Regionální muzeum v Teplicích
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Regionální muzeum v Teplicích

25. 1. 2025

Zámek Teplice. Počátek jeho vzniku spadá do druhé poloviny 12.století, kdy královna Judita založila "u vod teplých" klášter Benediktinek s kostelem zasvěceným Janu Křtiteli. A jak běžel historický čas, tak poslední soukromý majitel byl Alfons Clary-Aldringen do roku 1945.

Zámek byl znárodněn a v roce 1947 dostalo zámeckou budovu do užívání muzeum v Teplicích.

Regionální muzeum v Teplicích navazuje na tradici sahající k roku 1894, kdy se ustavila muzejní společnost a sídlila do roku 1905 ve Školní ulici v Teplicích, poté se přestěhovala do Živnostenského domu v téže ulici. Základní sbírkový fond tvořily předměty souikromého sběratele A.H. Fassla, který je zpřístupnil veřejnosti.

Muzejní společnost stanovila muzeu tři hlavní úkoly. Vlastvědnou dokumentaci, prostřednictvím sbírek pomáhat zdokonalení úrovně keramické a sklářské produkce, která patřila ke zdejšímu průmyslu a zajišťování archeologickýchpamátek, každodenně odkrývané při těžbě uhlí. Muzeum patřilo mezi největší a nejlepší mimopražská muzea. V roce 1945 muzejní sbírky přešly do správy MNV, který dal muzeu v roce 1947 do užívání budovu zámku. Zřizovatelem muzea se v roce 1992 stalo Ministerstvo kultury ČR. Muzeum pečuje o více než milion sbírkových předmětů, rozčleněných do jednotlivých oddělení. Značnou pozornost věnuje dokumentaci sklářství, keramiky, cínařství a lázeňství.Jsou zde uloženy sbírky starých a vzácných tisků, spravuje tři historické celky: knihovnu Clary-Aldringenů, knihovnu kláštera v Oseku a fond Goethe-Schiller. Za zmínku stojí i Oltář Nanebevzetí Panny Marie neznámých mistrů z počátku 16.století. Má velmi pohnutou historii. Veškerá díla, obrazy, sochy, jsou originály, nesmírné historické ceny.

Velmi mě zaujala  výtvarná výstava  klientů  DD Bystřany (foyer teplického zámku). Moc hezká díla - mandaly, pastely i olejomalby. Obdivovala jsem opravdu krásné výtvory seniorů. Výstava je přístupná veřejnosti do počátku února.

Muzeum je velmi rozsáhlé, překrásné, není možné si jej prohlédnout v jeden den. Určitě se půjdu podívat i do dalších expozic. Byla jsem tam před mnoha roky a musím říct, že prostory zámku jsou plně využity a naplněny nádhernými věcmi. Stojí zato zavítat do teplického muzea, projít se v lázeňském parku, zajít na něco dobrého. Teplice jsou krásné město, plné historických památek, jen novodobí stavitelé moc nectí krásu historie a postaví budovy neladící s tímto lázeňským městem. Ale, kdo chce, uvidí přesto mnoho přírodní i historické krásy okolo.

S využitm informací: Muzeum Teplice

historie města a obce muzeum
Hodnocení:
(5.2 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
No vidíš, mám to kousek a ještě jsem tam nebyla. Musím se na to zeptat zítra kamarádky z Teplic. Hezké fotky.
Soňa Prachfeldová
Zuzko děkuji.
Zuzana Pivcová
Je škoda, že ve všech městech s cennými památkami to nejde obdobně jako zde. Mám ráda archivy a muzea, děkuji.
Soňa Prachfeldová
Děkuji za vaše komentiky.
Soňa Prachfeldová
Alen, aquacentrum znám, letos bych chtěla do bazénu Bethoven.
Alena Tollarová
Já tomu nerozumím. Soni, napsala jsem Ti sem komentář a on tu není?! To se mi ještě nikdy nestalo :( Tak znovu. Ačkoliv do Teplic jezdíme často, v muzeu jsem nikdy nebyla. Naše cesta vede rovnou do Aquacentra a zase zpět domů. Zámku určitě prospělo, že do něj bylo umístěno muzeum a nenechal se chátrat. Už mám s kamarádkou naplánovaný výlet. A co Ty, byla jsi někdy v teplickém aquacentru? To taky stojí za návštěvu!
Hana Polednová
Soni, moc hezké fotky a velmi zajímavý článek o muzeu v Teplicích.
Jana Hošková
Hezký článek! Já poznala toto muzeum dokonale a nebývale, a to nejen proto, že z města Teplic pocházím...jako mladé holky jsme tam jednou zavítaly, že si ho prohlédneme. Šly jsme tři, po pravdě nás tam pozvala spolužačka, že prý nás tam vezme zadarmo, zná totiž kastelána. Jak ho znala, to jsme pochopily ve své naivitě až později...na rozdíl od nás byla už tehdy pořádně vyvinutá i tělesně. A tak zatímco ona zůstala v kanceláři s kastelánem, my byly samy vpuštěny do zámku. To bylo tedy něco! Váleli jste se někdy v postelích, ve kterých spala šlechta? Já tedy ano. To se jen tak někomu nepodaří. Lítaly jsme po zámku jak šílené a užívaly si to, hrály jsme si na kněžny. Když jsme se dosyta vyřádily, musely jsme dost dlouhou dobu bouchat, aby nám kastelán s kamarádkou otevřeli... Tak to je má vzpomínka na "náš zámek" :-))
Zdenka Jírová
Jako Tepličanka plně souhlasím s autorkou.
Eva Mužíková
Soni, zajímavé informace. Ale znáš mne, přiroda a zvířatka to je moje parketa,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Co dělají celebrity, když nepracují? Čím se baví? Koníčky slavných, to je téma kvízu tohoto týdne.

AKTUÁLNÍ ANKETA