„Ano, prosím?“
„Dobrý den, už jsem se bál, že máte zavřeno. Potřebuji poradit s tiskárnou...,“ říká potichu starší mužský hlas.
S tiskárnou? Pán si chce možná vytisknout nějaký článek z Íčka, napadlo mě.
„A co byste potřeboval?“ ptám se nejistě.
„No, rozbila se mně tiskárna a budu potřebovat koupit novou.“
„Aha, ale to voláte na špatné číslo.“
„Já jsem si nejdříve myslel, že došel toner, ale asi se porouchala celá tiskárna. Já ji měl přes deset let, tak to asi dosloužila.“
„Omlouvám se, ale v tom vám nepomůžu. Já tiskárny neprodávám.“
„Jak neprodáváte?“ podivil se najednou muž.
„Pane, dovolal jste se na nějaké jiné číslo, my nejsme obchod s tiskárnami ani s jinou elektronikou. To je omyl.“
„No jo, ale já bych tiskárnu potřeboval rychle, sepsal jsem takové vzpomínky…“
A pán se rozpovídal o tom, jak mu letos na jaře zemřela žena, jaký spolu měli hezký život, jak jí moc chybí a že sepsal na počítači desítky stran vzpomínek, které chce vytisknout a věnovat na Vánoce synovi. Bavili jsme se spolu možná patnáct, dvacet minut. Pochopil jsem, že si chce ten neznámý pán hlavně popovídat, že potřebuje někomu sdělit, co všechno má na srdci. Nakonec jsem mu i poradil, kde by si mohl tiskárnu pořídit, ale jestli si ji nakonec koupil, to už se asi nedozvím.
Lidí, kteří budou na svátky doma sami, jsou jistě stovky či spíše tisíce. Někteří možná ani nemají komu zavolat. Nejsou jen sami, cítí se osamoceni. Pokud je někdo takový i mezi vámi, čtenáři našeho íčka, klidně mi zavolejte. A pokud kdokoli z vás zná někoho, kdo je doma sám, zavolejte mu, bude jistě potěšen, zvláště nyní v období Vánoc.
Přeji všem čtenářkám a čtenářům, příznivcům portálu i60, hezké prožití svátků vánočních!