Tiskárna na vzpomínky
Ilustrační foto: Pixabay

Tiskárna na vzpomínky

24. 12. 2024

Byla středa nebo čtvrtek prvního adventního týdne, když mi zvoní telefon právě ve chvíli, kdy vyzvedávám balíček u poštovní přepážky. Přepnu rychle vyzvánění do tichého režimu a nechávám mobil vrnět v kapse. Vrní až do doby, co vyjdu z pošty.

„Ano, prosím?“

„Dobrý den, už jsem se bál, že máte zavřeno. Potřebuji poradit s tiskárnou...,“ říká potichu starší mužský hlas.

S tiskárnou? Pán si chce možná vytisknout nějaký článek z Íčka, napadlo mě.

„A co byste potřeboval?“ ptám se nejistě.

„No, rozbila se mně tiskárna a budu potřebovat koupit novou.“

„Aha, ale to voláte na špatné číslo.“

„Já jsem si nejdříve myslel, že došel toner, ale asi se porouchala celá tiskárna. Já ji měl přes deset let, tak to asi dosloužila.“

„Omlouvám se, ale v tom vám nepomůžu. Já tiskárny neprodávám.“

„Jak neprodáváte?“ podivil se najednou muž.

„Pane, dovolal jste se na nějaké jiné číslo, my nejsme obchod s tiskárnami ani s jinou elektronikou. To je omyl.“

„No jo, ale já bych tiskárnu potřeboval rychle, sepsal jsem takové vzpomínky…“

A pán se rozpovídal o tom, jak mu letos na jaře zemřela žena, jaký spolu měli hezký život, jak jí moc chybí a že sepsal na počítači desítky stran vzpomínek, které chce vytisknout a věnovat na Vánoce synovi. Bavili jsme se spolu možná patnáct, dvacet minut. Pochopil jsem, že si chce ten neznámý pán hlavně popovídat, že potřebuje někomu sdělit, co všechno má na srdci. Nakonec jsem mu i poradil, kde by si mohl tiskárnu pořídit, ale jestli si ji nakonec koupil, to už se asi nedozvím.

Lidí, kteří budou na svátky doma sami, jsou jistě stovky či spíše tisíce. Někteří možná ani nemají komu zavolat. Nejsou jen sami, cítí se osamoceni. Pokud je někdo takový i mezi vámi, čtenáři našeho íčka, klidně mi zavolejte. A pokud kdokoli z vás zná někoho, kdo je doma sám, zavolejte mu, bude jistě potěšen, zvláště nyní v období Vánoc.

Přeji všem čtenářkám a čtenářům, příznivcům portálu i60, hezké prožití svátků vánočních!

advent Vánoce
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 41 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Honzo, moc hezký příběh. Nás je o jednoho míň a moc nám chybí.
Naděžda Špásová
Moc hezký příběh, samota není zrovna něco příjemného, bylo od vás moc hezké, že jste ho poslouchal a pomohl mu. Honzo, přeji vám, redakci a hlavně vaší rodině krásné Vánoce a štěstí a zdraví. Hezky si je užijte. :-)
Soňa Prachfeldová
Ano, laskavý člověk neodmítne, i to popovidaní má své kouzlo a to pro obě strany. Dnes v kostele, bylo tolik lidí pro Betlémské světlo, objímali jsme se, tiskli ruce a šla jsem domů s takovou energií a radostí v srdci . Lidé dokáží být k sobě hodní a citliví,zvláště v těchto dnech. Milý Honzo, jsi výjimečný člověk a přeji celé vaší rodině krásné vánoční svátky.
Marie Faldynová
Také mne potěšila Vaše laskavost a pochopení. V dnešní době plné problémů je moc potřeba a děkuji každému, kdo v dnešní době má porozumění pro druhé.
Blanka Lazarová
Honzo, děkuji za pěkný příspěvek. Jsem ráda, že jsem součástí Tvé smečky na íčku. Přeji klidné svátky a do nového roku jen vše dobré.
Zuzana Pivcová
Tos napsal a hlavně udělal úžasně. Vážím si Tě a budu stále. Sice nejsem doma sama a nepotřebuji spravit tiskárnu, ale s Tebou bych si 20 minut povídala ráda. Možná, že bych se konečně jednou zasmála. Krásné vánoce!
Anna Potůčková
Moc hezké řádky Honzo. A máš pravdu, je spousta těch, co nikoho nemají. Také jsme dnes volali jedné naší bývalé sousedce, která je sama. Přeji Tobě i celé Tvé rodině krásné Vánoce!
Marie Seitlová
Honzo krásná slova, už jsem jedné osamělé sousedce volala a dalším dvěma jdu zavolat. Já sice jsem sama, ale vždy u mladých, kde je veselo. Přeji tobě i rodině pěkné Vánoce.
Jitka Hašková
Děkuji Honzo za krásný článek. Myslela jsem si, že dnes nepromluvím s živým člověkem třebas po telefonu. Moc jsem si přála, aby mi někdo zavolal. Přání se mi splnilo, zavolala mě dopoledne dobrá kamarádka, která bude výjimečně doma sama, protože jeden vnuk je nemocný a jí bolí noha, tak nemůže za dětmi jet do Kralup. Tak jsme si bezvadně popovídaly přes půl hodiny.
Daniela Řeřichová
Děkuji, Honzo, za citlivá slova. Ano, vánoční čas je hodně emotivní. Někdo je pragmatik, někdo víc senzitivní. Před pěti lety jsem po smrti manžela zrušila Vánoce, ale ony si mne našly... Nejtěžší je, když člověk už není soběstačný a je z nové situace zmatený. Snažím se naslouchat druhým, prožívat jejich příběhy, někdy stačí tak málo...pokojný večer přeji všem...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA