Úvodní foto: Pixabay
Dopis Ludwigu van Beethovenovi
22. 1. 2025
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Zajícová
22.1.2025 15:03
Zpívám si Ódu s textem Polámal se mraveneček a fakt to jde. Moc hezký dopis jste napsala.
Zdenka Jírová
22.1.2025 14:25
Napsala jste to velmi působivě. Také miluji Ódu na radost. Ludwik van Bethoven jezdíval rád do Teplic do lázní. Údajně tam i Ódu na radost složil. Máme u nás jeho bustu v Zámecké zahradě, a vypráví se i o jeho setkání s Goethem, kdy se v parku při setkání s císařskou rodinou / Sisi se do Teplic jezdila pravidelně léčit/ Goethe úslužně uklonil a poodešel stranou, ale Beethoven šel hrdě dál. Řekl, že umění nikdy nemá ustupovat ani před vládnoucí mocí.
Daniela Řeřichová
22.1.2025 14:12
Hezký dopis. A stejně jako Aleně Ve., i nám kdysi zněly tóny Ódy pro radost první jarní den na Staroměstské radnici...
Blanka Lazarová
22.1.2025 12:58
Věrko, to se ti povedlo, pěkný dopis. A Óda je taky moje oblíbená. :-)
Anna Potůčková
22.1.2025 12:41
Moc hezký dopis pro velikána z oblasti hudby. A bezva nápad takové osobě napsat do nebe.
Naděžda Špásová
22.1.2025 10:38
Věrko, hezky napsané, já vážnou hudbu moc nemusím. Ódu na radost samozřejmě znám, nejraději ale mám Bolero, něco by se určitě ještě našlo.
Věra Prokešová
22.1.2025 10:30
Německo má tři velikány v oblasti hudby začínající na B. Bach, Beethoven, Brahms. Beethoven. Beethoven z nich je mi nejbližší. Málokdo ví, že byl týrané dítě. V osmnácti, když mu zemřela matka na tuberkolózu, převzal zodpovědnost za výchovu svých dvou mladších bratrů. Šel k zamětnavateli svého otce, který byl alkoholik a polovina jeho platu chodila jemu, aby se mohl postarat o sourozence. Byl to vyjímečná osobnost a jeho hudba bude obohacovat život lidí, dokud lidstvo nevymře.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA