Ledovka
FOTO: Dana Straková

Ledovka

8. 1. 2025

Letošní zima se nám snaží ukázat, že k ní sníh a led ještě pořád opravdu patří. Tak jo, když to musí být. Nezbývá nám, milí drazí, nic jiného, než to vzít na vědomí a pokud už nevyhnutelně musíte jít ven, buďte prosím opatrní. Nebylo by přece vůbec příjemné na ledovce upadnout a třeba si vyrobit nějakou zlomeninu.

Já si místo procházení radši hraju doma s mobilem, dojídám z povinnosti cukroví a ven vycházím, jen když to je nezbytně nutné. Takže ráno musím vypustit a nakrmit "zvěřinec", odpoledne zkontrolovat, jestli mi ty moje holky hodné něco snesly a v půl páté, protože už se smráká, kurník zavřít. Je mi jasný, že venku žijící zvířátka to taky nemají snadné a jíst se musí, ale já jim ty pipiny dobrovolně dát ani náhodou nechci.

Počasí venku se mi moc nelíbí, přiznám se, že upadnout na ledu už se mi v životě párkrát zadařilo a nebylo to vůbec nic příjemného. Na sněhu to ještě jde, ale na ledu se padá fakt natvrdo...

Ale myslím, že tentokrát to u nás nebylo s tou ledovkou, asi proto, že na silnici bylo nasněženo, zas tak strašné. Pamatuju si situace daleko horší, kdy silnice byla jako tvrzené sklo a auto se na ní vůbec nemohlo udržet a nekontrolovatelně sjíždělo ke straně. Jediné, co by tehdy snad pomohlo, byly řetězy, nebo pneumatiky s nastřelenými hroty, na kterých se jezdilo třeba v Norsku, ale to se přece u nás nesmělo.

Veselou příhodu s ledovkou měl u nás na chalupě kdysi i jeden náš bývalý soused, který si v noci přivezl z Ústí nějakou šlápotu a ráno jí chtěl honem rychle odvézt, aby to nikdo neviděl. Jenomže do rána pršelo a mrzlo a silnice vypadala jako kluziště, odjet by se po ní dalo asi jenom na bruslích a to ještě jenom po rovině na křižovatku s hlavní silnicí, dál už určitě ne ani do kopce, ani z kopce. A to od nás, bohužel, jinak než nahoru nebo dolů nejde. Takže z utajené akce se stala, díky tomu, že se "slečna" poměrně hlasitě a ne příliš vybíravými výrazy dožadovala okamžitého odvozu, věc veřejná a ještě hodně dlouho si z toho naši chlapi dělali legraci. Nakonec když se tenkrát po poledni lehce oteplilo, odjel soused i s návštěvnicí dolů z kopce, ačkoliv do Ústí se normálně jezdí nahoru. Ovšem tam by se, po silnici třetí třídy, která má 11% stoupání a na její údržbu docházelo zpravidla až po té, co silničáři zvládli ty důležitější úseky, vůbec nedostal.

Odjížděl docela zajímavým způsobem, pravými koly v příkopě, protože tam na trávě nebylo tak hladko a ledovato. Všichni jsme to sledovali za oknem a přáli jim pochopitelně "šťastnou cestu a aby dobře dojeli", ale trochu té škodolibosti v tom určitě bylo. Nic přece tak člověka nepotěší, jako cizí neštěstí, že?

Můj příběh počasí vzpomínky
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Taky mám Tvé příběhy ráda.
Dana Straková
Zdenko já myslím, že to, vzhledem k tomu, že byl rozvedený určitě zopakoval ještě mnohokrát, ale zřejmě stačil návštěvu ráno odvézt dřív, než to vesnice zjistila :-) :-) :-)
Zdenka Soukupová
To si to ten soused špatně naplánoval. Zopakoval to někdy?
Dana Puchalská
Jo život někdy fakt tropí blbosti... :-)
Jana Šenbergerová
Zatím jsme moc rádi, že nás se to netýká, ale předpověď počasí to může brzy změnit. Vaše články se moc dobře čtou. Díky za ně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.