Věřím, že se na nás dívá
Úvodní foto Věra Ježková, foto v textu Pixabay

Věřím, že se na nás dívá

15. 1. 2025

Když zemře člověk, zpravidla nám velmi blízký, míváme ve zvyku někdy říkat: „Věřím, že se na nás (shora, z nebe) dívá.“ Vyjadřujeme tím nejspíš pocit, že jsme s ním ještě spojeni. Že on je spojen s námi.

Předpokládáme, doufáme, věříme, že (už) je mu dobře. Přináší nám to útěchu v našem smutku. Někdo posílá do nebe poděkování. Mnozí na zesnulého člověka mluví, jako by s nimi byl nebo je mohl vnímat.

Samozřejmě nikdo z nás neví, jestli existuje nějaký posmrtný život, život po životě. Jistotu nám nedávají ani příběhy lidí, kteří se již téměř ocitli na „druhém břehu“, ani žádná náboženství, víra v reinkarnaci apod. Můj přítel říkával: „Ještě se odtamtud nikdo nevrátil.“ Myslím, že je dobře, že nevíme, jaké to na „onom světě“ je. Jak by asi vypadal ten náš, kdyby se lidé nebáli smrti? Jistě, vyznavači některých náboženství se smrti nebojí, jsou přesvědčeni o posmrtném životě. A někteří dokonce neváhají zabíjet a obětovat ten zdejší. Ale to je pro většinu lidstva naštěstí nepřijatelné. Samozřejmě, jsou i lidé, kteří se smrti nebojí, protože ji považují za vysvobození ze své těžké nemoci nebo náročné životní situace. Myslím ale, že většina z nás se jí bojí. Proto je také hodně tabuizována.

Před rokem můj přítel zemřel. Doma, v přítomnosti své dcery, syna, mne a milované kočičky. V paliativní péči lékařů a sester Cesty domů. Bylo to velmi těžkých dvanáct dní. Dodnes mi moc chybí. Tři dny v týdnu trávím v jeho bytě s jeho kočičkou, zbylé čtyři večery a noci je u ní jeho dcera. Nemůžu tedy na něj nemyslet. Také mi ho každou chvíli připomene nějaká situace, nějaké slovo. Tři fotografie, které vystavila jeho dcera nad psacím stolem.

Občas na něj mluvím. Pozdravím, když přijdu a odcházím. Představa, že se na nás dívá, ale ve mně vyvolává rozporuplný pocit. Na jedné straně hezký, že o nás ví. Ale na druhé straně – co když je to pro něho stejně bolestné jako pro nás, že už s námi není? Jestliže nás miloval tolik, jako my jeho, proč by měl být při pohledu na nás spokojený? Proč by neměl být smutný z toho, že už nemůže být s námi? Jistě, možná proto, že je mu tam dobře. Ale stejně …

Někdo považuje blízkého zemřelého za svého anděla strážného. V tom případě by to u mě byl dědeček. Zemřel, když mi bylo 24 let. Avšak vzhledem k tomu, že jsem do té doby stihla udělat pár pěkných pitomostí, z nichž jsem nakonec vyvázla dobře, musela jsem mít nějakého anděla strážného už za dědečkova života.

V románu Nikdo neumírá navždy píše autor Rainer Holbe, že některé duše na zdejší svět zapomenou, jiné ho odmítají vědomě a další jsou s ním ve spojení. Uvádí i příklady komunikace s mrtvými. Podobné případy najdeme občas i na různých webových stránkách. Tak to už je pro mě těžko přijatelné.

Já vím, jsou to jen teoretické řeči, které k ničemu nevedou. Ale vadí mi, že ve snaze hledat útěchu, nepřemýšlíme o pocitech toho druhého. I když nejspíš už nikde není.

Co si o tom myslíte vy?

Naši mrtví nejsou nepřítomní,
nýbrž pouze neviditelní.
Hledí očima plnýma světla
do našich očí plných smutku.

Augustinus

smrt společnost život po životě
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
viz. Alena Velková - mezi nebem a zemí.....na dlouhé a dlouhé povídání a diskuse ....
Jiří Dostal
:-) Od mládí jsem žil službou, nejspíš vlivem nestabilní zdravotní kondice a vlivu prostředí domácího kšeftu. Posluhoval jsem starým lidem a poslouchal jejich hovory, které z některých dělaly nesmrtelné, neuměl jsem si zkrátka představit, že jednou umřou. Jako mladík jsem strávil dlouhý čas mezi starými pacienty jako v přední linii vojenské fronty; zase jsem jim posluhoval, ale oni umírali nenadále a býval jsem tlumočníkem jejich konce blízkým. Vrchní mi říkala Lorde a špitální kaplan tvrdil, že žiju mezi dvěma psy... :-)
Jitka Caklová
Jitko dobře je to vysvětleno ve WIKI, jako reinkarnace v budhismu - Znovuzrozování. Jak jsem se tam dočetla, ani sami budhisté v tom nejsou zajedno a chtějí namísto samsáry nirvánu. Proč?, je tam vysvětleno. Problém je v tom, že Stvořitel je jen jeden, různých náboženství mnoho a každý chce svoji pravdu :-) :-)
Jitka Hašková
Jsem buddhistka a věřím v přerozování, ne v reinkarnaci. Vysvětlovat to nebudu, to bych musela vykládat skoro celé Buddhovo učení.
Jitka Hašková
Jsem buddhistka a věřím v přerozování, ne v reinkarnaci. Vysvětlovat to nebudu, to bych musela vykládat skoro celé Buddhovo učení.
Dana Puchalská
Věrko, rozumím Ti.
Marie Faldynová
Děkuji Veronice Hrubešové, že se chopila příležitosti připomenout, že v Bibli je vysvětlení pro ty, kdo chtějí přijmout Boží autoritu. Bůh dává jistotu tam, kde ji tento svět dát nemůže. Myslím Boha Bible, který nabízí každému osobní zkušenost s jeho vedením a pomocí.
Věra Ježková
Děkuji. Jsem ráda, že vás tohle smutné téma zaujalo. (A nejen vás: V tuto chvíli mám už 18 600 přečtení.) Pro Evu: Bišinka je v bytě zvyklá a není důvod ji přesazovat, když si ho přítelova dcera s manželem ponechají.
Anna Potůčková
Lépe bych to nenapsala než Veronika H. Mezi nebem a zemí je něco nadpřirozeného, věřím že je to Bůh.
Jitka Caklová
Paní Veroniko, Bibli jsem nikdy nečetla, tak pouze k poslední větě: To by do toho Stvořiteli, chcete-li Bohu, vědci nesměli "házet vidle". :-) :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Uplynulý víkend probíhal projekt "Ptačí hdinka", kdy se lidé mohli zapojit do sčítání ptactva u krmítek. Možná jste se také zapojili a pak bude pro vás kvíz tohoto týdne, který je na téma "Ptáci v Česku", jistě jednoduchý.