O jednom metérovi
Úvodní foto: Jan Zelenka, koláž v textu Pixabay.

O jednom metérovi

10. 1. 2025
divadlo kultura
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Smutná pravda, paní Kollinová. Musím ocenit, že ta úžasná ruská klasika se zrodila v nepřátelském až ovzduší carského absolutismu. A postupně přešla až k obyčejným lidem. A k zajímavému fenoménu, speciálně v ruské klasice, k postavě - lišnyj čelověk - zbytečný člověk. Ale nechci tu rozvádět velkou diskusi.
Jana Kollinová
Naše generace byla ovlivněna díly literárních klasiků, ruské nevyjímaje, a ve svých osmdesáti letech se nedokážu smířit s tím, že současná turbulentní "multikulti" invaze deformuje estetické vnímání umění a snaží se je použít jako jeden z nástrojů svých polických ambicí.
Jan Zelenka
Paní Vargová, promiňte mi to až důvěrné oslovení, ale jsem moc rád, že v oblibě ruské klasické literatury nejsem sám. Přidala se i paní Straková. Bude nás určitě víc. Mám této literatury celý celý velký regál ve své knihovně. Kdysi dávno jsem je kupoval v antikvariátu po pětikoruně. Krásná vazba a nakladatelství J. Otty, kolem roku 1900. V jedné své knize mám i krátkou studii.
Dagmar Vargová
Milý (pane) Honzo, není zač. Také miluji ruské klasiky, např. Tolstého Annu Kareninu a Vzkříšení, Oblomova od Gončarova, celého Dostojevského, povídky Bunin, Kuprin,... o Puškinovi či Lermontovi nemluvě... a Gogol... to byli Páni spisovatelé :-).
Jan Zelenka
Dášo, díky za info. Nechtělo se mi to hledat. Nárožný byl úžasný. Tím spíš, že první řada je hned pod podiem.
Anna Potůčková
Moc prima článek. Umělci, spisovatelé a jiní kulturní tvůrci nemůžou zato, kdo jejich zemi řídí.
Dana Straková
Děkuji za hezké počtení. Nevím, jestli se to dneska smí nahlas říkat, ale taky nám ruské klasiky ráda. A pan Nárožný je opravdu "pan herec", už taky proto, že by asi nevzal roli, se kterou by se nemohl ztotožnit a divákovi jí podat v co nejuvěřitelnější podobě.
Dagmar Vargová
Takže kamarád "gůgl" říká: Alexandr Vampilov, Metér (provinční anekdota). Petr Nárožný ztvárnil postavu jménem Kalošin. Premiéra 23/1 1987, derniéra 18/1 1990. A věřím, určitě to byl skvělý zážitek :-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody