Jiná doba
FOTO: Dana Straková

Jiná doba

14. 1. 2025

Nad zážitky z loňské zářijové dovolené jsem se zamyslela po přečtení článku "I s malými dětmi mám právo na dovolenou i zábavu", který byl tento týden zveřejněn na Seznamu.

Článek byl reakcí na jakousi předchozí diskusi na toto téma a pochopitelně hájil zájmy rodičů malých dětí. Ovšem následná diskuse se pak odehrávala především v tom smyslu, že děti svými projevy obtěžují ostatní účastníky jak během dopravy, tak i pobytu...

Nevím, jestli je potřeba se kvůli tomu v diskusi vzájemně napadat, ale pravda je, že mi při posledním letu na Krétu taky dost vadilo kopání do sedadla a snad tisíckrát vznesený dotaz: "Už tam budem?" Především proto, že čtyřčlenná rodinka seděla za námi, a to tak, že tatínek s dětmi byl na jedné a maminka na druhé straně přes uličku. No a jelikož tatínek už zřejmě dětem na neustále se opakující otázku neodpovídal, tak se obě děti snažily dostat odpověď od maminky. A jak jinak, než že to na ní pokřikovaly přes uličku. Ta už toho zřejmě taky měla dost a vyřešila to tím, že poslouchala cosi ve sluchátkách a na děti vůbec nereagovala...

Spíš než na tohle jsem si ale vzpomněla na svůj poslední, tedy loňský pobyt v Chorvatsku. Řeči o tom, že Chorvatsko je místo pro nemajetné Čechy už myslím, po zavedení eura, úplně nejsou pravda. Mimo nás, Čechů, bylo u moře i spousta Němců a Rakušáků a hlavně tam tentokrát bylo mnohem víc Italů, Poláků a především neskutečné množství mladých slovenských rodin s opravdu malinkatými dětmi. Zřejmě nějaká cestovka objevila zářijovou Bašku jako klidné místo pro rodiny s dětmi, tedy v době, kdy už opadl ten hlavní dovolenkový ruch.

Pro ty mrňousky byl ale pobyt na pláži, byť pod slunečníkem nebo plážovým stanem, stejně určitým nepohodlím a často to dávali najevo řevem, za který by se nestyděl ani usurijský tygr. A maminky utěšovaly plačící děti kojením, tolik kojících matek jsem vážně ještě nikde neviděla. Ne, že by mě to nějak pohoršovalo, to vůbec ne, jenom mi bylo divné, že si ti mladí nedokážou aspoň na dva, tři roky pobyt u moře odepřít. Myslím, že pro půlroční dítě je už jenom pobyt v cizím prostředí náročný a víme všichni, že cesta do Chorvatska, kam se většinou jezdí autem bývá dlouhá i pro dospělého. Já bych tedy s mrňouskem k moři nejela. Asi to bude tím, že už nejsem mladá maminka. Nebo holt nejsem schopná pochopit, že je jiná doba?

děti dovolená glosa
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Také si myslím, že malé mimi potřebuje své pohodlí a svůj pravidelný řád a na horké pláži to nemá. Ale těžko něco vysvětlovat jejich rodičům.
Dana Novotná
Paní Straková, dávám Vám 100% za pravdu. Loni chtěla jet moje snacha s rok a půl letým vnukem do Řecka, (i se 4letým a manželem) a nakonec uznala, že by to bylo náročné, jak pro malého, tak pro ně, a určitě by si to tak neužili. I když se mi do toho moc nechtělo, přesto kvůli malému jsem jim nabídla, že ho budu těch 14 dní hlídat. A dopadlo to dobře. Užili si to oni a nakonec i já.
Dana Straková
Vážená paní Řeřichová, děkuji Vám za reakci k mému článku. Jistě sama dobře cítíte rozdíl mezi lékaři doporučeným pobytem pro astmatické dítě a tím, o čem jsem si dovolila napsat já. K Baltu jsme s kašlajícím synem také jezdili a za svítání, když z moře vystupovaly zdraví prospěšné výpary s ním po pláži běhali. Pokud však myslíte, že ta půlroční miminka skutečně ze zdravotních důvodů všechna potřebují horko Jadranu a já jim to nepřeju, tak to jste na omylu. A dokonce mě ani jejich pláč neobtěžoval, děti, nejenom svoje mám ráda a jenom jsem se podivila nad tím, kolik jich tam narozdíl od předchozích let bylo a taky mi jich bylo trochu líto. Ovšem to jsem si asi dovolila dost, že? Na cizí děti se dnes nikomu nesmí ani promluvit, natož sáhnout. Já jsem ještě z té doby, kdy se pohoupání plačícího dítěte v kočárku nepovažovalo za úchylnost...
Daniela Řeřichová
S ročním synkem astmatikem jsme byli poprvé u Baltského moře na doporučení lékařů. Jezdili jsme tam pak každoročně i s dcerkou. Nikoho jsme neobtěžovali ani v letadle, ani na pláži, naopak děti tam byly vítané. Mořské klima jim zdravotně prospívalo. Všechno je o domluvě a vzájemné toleranci.
Zdenka Jírová
Dříve se nedoporučovala měnit, zvláště kojencům, prostředí ani s nimi jezdit někam na dovolenou doma, natož k moři. Osobně bych měla strach, co by se mohlo tak malým dětem stát v cizí zemi, kde ani neznám řeč ani úroveň zdravotní péče v případě onemocnění . Asi jsem moc starostlivá . Ale také bych nebyla nadšená dnes, kdybych musela chodit do jídelny nebo na pláž, kde by byly nezvládnuté děti.
Jarmila Komberec Jakubcová
Nikdy jsem s malými dětmi k moři nejezdila. I u nás jsou krásná místa pro rekreaci.
Marie Seitlová
Nejsem také pro cestování s malými dětmi k moři. Nic jim to nedá, spíše mohou mít problémy. Velké horko, jiná strava, spoustu lidí v letadle. Ale i děti mohou znepříjemnit lidem cestování.
Eva Mužíková
Já bych s malým diťětem určitě nikam daleko necestovala.
Dana Puchalská
I já si myslím,že opravdu hodně malé děti by neměly cestovat tak daleko. Zažila jsem takové cestovatelské rodiny jak v letadle,tak i v autobusu. A byl to fakt adrenalin. Uplakané děti jak na rozpálené pláži tak i v hotelu. A matky byly nad věcí. Mám pocit, že ti rodiče chtěli být zkrátka in.
Blanka Lazarová
Také si myslím, že není nutné jezdit k moři, do úplně jiného prostředí, s miminem. Stačilo by někam k vodě u nás. Asi jsme stará škola. Ale hold, každýho věc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Uplynulý víkend probíhal projekt "Ptačí hdinka", kdy se lidé mohli zapojit do sčítání ptactva u krmítek. Možná jste se také zapojili a pak bude pro vás kvíz tohoto týdne, který je na téma "Ptáci v Česku", jistě jednoduchý.