FEJETON: O bonboniéře a pugétku lučních květů
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: O bonboniéře a pugétku lučních květů

12. 1. 2025

Sedím na zastávce a čekám na spoj č. 136. Dvě postarší dámy nadávají na autobusácké šmejdy, co kašlou na jízdní řád. Stotřicetšestka nakonec přijíždí a je ozdobena velkým náborovým nápisem „Staň se řidičem autobusu a pomáhej lidem dostat se, kam potřebují.“

Já i obě rozhořčené madam nastupujeme. Kontrolně juknu na hodinky, no jo, šest minut zpoždění. Dámy se sice už mezitím pustily do nadávání na něco jiného, ale mně tahle událost furt nějak nejde z palice. V duchu si říkám: „Že se nestydíte, baby zlolajné! Tady ten chlápek za volantem obětavě vstoupil do autobusáckého povolání, aby vám pomohl dostat se, kam potřebujete, a vy mu takhle mejete zadek. Místo abyste mu byly vděčné a občas mu třeba přinesly bonboniéru nebo svazeček voňavých lučních květů. Kdepak, vy jen držkujete. Pak má být mezi lidmi příjemně.“

Tenhle lidumilný pocit mě neopouští ani v dalším průběhu odpoledne. Dá to ale docela makačku, protože dřepím na finančním úřadě a brejlatá slečna ostře řezaných rysů na druhé straně psacího stolu totálně cupuje na kousky moje daňové přiznání. V podstatě mi důrazně oznamuje, že jsem napůl blbeček a napůl podvodník. Ale mně to nevadí a nezazlívám jí to. Představuju si ji, jak jako studentka gymplu či střední ekonomky jde ze školy a na budově finančáku čte náborový transparent „Staň se daňovou úřednicí a pomáhej plátcům, aby nebyli napůl podvodníci a napůl blbečci.“ V její nevinné duši to určitě vyvolalo přirozenou touhu být lidem užitečnou a šla si za tím. No a teď mi tady pomáhá. Až sem příští týden půjdu zaplatit penále za průsery v přiznání, přinesu jí bonboniéru a pugétek voňavých lučních květů.

Jsem přesvědčen, že náš současný a často diskutovaný nedostatek odborníků, hlavně řemeslníků v některých profesích, je zapříčiněn nevhodným náborem. Vezměte si například takového instalatéra. Toho dneska sháníte horko těžko, je jich jako šafránu. A víte proč? Protože kluci končící základní školu nejsou správně motivováni. Všude slyší jen neosobní slogany, jako třeba „Řemeslo má zlaté dno“ nebo „Staňte se drobným řemeslníkem-podnikatelem, dáme vám úvěr s úrokem jen 4,9 procenta.“ Ale to jsou kecičky bez humanitární nádivky. Oni totiž, stejně jako již zmíněná daňová kontrolorka, podvědomě usilují především o to, aby mohli celý život sloužit lidské pospolitosti. Víc by jim vyhovovalo oslovení „Jako kvalifikovaný instalatér budeš moci pomáhat lidem prošťuchovat ucpané hajzlíky a tahat chuchvalce vlasů z odtoků van.“ Anebo v případě malířů pokojů třeba oslovení: „Vyuč se a tvé štětky přinesou radost do lidských příbytků.“

Náboráři holt musej začít víc přemýšlet. A vzít si příklad z toho svého kolegy, který nechal popsat autobus číslo 136. Oni ale zatím většinou jen melou o perspektivním povolání, tučném výdělku a různých bonusových výhodách, což je nuda. Mládež to přece nezajímá. Takovou dívenku, která se může stát pokladní v supermarketu, nepřesvědčí, že bude mít třináctý plat, měsíční prémie a týden dovolené navíc. O mnoho účinnější by bylo, kdyby na lákacím letáčku stálo: „Deset hodin denně budete moci pohlížet do dlouhých front rozzářených tváří dobře naladěných nakupujících a do toho vám bude vesele cinkat vaše pokladna.“ Budoucí pokrývače bych třeba lanařil sloganem: „Hodným milionářům pomůžete, aby jim nezatékalo do jejich secesních vil, a vaše rodina se bude moci skoro každý den radovat, že jste nespadl ze střechy.“ Do náborových materiálů pro profesi zdravotní sestřičky bych zase napsal: „Vždy, když budete vynášet mísu či bažanta od nechodícího pacienta, bude vás krásně hřát, jak jste mu pomohla ulevit si.“

No jasně, o to přece při náboru jde! Zahrát akord na dřímajících strunách humanity v povaze mladého člověka. Otevřít mu obzor, že v tom povolání sice asi moc nezbohatne finančně, ale zato bude vnitřně bohatý pocitem, že je užitečný. Že si sice nepostaví velkolepé sídlo, jako třeba ten manažer, co vytuneloval ocelářskou firmu, ale zato mu bude moci krásně pomáhat. Například mu prošťouchne hajzlík, vytáhne z odtoku vířivky chuchvalec dlouhých blonďatých vlasů krásné paní manažerové, vymaluje mu všechny tři salóny, opraví mu střechy u všech tří garáží, aby nekapalo na všechny tři Mercedesy a tak dál. Třeba za to od vděčného manažera nebo alespoň od jeho svalnaté osobní gorily nakonec dostane i bonboniéru a pugétek voňavých lučních květů. Skvělá perspektiva. Skoro ji budoucím řemeslníkům závidím.

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Postoj "zasloužím si kytičku" by si měl každý ve svém životě vypěstovat a pak bude ve svém zaměstnání spokojen
Antonín Nebuželský
Chtěl jsem se podívat na hodnocení. Ta jedna hvězdička je toho následek:-)
Dana Puchalská
Děkuju za další vtipný fejeton.. Autobusem 136 jsem kdysi dávno jezdila taky a byla to leckdy adrenalinová jízda . Jednou mi dveře autobusu dokonce zkrátily kytku, kterou jsem vezla. Na další zastávce květy skončily na chodníku a já měla v ruce krásné zelené stonky i s mašlí... .
Antonín Nebuželský
Dnešní téma svádí je kritice, ale prejděme to s humorem. Jen ten výhled... Ovšem, jak tito všemožní - - logové budou existovat za takových třeba deset let?! Jenže "to už tady maminko nebudete" :-) jak praví klasik...
Jiří Dostal
:-) Náš zákazník - náš pán! Montoval jsem pět let traktory, povinně podepisovaným montážním kartám vévodila země určení, technická kontrola občas šílela z odfláknutých strojů pro Ukrajinu... :-)
Blanka Lazarová
A tak to tady na světě chodí ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Kam letos vycestovat - doopravdy, anebo jen virtuálně? Tématem kvízu tohoto týdne budou známé i méně známé turistické destinace z celého světa.