám přibývají, do našich vzpomínkových krabiček, jen samé hezké chvíle.

Můj příběh Vánoce vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Anno, přesně tak to taky cítím. Jen bych to asi nedokázala tak krásně vyjádřit jako Vy.
Soňa Prachfeldová
Moc hezké. A to vše a nejen to, tvoří vánoce. Jsou to i ptáčkové za okny u krmení, jsou to naše domácí zvířátka na nás závislá, je to náš život i život kolem nás.Je to i o tom, co je v nás.
Blanka Lazarová
Máte pravdu. Nejkrásnější jsou vzpomínky na vánoce v dětství. A ti, kteří mají blízko svá vnoučata, se jejich prostřednictvím mohou vracet do těch krásných časů. :-)
Jana Šenbergerová
A tak to je. Vnímám to podobně. Děkuji vám a přeji samé hezké chvíle.
Marie Ženatová
Díky moc za vaše dojemná a velmi pravdivá slova ♥
Eva Mužíková
Paní Anno, děkuji Vám za krásná slova.
Alena Velková
Dojemné. Děkuji.
Martina Růžičková
Krásně napsáno. Děkuji a přeji hezké sváteční chvíle.
Hana Rypáčková
To je výstižné a milé. Naprosto souhlasím.
Marie Macková
To je jeden z nejkrásnějších textů o Vánocích, který jsem četla. Překrásné. Jsem věřící, Vánoce by pro mne měly být v srdci, kam znovu vstoupí Bůh. Přesto mají i tu podobu, kterou jste tak výstižně popsala. Děkuji b

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.