Plýtvání jídlem v domácnostech je časté. Ovšem nejhorší je v domovech seniorů
Ilustrační foto: Freepik

Plýtvání jídlem v domácnostech je časté. Ovšem nejhorší je v domovech seniorů

27. 1. 2025

Třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí. Průměrná česká domácnost by ušetřila ročně kolem osmi tisíc korun, pokud by omezila plýtvání. Ale nejvíc nehospodárně se s potravinami zachází v domovech seniorů.

domov pro seniory jídlo společnost životní styl
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Milan Pepo
Ono je to složité. Tátovi je devadesát jedna. Vstává v deset a to i snídá. Půl krajíčku chleba s něčím. Polívku si dá kolem jedné hodiny (porci tak pro dítě ve školce). Hlavní jídlo mezi čtvrtou až pátou a opět, když jsou třeba knedlíky, tak jen jeden. A večeři přesně v osm. Z počátku mě to iritovalo, ale už to respektuji i když je více starostí. Dvojí přihřívání, mytí nádobí atd. Pokud jde o množství tvrdí , že v jeho věku má už svrklý žaludek a tolik nepotřebuje. Problém s ním mám s pitím, tedy příjmem tekutin. Ráno hrnek čaje pak celý den nic a večer skleničku piva, nebo čaje. Vždy byl mlsný a tak jsem našel fintu. Rozmixuji do hrnku mléka banán, nebo nějakou svoji domácí zavařeninu, takže má nějaké tekutiny navíc. Pokud je k obědu příloha kompot (domácí) , stačí mu dvě kostičky jablka, nebo hrušky. Šťávu z kompotu mu naředím vodou, a protože je mu trapné sníst jen ovoce, tak šťávu vypije. Pokud bych se já nebo máma o něj nemohli postarat, nemám představu jak by jedl někde v DD. Přesné časy , nadměrné porce, sníš, nebo nešníš, tak se to vyhodí.
Olga Škopánová
Když ono je to těžké norma je norma a nikdo nechce být podezírán, že nechává seniory o hladu. A navíc je pochopitelné, že při současném nedostatku personálu v domovech je snaha po maximálním zjednodušení přípravy jídla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

20%