Glosa úplně barevná
Rhodos. Všechny fotografie z osobního archivu Jana Zelenky

Glosa úplně barevná

21. 12. 2024

Mám odjakživa rád modrou oblohu, která mi přináší do duše pohodu a klid. Mám rád i modré moře, a to od chvíle, kdy jsme začali se ženou cestovat trochu dál, až za hranice naší vlasti, a poprvé stanuli na mořském břehu. Pozorovali jsme hru vln, poslouchali jejich jemný, šumivý zvuk, a alespoň mně se ten pohled vryl hluboko do podvědomí.

A vůbec, mám rád vše, co je modré. Při pohledu na vlnící se modré moře nebo na proměnlivé odstíny modré, barvící oblohu, pokaždé cítím až jakési uvolnění a pohodu. Modřiny jsou sice také modré, ale ty rád už nemám.

Můj modrý obzor se výrazně rozšířil na samém počátku mé literární aktivity, kdy jsem se blíže seznámil s úžasnou dobou romantického básnictví. Z četných ohlasů na romantickou tvorbu jsem se v díle jednoho z literárních kritiků dočetl, že romantická poezie a literatura vůbec, je metaforicky charakterizována Modrým květem, který je tam obecně vnímán jako symbol života. Jako barva naděje. Barva touhy po poznání.

Modrá barva má třeba i léčivé účinky. Kdo ví! Lüscherův barevný test o ctitelích modré říká:

„Jste velmi klidný člověk. Velmi důležitá je pro vás psychická pohoda, a to i při komunikaci s lidmi. Jste sebevědomý, talentovaný a usilujete především o harmonii. Jste velmi rád v přírodě, snílek a romantik. Každodenní stereotyp vás velmi unavuje.“

S většinou tohoto hodnocení mohu klidně souhlasit. Když ale pročítám hodnocení ostatních sedmi barev v testu, vidím, že z každé barvy si mohu nějakou tu charakteristiku ještě přivlastnit. Takže, když vše shrnu, mohu konstatovat, že mám rád vlastně všechny barvy. Některou více a jinou zase méně.

Důležitý je hlavně fakt, že každá barva něco přináší. Nějaké dojmy. A nejen mně. Přesvědčuje nás o tom, že svět je příjemně barevný. 

Ale ani to moje oblíbené moře není přece pořád modré. Občas je zlatavé, občas černé, občas je bouřlivé a nepokojné a občas poklidné, ale stále krásné. Život má, zkrátka, proměnlivou tvář. A to je fajn. Proto mám takový barevný svět moc rád. Hlavně, když je občas i trochu modrý!

Hurgada, Egypt

Dubrovník, Istrie

Městečko Sidi bou Said, Tunis

* * *

Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Dámy, dík za vaše komentáře. Věrko, máš úplnou pravdu. Momentálně moc klidný nejsem. Snaha by byla, ale zdravotní problémy jsou proti.
Věra Ježková
Jendo, obecně se říká, že muži mají rádi modrou barvu. Jak víš, já k ní mám ambivalentní vztah. Moře ke štěstí nepotřebuju, často modré nebe taky ne, v bytě ani omylem, občas si něco modrého vezmu na sebe, podle nálady. Pobavilo mě, že jsi velmi klidný člověk. Ani Lüscher není stoprocentní. :-)
Blanka Lazarová
Celoživotně mám modrou nejraději a z modré pěkně tmavou. :-)
Miloslava Richterová
Hezké čtení :-)
Daniela Řeřichová
Modrá je má oblíbená, mám ji všude.
Alena Velková
Mám moc ráda modrou v kombinaci s bílou, a pak samozřejmě červenou :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA