Také nedáte dopustit na kysané zelí?
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Také nedáte dopustit na kysané zelí?

19. 1. 2025

Určitě jste to už slyšeli nebo četli. Kysané zelí je vitamínová bomba, má blahodárný vliv na naše zdraví a navíc skvěle chutná. Je to ideální potravina pro zimní období, kdy tělo trpí nedostatkem světla a na každém rohu na nás útočí viry či bacily.

Syrové kysané zelí je prostě zásobárnou vitamínů. Vitamín B9 (kyselina listová) podporuje krvetvorbu, imunitu, psychickou pohodu, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamín B6 je také důležitý pro imunitu, zmírňuje únavu, urychluje regeneraci organismu a působí pozitivně i při tělesné zátěži nebo depresivních stavech. Kysané zelí obsahuje i řadu minerálních látek – draslík, vápník, forfor, železo, zinek a horčík. Nachází se v něm i síra, která má desinfekční, protoplísňové a antibakteriální účinky. Během kysání se v zelí přirozeně vytváří kyselina mléčná, která násobí obsah vitamínu C. Probiotické bakterie kyseliny mléčné bojují ve střevech proti rozmnožení škodlivých mikroorganismů a přirozeně posilují obrany schopnost, zlepšují zažívání a zrychlují metabolismus.

Je však třeba vzít na vědomí, že výše uvedené informace se týkají pouze kvalitního kysaného zelí. Ideálně domácího, vyrobeného a ošetřovaného s náležitou péčí. To „správné“ kysané zelí prošlo procesem kvašení, obsahuje původní zelnou šťávu a je bez přidaných konzervantů. Na trhu však převládá snaha maximálně prodloužit trvanlivost prodávaného kysaného zelí, a tak se zelí různým způsobem upravuje. Můžeme se třeba setkat s kysaným zelím ve slaném nálevu. Toto zelí sice bylo vykvašeno, ale následně scezeno a doplněno jiným nálevem (často slaným nálevem s octem a přidanými konzervanty). Tyto informace většinou nejsou zřejmé z názvu výrobku, ale většinou je malým písmem na obalu ve složení výrobku. Další variantou je kysané zelí sterilované nebo pasterizované. Opět jde o zelí vykvašené tradičním způsobem, to je ale následně tepelně upraveno. Působením tepla dochází ke znehodnocení nejvíce zdravotně prospěšných látek tj. vitamínu C a probiotik. I tuto informaci byste měli najít na obalu. Poslední variantou je kysané (kvašené nebo také fermentované) zelí bez konzervantů a sterilizace.To je z hlediska výživy nejvhodnější a mělo být v obchodě uchováváno v chladicích boxech.

Osobně jsem vyzkoušela řadu výrobků nazvaných "hrdě" kysané zelí. Některé z nich mi vyloženě nechutnaly, dokonce jsem zelí po otevření obalu rychle vyhodila. Po nějaké době hledání jsem se ustálila na kysaném zelí z Albertovy tržnice. Vyhovovalo mi jak chutí a vůní, tak i vzhledem. Navíc po tepelné úpravě se z něj nestane „bláto“, ale zůstává tak trochu křupavé. Ovšem jaké bylo moje překvapení, když jsem náhodou zavadila o článek s výsledky testování kysaného zelí na D-testu. Dozvěděla jsem se, že I u zelí z Albertovy tržnice je zelná šťáva nahrazena slanou vodou, obsah vitamínu C i probiotických bakterií má minimální, ba z testovaných výrobků skoro nejhorší. Když jsem si vzpomněla, kolik jsem z něj udělala salátů s vědomím, že jsou zdrojem vitamínů, naštvala jsem se. Teď už si před přípravou zelných salátů zaskočím pro kysané zelí do farmářské prodejny. A dokonce jsem ochotná si v prodejně vytáhnout brýle a poctivě si přečíst, co je u tohoto výrobku napsáno na obale. A kdesi hluboko v nitru zraje myšlenka, že bych se měla pokusit o výrobu vlastního kysaného zelí či fermentované zeleniny. Až jednou vymyslím, kde by mohlo v našem malém bytě probíhat kvašení.

Zelí v minulosti bylo a stále je dostupnou potravinou. I proto se bez něj neobejde řada známých a u nás běžně konzumovaných pokrmů – například vepřo knedlo zelo, segedínský guláš, pečená kachna se zelím, halušky se zelím, slaný závin, lepenice, zelňáky a mnoho dalších. Výborné jsou i hutné zimní polévky z kysaného zelí a často i brambor. Spousty krajových názvů polévek jako např. zelňačka (v Čechách), kyselica (na Moravě) a kapustnica (na Slovensku) svědčí o tom, že kysané zelí je také oblíbenou ingrediencí pro přípravu vydatných polévek. Tepelná úprava kysaného zelí samozřejmě likviduje vitamíny i probiotické bakterie, takže je vhodné na to myslet a dělat ji co nejkratší dobu a co nejšetrnějším způsobem.

Jako malou inspiraci jsem vybrala ze své kuchařky Česká hospodyňka několik pokrmů, k jejichž přípravě se používá kysané zelí.

Salát z kysaného zelí s ovocem

Salát z kysaného zelí s ovocem

Suroviny:

300 g kysaného zelí
100 g šunkového salámu
1 jablko
1 pomeranč
150 g hroznového vína
1 lžíce slunečnicových semen
200 ml kysané smetany
sůl
mletý pepř
cukr

Kysané zelí pokrájíme na drobno, šunkový salám na proužky. Jablko a pomeranč oloupeme a nakrájíme na kostky. Hroznové víno omyjeme, necháme okapat a jednotlivé bobule rozpůlíme a vyndáme z nich jadérka. Všechny připravené suroviny v míse zamícháme a posypeme slunečnicovými semínky. V zakysané smetaně rozmícháme sůl, pepř a trochu cukru a tuto zálivku promícháme se salátem. Dáme do chladničky na půl hodiny odležet.

Zelná polévka s haluškami

xrumupo.jpg

Suroviny:
1 konzerva bílých fazolí (např. Heinz)
300 g kysaného zelí
6 zrnek pepře
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžička mleté papriky
1 velký brambor
2 stroužky česneku
hrubá mouka
1 lžíce sádla
50 g anglické slaniny

Do dvou litrů vařící osolené vody vsypeme obsah konzervy bez nálevu, přidáme pepř a pokrájené kysané zelí. Necháme vařit. Zatím si na pánvi rozpustíme sádlo a necháme na něm zpěnit nakrájenou cibuli. Přidáme dvě lžíce hladké mouky, promícháme a máme tzv. Cibulovou jíšku. Na závěr do ní přidáme mletou papriku a rychle odstavíme ze zdroje tepla. Jíšku zalijeme trochou studené vody, rozmícháme do hladka a tuto směs nalijeme do vařící polévky. Promícháme a necháme provařit.

Zatím si oloupeme a nastrouháme brambor, smícháme ho s hrubou moukou a vytvoříme tužší bramborovou směs, kterou si přeneseme na prkénko. V jiné nádobě přivedeme do varu osolenou vodu, z prkénka oddělujeme nožem kousky těsta a rychle je házíme do vařící vody. Jakmile vyplavou na hladinu, vyjmeme je děrovanou naběračkou a předáme je do zelné polévky. Slaninu pokrájíme na proužky orestujeme na pánvi, a přidáme na závěr do polévky.

Polévka je to vydatná, takže je vhodná spíše v zimních měsících, může nahradit i hlavní jídlo. Je také trochu náročnější na přípravu, takže se vyplatí uvařit jí větší množství. Ostatně jako každá polévka s kyselým zelím chutná druhý den ještě lépe.

Pekáček s kysaným zelím

Zapečené brambory se zelím

Suroviny:
1 kg menších brambor
500 g kysaného zelí
400 g vařeného uzeného masa
400 ml smetany ke šlehání
sůl
drcený kmín

Oloupané brambory povaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Potom je nakrájíme na plátky. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Ze zelí vymačkáme tekutinu a také ho pokrájíme. Pekáček či zapékací misku vytřeme tukem, na dno poklademe plátky brambor, posypeme kostičkami uzeného a poklademe pokrájeným zelím. Vrchní vrstvu tvoří opět plátky brambor. Vše zalijeme osolenou a okmínovanou smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 st.C a zapékáme asi 20 minut, až kraje plátků brambor začnou červenat.
Jde o jednoduché a levné jídlo.

Špecle se schwarzwaldskou šunkou a zelím

xpeclezel.jpg

Suroviny:
500 g špeclí
100 g schwarzwaldské šunky
300 g kysaného zelí
4 naťové cibulky
olivový olej
sůl
máslo
kmín
mletý pepř
(100 ml suchého vína)

Bílé části naťové cibulky nakrájíme, zelenou nať odložíme a použijeme na závěr na ozdobení. Z kysaného zelí odcedíme šťávu, a pokud je potřeba, drobněji ho pokrájíme. Na nudličky nakrájíme i schwarzwaldskou šunku. Do pánve dáme trochu oleje a kousek másla a proužky šunky na tom krátce opečeme. Přidáme bílou část cibulky, ochutíme lžičkou kmínu a opečeme vše dozlatova. Pak přidáme kysané zelí, osolíme, opepříme a dále restujeme. Na závěr podlijeme suchým vínem a ještě krátce podusíme.
Během dušení si uvaříme špecle (polotovar). Vložíme je do vařící osolené vody, promícháme, aby se oddělily od sebe a vaříme jen jednu až dvě minuty. Zcedíme. Promícháme s připravenou zelnou směsí, na talíři můžeme posypat nasekanou natí z cibulek.

Kuřecí stehna zapečená se zelím

xkukach.jpg

Suroviny:
4 kuřecí stehna
50 g anglické slaniny
2 cibule
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
mletý zázvor
1 lžíce sádla
400 g kysaného zelí
100 ml černého piva

Kuřecí stehna opláchneme, osušíme, potřeme je prolisovaným česnekem smíchaným se solí a mírně poprášíme zázvorem a mletým pepřem. Zapékací misku vytřeme sádlem. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme na dno zapékací misky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli. Na tuto vrstvu položíme připravená kuřecí stehna. Podlijeme černým pivem, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě asi jednu hodinu při teplotě 220 stupňů C. Poté téměř upečená kuřecí stehna poklademe kysaným zelím a necháme již odkryté asi půl hodiny zapéct. Jako příloha se hodí různé druhy knedlíků. Stejným způsobem lze připravit i kuře, které si předem rozdělíme na jednotlivé porce.

Krůtí guláš s kysaným zelím

xguzeli.jpg

Suroviny:

250 g krůtích prsou
400 g kysaného zelí
1 cibule
1 kyselé jablko
1 lžíce olivového oleje
1 lžička majoránky
1 lžička sladké mleté papriky
100 ml zeleninového vývaru
1 brambor
100 g kysané smetany
sůl
mletý pepř
1 zelená paprika
1 červená paprika
1 lžíce přepuštěného másla
1 lžíce nasekané zelené petrželky

Kysané zelí pokrájíme (pokud není dostatečně jemně nakrájené), cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z jablka odstraníme jádřinec a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji lehce orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme majoránkou, mletou papriku, kysané zelí a nakrájené jablko. Zalijeme vývarem, promícháme a dusíme asi 20 minut pod pokličkou.

Zatím si oloupeme a omyjeme brambor, jemně ho nastrouháme a zamícháme do zelí. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, promícháme a znovu přivedeme do varu.

Krůtí maso nakrájíme na kostky. Z paprik odstraníme jádřince a nakrájíme je na větší kousky. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a maso a papriky na něm smažíme asi 5 minut. Poté osolíme a vmícháme do zelí.
Před podáváním tento netypický guláš posypeme nasekanou zelenou petrželí.

S využitím zdroje: wikipedie

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dušan Brabec
Nad hutnou a chutnou zelňačkou s nakrájenou dobrou klobáskou a vařeným bramborem nic lepšího snad není!
Hana Rypáčková
"Mlsná kozo, pojď na zelí , máme dobré kyselé.. " Asi proto mám zelí od dětství moc ráda
Zuzana Pivcová
Kysané zelí mám moc ráda, kdysi mi ho i doporučovala lékařka z Institutu celostní medicíny pro nápravu mého tehdy narušeného zažívání, prý alespoň šťávu. Jedno z nejlepších zelí, jaké jsem kdy jedla, byl dárek od našeho šéfa Honzy. Samozřejmě vlastní domácí.
Dana Straková
Zelí máme domácí, kysané v kameninovém zelňáku ve sklepě. Hrdě každému, když mu u něj něco předkládám hlásím, že to "kysal dědeček úplně sám". Ale ten puch, když se zelňák otevře, to je teda síla. To kdybyste k nám zrovna přišeli, tak by si mysleli, že jsme se tam všichni po.....
Jitka Hašková
Kysané zelí miluju. Jím ho nejraději jako salát s trochou křenu.
Marie Měchurová
Vlaďko, parádní recepty. Kysané zelí miluju, je to nejlepší prevence proti nemocem a nachlazení. Určitě některý vyzkouším. Nejraději ho mám ale syrové.
Hana Polednová
Vlaďko, moc dobré recepty. Kysané zelí mám moc ráda. Dávám si ho velmi často místo vařeného. Určitě z toho něco zkusím.
Dana Puchalská
Jeden recept lepší než druhý.... zelí mám ráda. Pamatuju se na dobu,kdy jsem chodila pro zelí do obchodu s kastrůlkem. Bylo skvělé. A na různých trzích jsem ho kupovala také,například ve Všetatech. Mňamka
Věra Ježková
Vlaďko, kysané zelí mám ráda, recepty jsou pěkné. Nějaký vyzkouším. Jen si nejsem jistá, co by řekl můj žaludek na kombinaci kysaného zelí a kysané smetany. :-)
Eva Mužíková
Vlaďkooooo, Ty mne " bavíš". Laká mne ta zelná polévka, kterou znám trochu jinak. Jo a tu fermentovanou zeleninu děĺám i v mém malém bytě. Nádobu naplním dost hluboko pod okraj, aby obsah. který se při fermentaci zvětšuje nevytékal. Dávám jí na tàc do koupelny, denně upěchuji a cca za 3 dny uzavřu na pevno a šup do chladničky. Zrovna dnes jsem ji měla jako přílohu k řizku z kapra a br. kaši.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.