Taneční dozvuky
Ilustrační foto: Freepik

Taneční dozvuky

24. 1. 2025

V době, ve které se odehrál tento příběh, byla v okolí mého bydliště v plném proudu těžba uranu. Okolnosti tomu chtěly, že jsem tenkrát pracovala na ředitelství dolů jako admistrativní pracovnice. Mým nadřízeným byl všemi kolegyněmi obávaný Bedřich M., takový "studený čumák."

Několikrát jsme se pokoušely o sebemenší tzv. " rolomení ledu," ale marně. Zajímala ho jen a jen dobře odvedená práce, nic víc. A že by se v našem kolektivu našlo pro tohoto singl šéfa hned několik pohledných děvčat, bylo víc než jasné.

Jak už to v podnicích, kde pracuje více zaměstnanců, bývá, tak i v našem se občas uskutečnily oslavy, spojené s taneční zábavou. Tenkrát se jednalo o zářijovou oslavu Dne horníků v restauraci Jezerka v Hamru na Jezeře, asi 2 kilometry vzdálené od mého bydliště. Manžel mne tam odvezl s tím, že pro mne zase v jedenáct hodin před restauraci přijede. Bude spěchat, protože doma na tu chvilku měla našeho syna hlídat sousedka.

Zábava byla v plném proudu, o tanečníky jsem nouzi neměla. Ba naopak, někteří si museli i počkat (mladá holka). Přiblížila se hodina mého odchodu, asi za pět minut jedenáct náhle přede mnou stojí dosud celý večer netančíčí BEDŘICH. S úsměvem na tváři mne žádá o tanec! Šok! Na mojí výmluvu, že spěchám, jen pronesl: " To mi přece nemůžete udělat Evičko"...a bylo rozhodnuto. Vznášela jsem se na parketu a já vrána domýšlivá toto považovala za jakési vyznamenání před ostatními svobodnými kolegyněmi...(to čučíte). Po druhém tanečním kousku, ještě plná nadšení vybíhám před restauraci, ale po několikáté prohlídce parkoviště mé nadšení kleslo na bod mrazu. MANŽEL NIKDE!

Ve slabých šatech a páskových botičkách se vydávám po setmělé silnici na cestu k domovu. Schovávám se do škarpy před projížděǰícími auty a jelikož jsem si tuto situaci zavinila sama, ani se na manžela nemohu zlobit.

Asi po půl hodině míjím oplocenou kravskou pastvinu a náhle mne zaujal známý zvuk. Zvuk, který se ozýval z kravského stáda, a mně, povolánim zootechnik, bylo hned jasné, že není něco v pořádku. Musim pomoci! Sundávám botičky, prolézám kravskou ohradou a mířím za sténáním. Nevnímám, do čeho občas šlápnu, je špatně vidět. Už je mi to jasné, tady probíhá telení. Telící, zjevně již vysílená kravička, se marně snaží vytlačit hlavu telátka, koukají mu jen přední nohy a kousek čumáku. Kašlu na všechno, pomalu uvolňuji prostor okolo hlavy a čekám na porodní stah. Kluzké nohy telátka musiím obalit spodkem od šatů, zapřít se nohama a snažit se vší silou jedním tahem telátko vytáhnout. Kdyby uvízlo uvnitř pánve, to bych ho sama už nevytáhla....

Byla jsem vysílená, zmazaná od plodové vody, krve a kravinců, ale šťastná. Vlastně šťastné jsme byly dvě, já a kravská mamina. Ta hned začala to své miminko pečlivě olizovat a já sebrala botičky, prolezla ohradu a honem domů.

A manžel, ten když mne v tomto stavu uviděl asi v půl jedné mezi dveřmi, se nezmohl ani na jedno slovo výtky. Dokonce přiznal, když jsem mu vše vylíčila a omluvila se, že je na mne i pyšný. Vše dobře dopadlo, pouze šaty, ty skončily naprosto zničené v popelnici. A Bedřich, ten se naším prvním (ne posledním) tancem a vylíčením konce mé taneční zábavy ke mně začel chovat přátelsky. Možna ho trochu hryzalo svědomí za ty mé noční trampoty.

Zdraví vás velice, porodní asistentka Bertice.

Můj příběh vzpomínky Zimní soutěž 2025
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Evo, ty ses prostě narodila s citem pro pomoc druhým. Lidem i zvířátkům. Vážím si tě moc.
Eva Mužíková
Soni a Jitko ďiky. S mým věkem má akce nesouvisela, měla jsem za sebou už léta praxe jako zootechnička.
Soňa Prachfeldová
Evko, byla jsi a pořád jsi děvče do nepohody i do legrace.
Eva Mužíková
Vždy, když píši nějaký článek nebo rýmovačku, tak se už těším na vaše reakce. O mnohých z vás vím, že " nezklamete" a moji tvorbu podpoříte. Moc vám za každý přispěvek děkuji tady u článku, na chatu by mi to připadalo jako upozorňováni na to, že jsem cosi vytvořila. Takže Eleno, Libuško, Blanko, pani Zuzko,Hanko, Vandi, Lenko, Aleno, Aničko, Dano, Marie, Věrko, Líbo, Jani a Alenko potěšily jste mne a děkuji vám. Bertice
Jitka Caklová
Evo, hezká příhoda s krásným koncem. Na to, jak jsi byla mladá a hned věděla o co jde, stálo při Tobě velké štěstí. Protože jak píše Vanda a ona tomu opravdu rozumí, není kráva jako kráva. Nám se jednou telila, byl u toho veterinář, dva chlapi táhli a ani pro telátko ani pro kravičku to nedopadlo dobře. Tehdy jsem poprvé slyšela kravičku brečet Byl to smutný konec jedné epizody.
Alena Tollarová
Evo, to je neuvěřitelný příběh a je dobře, že jsi ho vytáhla ze studnice svých vzpomínek a podělila jsi se s námi o něj. Marně se snažím představit si situaci v reálu. Potmě, kolem pastviny jde utancovaná mladá paní ze zábavy v šatičkách a lodičkách. A pak, vmžiku je z ní zootechnička, která pomůže na svět ohroženému telátku. Tleskám :)
Jana Petrickova
Evi, ty tvoje vzpominky! ?? Ses sikovna a se vsim si poradiiis! Ses uuzasnaaa! ?
Libuše Heulerová
Evi, bezva vzpomínka s dobrým koncem....prostě jsi skvělá...
Věra Ježková
Evi, byla jsi skvělá. To bych nezvládla.
Marie Seitlová
Evo, pěkná vzpomínka, ale klobouk dolů před tvou akci, pomocí na svět telátku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA