Kittenbergerovy zážitkové zahrady v Dolním Rakousku
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Kittenbergerovy zážitkové zahrady v Dolním Rakousku

15. 1. 2025

Musím se přiznat, že se ze mě na tomto portálu stal "závislák" na psaní článků a jiných příspěvků. Protože ta letošní zima je taková neslaná, nemastná, a žádné zimní radovánky se nekonají, zabrousila jsem do archivu a vrátila jsem se k loňskému 1.máji.

Pro ty, kteří už se, stejně jako já, těší na jaro, je tady taková malá ochutnávka.

Mezi vinicemi, harmonicky zasazenými do kopcovité krajiny v Schilternu u Langenlois vytvořil Reinhard Kittenberger, jeho rodina a tým s mistrovskou vášní jednu nejrozkvetlejších destinací v Rakousku. Nápaditě navršené tématické zahrady lákají návštěvníky na venkov a probouzejí v nich touhu zahradničit.

Na ploše více než 60 000 m čtverečních se rozkládá 50 tématických zahrad, které návštěvníky potěší nezapomenutelnými místy, kreativními nápady zahradního designu a pestrobarevnou květinovou podívanou v každém ročním období, od jarního probouzení až po kouzlo adventu.

Majitelé zahrádek si přijdou na své v zahradním centru. Školka s celoročním sortimentem od A až do Z, květinový dům se sezónními bylinkami a rostlinami, trvalkové místo, keramický dům a mnoho dalšího rozzáří oči zahrádkářů radostí.

V zahradní resturaci Glas na hosty čekají čerstvé pochoutky a sezónní lahůdky. Můžete také posedět na sluneční terase u vodopádu a vychutnat si pohed do zahrady u domácího pečiva a lahodné kávy nebo osvěžujících nápojů. Tolik pozvánka k návštěvě zahrad z internetu.

Bylo brzké ráno, první máj, když jsme s naší oblíbenou cestovkou vyrazili na jednodenní zájezd do Dolního Rakouska do údolí Wachau. V loňském roce bylo jaro velmi teplé, a počasí ten den bylo přímo ukázkové. Sluníčko svítilo, obloha byla krásně modrá a všechno okolo dálnice se zelenalo. Wachau je rozhlehlé údolí, jehož jádro tvoří řeka Dunaj. Údolí se táhne v délce 40 km na západ od Vídně, největším městem je Kremže. Toto město je partnerským městem našeho okresního města Kroměříže. Na jeho prohlídku ten den taky došlo, napřed všechny ale zvu na návštěvu Kittenbergerských zahrad.

Škoda, že to teplé jaro zapříčinilo, že některé keře a květiny už byly odkvetlé. Přesto toho zbylo ještě hodně, co jsme mohli v krásné přírodě obdivovat. Zahrada je zasazená do okolní kopcovité krajiny, a krásně s ní splývá. Jednotlivé tématické zahrady se vůbec neruší a tvoří spolu krásný jednotný celek.

Nikam jsme nespěchali, měli jsme dostatek času pokochat se hezkými zákoutími zahrad, posedět si na neobvyklých dřevěných posezeních i v altáncích u jezírek s rybami. Nakonec jsme neodolali ani výborné kávě na terase u vodopádů.

Teď si můžete prohlédnout na mých fotografiích kousek jara uprostřed té letošní divné zimy.

cestování fotografování Rakousko
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Ali, děkuju, ty jsi znalec.
Alena Tollarová
To by se mi taky líbilo. Ale mlok určitě není mlok, ale překrásná ještěrka zelená.
Blanka Lazarová
Marie, nádhera. Hned jsem se podívala na mapu, kde to je. Z Brna kousek 130 km, 2 hod. autem. Super výlet. Díky.
Jitka Hašková
Díky za procházku nádhernou zahradou.
Jitka Hašková
Díky za procházku nádhernou zahradou.
Jan Zelenka
Co k tomu říci! Prostě nádhera. Potěcha pro oko i duši.
Alena Velková
Moc pěkné, nápadité. Díky.
Marie Seitlová
Krásná podívaná, děkuji.
Daniela Řeřichová
Maruško, jen piš, tvé články jsou moc hezké, věcné, čtivé, s úmyslem navodit příjemnou náladu. Máš s cestovkou krásné zážitky, takový výlet za kytičkami, které mám ráda celý život, by mě také potěšil. Napiš, prosím, její jméno, do vzkazů, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Uplynulý víkend probíhal projekt "Ptačí hdinka", kdy se lidé mohli zapojit do sčítání ptactva u krmítek. Možná jste se také zapojili a pak bude pro vás kvíz tohoto týdne, který je na téma "Ptáci v Česku", jistě jednoduchý.