Radka (74 let): Manžel trvá na tradicích, já bych raději cestovala
Ilustrační foto: Freepik

Radka (74 let): Manžel trvá na tradicích, já bych raději cestovala

21. 12. 2024

Vánoce jsou u nás období neshod a nepohody. Můj muž vyžaduje cukroví, řízek, salát, ale pak svátky stejně prospí na gauči u televize. Já mám pocit, že nám život protéká mezi prsty a chtěla bych něco vidět, zažít. Místo toho, abych se na svátky těšila, jsem naštvaná už od listopadu.

Když jsem před pár lety zmínila, že bych si aspoň jednou přála zažít Vánoce jinak než dosud, manžel se rozesmál. Co zas vymýšlíš, prosím tě za blbiny, řekl. A tím to skončilo. Závidím lidem, kteří jdou na Štědrý večer třeba do restaurace nebo jsou u moře. Já týdny před Vánoci gruntuju, peču, vařím, zdobím byt. Muž to považuje za normální. Pak se sami doma spolu nacpeme, dáme si po stromek navzájem papuče nebo naprosté zbytečnosti jako třeba mýdlo či vodu po holení, sedneme k televizi a manžel do hodiny chrápe. A mně už to takhle nebaví.

Před pár lety jsem prodělala vážnou nemoc. Dost to změnilo můj pohled na život. Už vím, že může protéct mezi prsty a nestihneme mnoho z toho, po čem jsme toužili. Když jsem se vyléčila, dala jsem si závazek, že si zbytek života víc užiju. Dcera mě v tom podporuje, ale bydlí v Praze, my na severu Moravy, tak se vídáme zřídka. Ale v poslední době mi často říká, ať se přestanu tátovi podřizovat a začnu žít podle sebe.

Můj muž je hodný člověk, jen je trošku staromódní. On k životu nic moc nepotřebuje. Je rád, když se nají a má klid. I jídlo chce pořád stejné. Když jsem jednou na Vánoce udělala lososa, byl otrávený, naštvaný. Musí mít řízek. A stejné cukroví. Beze změny. Naše domácnost je taky beze změn, považuje za zbytečné cokoli koupit, cokoli udělat nové, lepší. O všem říká, že je to přece ještě dobré, když to slouží. Máme prastarou kuchyň, prastarý ošklivý gauč, prošoupaný koberec. Všechno je ale podle něj dobré.

Žijeme skromně a mohli bychom si dovolit dopřát si sem tam nějakou radost. Třeba jet na výlet nebo k moři. Byla jsem u moře naposledy před dvaceti lety s dcerou a vnoučaty a stále na to vzpomínám. Dcera říkala, že nám koupí zájezd do nějaké exotiky, ale já jí to rozmluvila, vím, že manžel by stejně nejel. Tak mě holka přemlouvá, ať jedu s nějakou kamarádkou, ale já žádnou takovou nemám. A muž by byl naštvaný, to bych mu stejně nemohla udělat.

Vlastně se nemám komu s mým trápením svěřit. Dcerku nechci zatěžovat, má dost svých starostí. Manžel vůbec nechápe, o co mi jde. On nepotřebuje cestovat, něco zažít, poznat. Opravdu po tom netouží a já ho k tomu nechci nutit. Stejně by to nefungovalo, kdyby se mnou někam jel z donucení. Jen je mi líto, že si poslední roky života neumíme zpříjemnit.

Vánoce pro mě byly hezké, když byla dcera malá, ale teď mi připadá, že je chystám jen proto, že se to tak dělá. Kdyby si se mnou muž aspoň o Štědrém večeru otevřel víno, poseděl, popovídal si. Ale on pořád jen kouká na tu zatracenou televizi. Nechce na procházku, na výlet, nikam. Pořád jen sedíme doma.

Chápu, že někomu budu připadat jako ufňukaná bába, která si neumí sama poradit se svým životem. Možná taková jsem. Ale mně je líto, když člověk neumí prožít dny, které mu byly dány. A obdivuju seniory, kteří cestují, baví se, vzdělávají se. Dávám si do nového roku předsevzetí, že se změním. Že už tolik nebudu brát ohled na to, co chce manžel, ale začnu dělat to, po čem toužím já. Jen nevím, jestli to dokážu. Jak víme, předsevzetí jsou od toho, aby už v únoru takzvaně vyšuměla a vše bylo zase jako dříve.

(Autorka si nepřála uvést celé jméno. Fotografie je ilustrační. Máte také nějakou životní zkušenost, o kterou byste se rádi podělili s našimi čtenáři? Svůj příběh můžete vložit prostřednictvím čtenářského profilu, anebo poslat mailem na adresu i60@i60.cz.)

Můj příběh rodina Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Nepovažuji Vás za ufňukanou bábu. Souhlasím s Vaší dcerou. Dobře to napsal Jitka Caklová. Rozhodně bych se vpravila třebas sama na nějaký výlet, i třebas krátký do zahraničí mimo Vánoce, neudělala bych na Vánoce všechno, jak manžel vyžaduje. Cukroví stačí jeden druh, jedna vánočka, šla bych o svátích třeba na výstavu nebo odpoledne do kina třeba sama. Já jsem sama, bez příbuzných, tak chodím skoro všude sama.
Jitka Hašková
Nepovažuji Vás za ufňukanou bábu. Souhlasím s Vaší dcerou. Dobře to napsal Jitka Caklová. Rozhodně bych se vpravila třebas sama na nějaký výlet, i třebas krátký do zahraničí mimo Vánoce, neudělala bych na Vánoce všechno, jak manžel vyžaduje. Cukroví stačí jeden druh, jedna vánočka, šla bych o svátích třeba na výstavu nebo odpoledne do kina třeba sama. Já jsem sama, bez příbuzných, tak chodím skoro všude sama.
Jitka Caklová
Milá paní Radko, tak čtu že píšete, jak to dosud chodilo u nás doma. Aby manžel pochopil, co obnáší příprava jednoho jediného "pohodového" večera v roce, stačilo jediné. Přesně 4 týdny před Štědrým dnem skončit na 16 dnů s vážným akutním, silně bolestivým onemocněním v nemocnici. Nemám naklizeno, vánočně nazdobeno, napečeno, navařeno, nic. S přetrvávajícími bolestmi bolestmi a draze vykoupenou svobodou to budou první Vánoce v mém životě, kdy budu sama, ale šťastná, že žiji s láskou v srdci a s jistotou, že bude líp ♥♥♥
Miloslava Richterová
Zdá se mi, že tohle stýskavé téma už tu bylo a budeme se k němu pořád vracet. Možná by to chtělo něco povzbuzení hodného :-)
Hana Řezáčová
Souhlasím s paní Votíkovou 10:03 - rafičila jsem se napsat to samé :-) Vánoce jsou chvilku a rok je dlouhý - třeba nějaký výlet do nedalekého města by manžel přečkal, určitě bude potřebovat novou bundu, boty ap., nákup by se mohl završit procházkou po městě, obědem - a hned by byl hezký den a manžel by se "chytil" ... I sama můžete někdy vyrazit - třeba koupit nové přehozy na sedačku, zajít na výstavu ap. Možná obec, městečko kde bydlíte, organizuje občasné zájezdy pro seniory - třeba na zahradnické výstavy nebo na nějaký hrad - zkuste zapátrat ...
Helena Votíková
Cestování na vánoce bych nehrotila. Začala bych domácností, pomalounku si něco koupit, abyste z toho měla radost a doma se vám víc líbilo. Vánoce bych nechala být, cestovat můžete i během roku, soustředila bych se na svoje záliby, může se stát, že najdete časem kámošku s kterou byste mohla i cestovat. A ten předvánoční úklid? Přeci se uklízí celý rok. Mám partnera, který obul toulavé boty jako já, ale vánoce bez řízku to by nebyly vánoce, fakt.
Marie Faldynová
Také můj muž vyznává: Chtěl bych vidět Bospor, Dardanely, ale radši sedím doma, na posteli. Na štěstí je mu jedno kam já jdu, jestli na kus řeči s kamarádkou nebo na dovolenou s přáteli z církve, vánoce trávím s programy křesťanského vysílání Rádia7 takže pro mne svátky mají smysl i bez vánočky, cukroví a řízků.
Josef Borecký
Chápu je oba, já bych byl někde uprostřed, teda spíše blíže paní. Ten manžel je dost extrém i na mě, který cestovatelskou mánií taky zrovna netpí, ale jednou za čas ... :) Jak říká Ivo Šmoldas, kdo umí cestovat ve své fantazii... :)
Radmila Coufalová
To je moc smutné, neumím si takový život představit. Mám velké štěstí, že se s manželem v zájmech a pohledu na život shodneme. Letos jsme se rozhodli vánoce zrušit neboť nás přestaly těšit a jedeme na týden do lázní. Paní s manželem asi nehne, ale mohla by snad ve svém okolí najít třeba nějaký klub seniorů a v něm spřízněné duše. A pokud se manželovi nebudou její aktivity líbit tak ať si dál sedí doma. Každého volba jak naloží se životem.
Olga Škopánová
Paní se rozhodla správně, nemusí hned cestovat někam do exotiky, stačí zajít do kina, nebo na cvičení, či si udělat nějaký zajímavý výlet po vlastech českých. A že manžel bude brblat no tak ať ono ho to časem přejde a s novou situací se smíří.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA