Oheň! Oheň!
FOTO: Irena Mertová

Oheň! Oheň!

6. 1. 2025

Ráno si u přípravy snídaně často zpívám a dnes jsem se přistihla při zpěvu písně „Červená se line záře“, čert ví, jak mne napadla…

U trampských ohňů jsem ji nikdy neslyšela, zato na dětských pionýrských táborech doby mého dětství se zpívala běžně. Mne poslali rodiče na tábor jen jednou, jako předškoláka rozmazleného prarodiči, a byl to pro mne zážitek hororový. Ale píseň si pamatuji dodnes, tu pěknou večerní atmosféru u ohně, děti sedící spolu a zpívající kánon… moc se mi to líbilo.

Byla jsem přesvědčená, že se jedná o píseň té doby, kterou kdosi složil právě pro potřebu „družby“ v dětských skupinách. A to jsem se mýlila! Na internetu jsem našla historii písně, o idylu se opravdu nejednalo.

Původní píseň pochází z Londýna, jmenuje se London’s Burning , její slova jsou:

London's burning, London's burning.
Fetch the engines, fetch the engines.
Fire fire, Fire Fire!
Pour on water, pour on water.

(Londýn hoří, Londýn hoří, přivezte stříkačky, přivezte stříkačky, oheň oheň, oheň oheň! , polévejte vodou, polévejte vodou)

Proti tomu česká verze – romantická idyla:

Červená se line záře,
červená se line záře,
oheň, oheň, hřeje ruce,
barví tváře. 

Anglická původní verze ze 17. století připomíná katastrofální požár, který vypukl 2. září 1666, během čtyř dnů zničil značnou část města a zapsal se do dějin jako Velký požár Londýna. Středověké centrum města prakticky lehlo popelem.

A nyní jsem našla na britské Wikipedii zmínku, že „ Londýnské texty jsou prý o Velkém požáru Londýna, pětidenním požáru ve městě Londýn v roce 1666. První zápis kánonu však pochází z roku 1580 ze Skotska. Skotské texty jsou prý o vypálení Edinburghu v roce 1544, nařízeném Jindřichem VIII. z Anglie.“

Videa:

https://www.youtube.com/watch?v=dIDXqcylkik

https://www.youtube.com/watch?v=5Atpbo3wOts

Zdroj:

https://zpravy.tiscali.cz/cervena-se-line-zare-pred-356-lety-zdevastoval-obri-pozar-londyn-518244

hudba píseň
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
My jsme to zpívali jako kanon, spolu s různými dalšími písničkami v autobuse cestou z výletu.
Jitka Hašková
Já jsem tu písničku znala od svých sestřenic, které byly ve skautu.
Jitka Hašková
Ireno, díky za za pro mě nové informace. O obou požárech jsem věděla, ale ne o správném textu písničky, kterou jsme v dětství a mládí zpívali.
Blanka Lazarová
Irčo, zajímavé. Jak se od snídaně dostat až do Londýna a Edinburghu. Písničku znám, jezdila jsem na tábory. Překvapilo mě, že ji někdo nezná .... Byla to naše oblíbená odrhovačka. A ta souvislost mě nikdy nenapadla, byť jsme to zpívali i anglicky. Ale mechanicky, bez porozumění, anglicky jsme neuměli. :-)
Alena Tollarová
Píseň znám, ale koho by napadlo, jakou má historii? Mě ne ...
Martina Růžičková
Ireno, díky za zajímavé informace o historii písničky, kterou jsem dodnes vnímala jako pohodovou.
Libuše Křapová
Irčo, zajímavá historii písně od táboráků našeho dětství :-) Díky za poučení :-)
Hana Polednová
Irčo, zajímavé, ale písničku neznám. Je pravda, že jsem na pionýrské tábory nejezdila, tak asi proto.
Marie Měchurová
Zase jsem se dověděla něco nového. Písničku znám z pionýrských táborů. Začínala se zpívat postupně, hezky to potom znělo.
Věra Ježková
Irčo, moc zajímavý článek. Píseň znám taky z dětství, asi z táborů – na které jsem musela jezdit každé prázdniny. Pobavilo mě, že si ráno zpíváš a snídáš. Snídat je jistě normální; já nesnídám, natož abych si zpívala. Ráno jsem ráda, že se aspoň mátožně potácím. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.