Můj Štědrý den
Ilustrační foto: Pixabay

Můj Štědrý den

27. 12. 2024

Chci být ještě ve svém věku užitečný. Ve svých volných chvílích působím ve fakultní nemocnici jako dobrovolník. Na chirurgickém oddělení. Je tam cítit bolest a číhá tam i smrt. Povídám si především s osamělými pacienty. Za kterými nikdo nechodí. Snažím se je povzbudit a slovem posílit v boji se zákeřnou nemocí. Také nabízím čtení. Můj hlas je příjemný a „barevný“. Dobře se při něm i usíná.

Při poslední návštěvě říkám laskavé starší staniční sestře: „Máte tady i lidi na Štědrý den?“ „Samozřejmě,“ odpovídá. „Mohu je přijít o Vánocích povzbudit?“ „Určitě." Službu bude mít tady ta sestřička.“

Je úterý ráno, den, na který se těší nejen děti. Upravím se, beru bílou košili a rifle. Také se nasprejuji, abych neodpuzoval. Nabírám vánoční cukroví, co napekla žena s vnučkami a tchyně. Spěchám na trolejbus. Potom vlakem do Ostravy a tramvají k nemocnici. Je to ta fakultní nemocnice, kde ten magor postřílel před lety osm lidí. Nadávám, protože nejbližší vchod je uzavřen. Supím nahoru k hlavnímu vchodu. Vyjedu do 7. patra a zvoním na personál. Zdravím ženy a dívky ve službě.

„Tak komu se mám dnes věnovat? Kdo je osamělý?“
„Ten pán na pětce je takový skleslý.“
„Dobrý den,“ povídám a představím se. Evidentně je vidět, že pán chce být sám. „Chcete asi odpočívat.“ Opouštím pokoj a klepu vedle. V peřinách je starší člověk. Ve tváři mu čtu bolest. Je dva dny po operaci. Je rád, že si může popovídat. Nabízím cukroví a pokládám ho na noční stolek.

Hodně čtu, mám velkou slovní zásobu a o životě toho vím dost. Pacienti se kromě atomových rovnic mohou bavit se mnou o čemkoli. Povídáme si o dětech, rodině, životě, co má rád a co nikoliv. Hlavně o naději. Na nemoc se nevyptávám. Prý mu vyoperovali něco, co v těle nemělo být. Asi víte co. Mezitím mu přišla hezká mladičká sestřička vyměnit sáčky na tělní tekutiny. „To se máte, když o vás pečují takové krasavice.“ Povídám, abych jeho utrpení zlehčil. Bylo vidět, že kompliment může i sestře zvednout náladu. Zvláště, když musí sloužit na Štědrý den.

Dvě hodiny utekly a já se musím vrátit k rodině. Ještě popřeji a prohodím pár vět s personálem. Ženy mi kompliment vrátily. „Nevypadáte na 71 let. Hádaly jsme tak šedesát". Také mi zvedly náladu. Doma již u naparáděného stolu seděla žena s tchyní. Čekaly na mne a vnučky. To byla část mého Štědrého dne.

nemocnice Vánoce
Hodnocení:
(4.6 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Já píši, co jsem zažil. Ony kritizují cukroví. Rozebírají mou osobnost. Opravdu to, co jsme o nich napsal si myslím. Nechtěl jsem to psát, ale jen jsem reagoval. Pořád je to dokola. Pročsi nečtou jiné články. Budu si pdát to co chci. a nezměním se.
Marie Měchurová
Jindřichu, děláte nemocným lidem radost, a to je dobře....
Zdenka Soukupová
Jindřichu, vždycky jsem si Vaše články ráda přečetla, ohodnotila hvězdičkami, ale nikdy nekomentovala. Neudělám to ani tentokrát. Ale Váš příspěvek dnes 15.07 už je fakt za hranicí. Myslím, že byste se měl diskutujícím omluvit.
Jindřich Berka
Proč to čtete, když se vám to nelíbí? Podle mě jste staré zapšklé báby.
Dana Straková
Až se paní O.P. dokážete hrdě pod svůj názor podepsat, tak jako ostatní íčkaři svým vlastním jménem, třeba tu naši diskusi nad tímto článkem pochopíte. Schovávat se za něco neurčitého slušný účastník diskuse nedělá. fuj
O. P.
Nerozumím vůbec tady těm reakcím. Pan Berka vykonává bohulibou činnost. Proč by nám o ní nenapsal. Kdo z nás má na ni odvahu. Mimochodem donesené vánoční cukroví pan Berka odložil na stolek, třeba si dotyčný, až bude moci, rád ochutná. Líbí se mi všechny články pana Berky, jsou inspirující. Pište prosím dále. Olga
Jana Kollinová
Jen pro doplnění. Ubrblanou babou už jste mě nazval, tak očekávám inovaci.
Jana Kollinová
Dana precizovala přesně to o čem je příspěvek. Je o pacientech nebo o Vás? Nabízet pacientovi dva dny po operaci vánoční cukroví je jako ze špatného scénáře někoho, kdo na operaci asi nebyl. Načechrat peří seniorovi, toužícím po iluzi jeho doby malin nezralých je snadné, ale každý z nás "sátníků" má doma zrcadlo. Podívej se do něj. Pane Berko, předejdu tomu, že mě umravníte v tom, že se mám pouze vyjádřit k Vaší činnosti v pomoci potřebným a vynechat kritiku Vaší osobnosti, tak to nelze. Vaši činnost oceňuji, přiznám se, že na to bych neměla, ale forma prezentace není adekvátní účelu.. Vždy je podprahová prezentace ega.
Dana Straková
Víte, pane Jindro, to co děláte pro své bližní je skutečně záslužné, ale způsob, jakým to prezentujete svědčí o vaší sebestřednosti a vysokém mínění o své vlastní osobě víc, než o těch dobrých úmyslech. Nezlobte se ... Myslím, že skromnost není špatnou vlastností ani v této době plné samolibosti a nedostatečné sebereflexe. Já vím, že starého psa už se novým kouskům naučit nedá, ale snad by stačilo z té nabubřelosti trochu ubrat a nemyslet si, že ostatní ten rozhled, vzdělání, příjemný mladistvý vzhled apod. nemají. Vidím kolem sebe spoustu úžasných lidí...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.