Marie Faldynová
10.1.2025 08:53
Příběh mi připadá opravdu netypický. Moje dcera začala dálkově studovat s dvěma synky za podpory manžela. Poněkud neplánovaně otěhotněla a druhý ročník dokončila jako nastávající maminka a třeťák s mimčem. Dokud malá Hanička prospala vyučující hodinu, mohla mít dcera kočárek ve třídě. Ale po půl roce mi bylo odjet z Jižních Čech do Severních Čech a v libereckém kampusu fungovat jako babička na dálkové ovládání. Pomocí mobilu jsme se o přestávkách sešly a společně malou opečovaly. Tahat řvoucí dítě do hodiny dceru nenapadlo, profesoři byli proti přítomnosti jakéhokoliv mimina, profesorky byly tolerantnější. Jak to dopadlo? Na dokumentární fotografii malá Hanička hrdě třímá mámin červený diplom. Chování popisovaného profesora je opravdu silně netypické. Buď bylo dítě jeho, nebo byl nedobrovolně bezdětný, jiné důvody mne nenapadají.
Dana Puchalská
10.1.2025 07:12
Video jsem neviděla.
Jiří Dostal
10.1.2025 06:53
:-) A co teprve, když mladá soustružnice nemá hlídání a holátko řve na celou obrobnu.... :-)
Lenka Kočandrlová
9.1.2025 16:59
Rozhodně bylo špatné vyhazovat protestující studentku. Dnes je móda preferovat matku s dítětem, ta si ale mohla domluvit pohlídání s někým ochotným na tu potřebnou dobu a nemusela provokovat celou třídu. Na tom příkladu je taky zachyceno,že se třída nedokázala sjednotit proti vyrušovatelce, to mi připadá taky divné,že už chybí takový ten kolektivní duch proti něčemu špatnému vystoupit hromadně,nechat v tom nakonec jednotlivkyni,která měla tu odvahu se proti rušení postavit a ještě byla nespravedlivě vyšoupnuta za dveře !
Dagmar Vargová
9.1.2025 14:34
Ztotožňuji se s p. Blankou Lazarovou. Takže asi takto: články p. Folvarčného mě vždy zaujmou, bohužel diskutujících je málo, resp. nikdo :-(. Tento článek nastoluje "výbušné" téma: vadí Vám "mimísci", nebo nevadí? Uf. Za mě... na VŠ jsem se dostala z "politických" důvodů ve 24 letech. Skončila jsem s červeným diplomem ve 29 letech (5ti leté studium na UP Olomouc). Měla jsem obrovské štěstí, že o syna se mně starala maminka. No a dnes? Je móda "tahat" mimča všude, kojit je kdekoliv (i na zastupitelstvu obce). Zkrátka jsem máma - a kdo je víc? Netuším, jak to chápete Vy... holt ale každému nemusí vyhovovat pohled na kojící matku. Ano, kontroverzní téma a jsem zvědavá na Vaše názory :-).
Jana Šenbergerová
9.1.2025 13:30
A teď, babo, raď! Neporadím, nikdy jsem v situaci těchto tří aktérů nebyla, proto mohu jen laicky spekulovat, co by mi připadalo přijatelné pro všechny. Začnu u studentky a studentů. Od nich se požadoval výkon v rušivých podmínkách. Ona protestující určitě nebyla jediná, která s tím měla problém. Studující matka má s dítětem o problém víc. Kam s dítětem v době zkoušky? Pedagog musí zajistit všem pokud možno stejné podmínky. V tomto okamžiku to ale není v jeho silách. Nicméně v zájmu dvou (matka a dítě) poškodí zájem mnoha. Vzhledem k tomu, že je v jeho kompetenci hájit zájmy studentů, nikoliv matek s dětmi, nerozhodl v tomto okamžiku správně. Určitě se dal tento problém vyřešit ke spokojenosti všech i jinými způsoby. Ale to se dobře řeší nezúčastněným "babám". Kdybych byla onou matkou, pro jistotu bych si zajistila hlídání na potřebou dobu. Kdybych byla oním pedagogem, umožnila bych studující matce splnit úkol soukromě, i kdyby to bylo na úkor mého času. Případné škody by tak byly eliminovány na minimum. Pedagog by to určitě přežil bez větší úhony. Většina by byla spokojená.
Daniela Řeřichová
9.1.2025 13:19
Video jsem neviděla, a vyjadřovat se k situaci bez znalosti kontextu je ošidné. Pro pana autora mám osobní zkušenost. Před skoro padesáti lety jsem se ve druhém ročníku VŠ stala maminkou. Nechtěla jsem přerušovat studium, a bez hlídacích babiček jsme řešili situaci operativně s manželem. Mimčo bylo na akademické půdě již od svých tří týdnů. Když jsem byla u zkoušky, postarali se o prcka spolužáci, když byl seminář nebo přednáška a synek měl své potřeby, odešla jsem s ním do ústraní, abychom nerušili ostatní. Červený diplom jsem převzala s dvěma dětmi a veřejný kompliment děkana značil respekt všem, kteří v této nejednoduché situaci obstáli bez ztráty kytičky. Myslím, že vše je o vzájemné ohleduplnosti.
Blanka Lazarová
9.1.2025 09:20
Velmi diskutabilní téma.
Libor Krajíček
9.1.2025 09:02
To se smí, brát s sebou do vyučování děti? Jenom jedno? A kdyby měla dvě? Na videu byl slyšet jenom ten "hudební doprovod" nebo byl slyšet i dětský doprovod? Zkouším si představit třídu se třemi takovými matkami. Autor nám chtěl nejspíš naznačit, že už nastala doba, kdy si bude možno ze školy udělat odkladiště dětí.
Olga Škopánová
9.1.2025 08:56
Můj názor je ten, že pokud studentům byla nařízená činnost vyžadující soustředění, tak studenti mají právo požadovat takové prostředí, aby se mohli soustředit a zadaný úkol úspěšně dokončit.